Scandalul din PDL schimbă scena politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Blaga a câştigat şefia PDL şi ar putea forma o alianţă cu PNL, care ar putea să-i trimită pe social-democraţi în Opoziţie. Totodată, se pregătesc şi primele racolările de parlamentari

Cu toate că Vasile Blaga a fost declarat noul preşedinte al PDL, bătălia pentru PDL pare abia la început. Elena Udrea a acuzat tabăra Blaga de fraudarea votului, iar Traian Băsescu a oficializat faptul că se desparte de PDL. „Aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv, luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu“, a fost mesajul postat de Băsescu pe Facebook.

Scenariile lui Blaga

Ce se poate întâmpla mai departe? Rămas la cârma PDL, Vasile Blaga ar putea orienta partidul către PNL, afirmă surse din tabăra preşedintelui. Planurile lui Blaga sunt mai vechi, liderul PDL lăudându-l, la scenă deschisă, pe Klaus Iohannis, potenţialul premier liberal. Alegerea lui Vasile Blaga în fruntea PDL, coroborată cu tensiunile din ultima vreme dintre PSD şi PNL , s-ar putea solda cu formarea unei noi majorităţi parlamnetare şi trecerea social-democarţilor în Opoziţie.

  Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv, luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu Traian Băsescu

Pe hârtie, o alianţă PNL-PC-PDL ar avea 262 de parlamentari: PNL-162, PDL-78, PC- 22. Însă Vasile Blaga nu poate atrage de parte sa toţi parlamentarii democrat-liberali, astfel încât „Buldogul“ va încerca să convingă un număr cât mai mare de senatori şi deputaţi din tabăra Elenei Udrea să treacă de partea sa şi, implicit, a liberalilor. Indiferent câţi parlamentari PDL îl vor urma pe Blaga în alianţa cu PDL şi PC, cele trei partide nu pot forma o majoritate parlamentară, care, în acest moment, este de 294 de voturi. Însă, în această ecuaţia ar putea fi coptaţi şi parlamentari PPDD, care ar înclina decisiv balanţa.

De altfel, după scandalul de sâmbătă din PDL, liberalii au dat semnale în acest sens, chiar prin vocea lui Crin Antonescu. „PNL este partidul dreptei româneşti, preocupat de viitorul acestei drepte şi care din momentul de astăzi, când PD-ul îl concediază pe domnul Băsescu, prin votul pe care l-a dat, din acest moment privim cu interes la ce se va întâmpla cu acest partid“, a spus Antonescu. După declaraţiile lui Crin Antonescu, un alt lider PNL, Radu Stroe, a pus pe tapet, din nou, posibilitatea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, adversarul lui Vasiel Blaga.

Planurile taberei Udrea

Vasile Blaga a fost anunţat oficial câştigător al funcţiei de preşedinte al PDL, el obţinând 2.344 voturi din totalul celor 4.567 valabil exprimate de delegaţii la Convenţia Naţională de sâmbătă. Elena Udrea a întrunit 2014 voturi, iar Monica Macovei – 209.

În acest moment, tabăra Elenei Udrea încă se mai luptă pentru organizarea unui al doilea tur de scrutin. Udrea nu a recunoscut rezultatul votului şi a depus o contestaţie prin care semnala mai multe nereguli. După o noapte de discuţii, Comisia de organizare a respins contestaţia, considerând-o nefondată. Însă echipa fostului minsitru al Dezvoltării  a cerut, din nou, renumărarea voturilor. „Perntru cele 36 de voturi, care l-au despărţit pe Vasile Blaga de intare în turul doi, trebuie renumărate voturile. Am descoperit o serie de nereguli care depăşeşte această cifră. Vom reveni cu o contestaţie pentru a ni se pune la dispoziţie toate listele“, a anunţat Petrescu.

Dacă Vasile Blaga va rămâne la conducerea PDL, susţinătorii Elenei Udrea vehiculează, neoficial, posibilitatea de a se despărţi de PDL şi a se alătura proiectului lui Traian Băsescu.Tabăra Udrea ar putea fi sprijinită de şi de tabăra Macovei.

Suspiciuni de fraudă

Un calcul simplu arată că Vasile Blaga a depăşit cu doar 36 de voturi pragul prin care a câştigat alegerile din primul tur. Imediat după anunţarea rezultatului final, Elena Udrea a contestat această cifră.„Mai multe voturi nule au fost trecute în dreptul domnului Blaga. Ar trebui să se organizeze turul doi al Convenţiei“, a fost prima reacţie a Elenei Udrea. Echipa fostului minsitru al Dezvoltării reclamă faptul că au existat peste 50 de voturi nule care au fost numărate pentru Vasile Blaga. Dacă acele 50 de voturi ar fi anulate,  Blaga nu ar obţine majoritatea şi, astfel, ar trebui organizat turul doi.

 Vasile Blaga a plecat deja cu voturile. Până acum îi acuzam pe cei de la PSD şi PNL că fug cu voturile, acum se întâmplă chiar la noi în partid Elena Udrea, deputat PDL

Datele sunt contradictorii şi în ceea ce priveşte numărul de delegaţi. Înainte de a începe scrutinul, preşedintele Comisie de Organizare, Ioan Bălan, a anunţat că în sală se aflau 4.359 delegaţi. Însă numărul de voturi efective a fost 4.615. Astfel, avem o diferenţă de aproximativ 300 de voturi, exact cifra care i-a despărţit pe Blaga de Udrea. Comisia de Organizare nu a oferit o explicaţie plauzibilă pentru această neconcordanţă. „Diferenţa este dată de cei care au ajuns la Convenţie mai târziu, din cauza zăpezii. În cazul altor deleagţi a fost o problemă de soft“, a încercat să explice Mircea Toader.

Imediat după ce Blaga a fost anunţat câştigător, membrii Comisiei de numărare au plecat cu listele de delegaţi şi listele de votanţi efectivi, dar şi cu procesele verbale de numărare şi cu buletinele de vot. Faptul a fost sancţionat imediat de Elena Udrea. „Domnul Vasile Blaga a plecat deja cu voturile. Până acum îi acuzam pe cei de la PSD şi PNL că fug cu voturile, acum se întâmplă chiar la noi în partid“, a punctat Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite