Scandalul din Valea Uzului. Prefectul de Bacău, decizie controversată privind cimitirul internaţional din Dărmăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Szekelyhon
FOTO Szekelyhon

Prefectul de Bacău, Valentin Ivancea, a contestat în instanţă  hotărârile Primăriei Dărmăneşti privind cimitirul internaţional din Valea Uzului, adică o hotărâre privind autorizaţia de construire, precum şi includerea acestuia în proprietatea publică a oraşului, decizie total opusă demersurilor făcute până acum de partea română.

Potrivit agenţiei de presă MTI, prefectul Valentin Ivancea a contestat în instanţă hotărârile Primăriei Dărmăneşti privind cimitirul internaţional din Valea Uzului, plasându-se astfel pe linia de abordare a Budapestei. 

„Într-una din acţiunile în contencios administrativ înaintate la Tribunalul Bacău, prefectul a contestat autorizaţia de construire emisă pentru modificarea cimitirului, iar în cealaltă a contestat hotărârile prin care primăria a inclus terenul cimitirului în proprietatea publică a oraşului”, relatează MTI, citând un comunicat al prefecturii Bacău, conform căruia prefectul consideră că modul în care oraşul a dobândit dreptul de proprietate – luarea în inventar a cimitirului – era, deja, fundamental ilegal, iar atunci când s-a transferat terenul în proprietatea publică, pentru a dobândi un drept de proprietate aparent, s-a procedat tot ilegal.

Gestul prefectului e „suprinzător, dacă nu chiar suspect”, notează România Liberă, în condiţiile în care Primăria Dărmăneşti a adus ca dovadă, în ceea ce priveşte dreptul de posesie asupra terenului Cimitirului Eroilor, un extras de carte funciară care îi confirma acest statut de proprietar.

Acţiunea în justiţie a fost salutată şi mediatizată de Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a apreciat că turnura, pozitivă în viziunea sa, a cazului se datorează schimbării operate recent la vârful Prefecturii Bacău. Valentin Ivancea a fost numit prefect în septembrie. 

„Prefectul de Bacău pare să acţioneze în interesul UDMR, în condiţiile în care cunoaşte foarte bine că litera şi spiritul legii spun că Cimitirul militar internaţional din Valea Uzului aparţine, până la o decizie finală a comisiei de grăniţuire sau a instanţei, de fapt şi de drept, Primăriei Dărmăneşti, aspect care a condus, de altfel, şi la eliberarea dreptului de propietate asupra necropolei”, remarcă, pe de altă parte, site-ul transparentnews

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite