Scandalul voturilor nule de la Convenţia PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga a câştigat şefia
PDL, după un congres cu multe semne de întrebare  Foto: mediafax
Vasile Blaga a câştigat şefia PDL, după un congres cu multe semne de întrebare  Foto: mediafax

Voturile nule au fost declarate valide la Convenţia PDL, lungind lista semnelor de întrebare privind organizarea alegerilor interne.

Un număr necunoscut de voturi nule au fost considerate valabile la Convenţia Naţională a PDL de săptămâna trecută, când Vasile Blaga a câştigat în faţa Elenei Udrea la o diferenţă de 330 de voturi. Decizia a fost luată de comisia de organizare a alegerilor, condusă de Mircea Toader, susţinător al lui Vasile Blaga.  Operaţiunea a ieşit la iveală după ce „Adevărul“ a intrat în posesia unor informaţii despre un caz concret de validare a voturilor nule. Un om care a reprezentat-o pe Monica Macovei, Eugen Oprişan, a declarat la notariat că şefii din comisia de numărare i-au pus să repartizeze candidaţilor voturile nule.

La numărarea voturilor, au fost 287 de buletine de vot, din care Vasile Blaga a avut 124, Elena Udrea – 139, Monica Macovei -15. Nouă voturi au fost declarate nule, dar, ulterior, au fost validate, iar Vasile Blaga a primit cinci, Elena Udrea trei iar Monica Macovei unul.  Oprişan a fost repartizat la una dintre cele 15 mese la care s-au numărat voturile la Convenţia Naţională a PDL.

După apariţia informaţiei, preşedintele Comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader, a declarat pentru „Adevărul“ că a luat decizia ca buletinele care nu erau completate corespunzător, dar din care se înţelegea opţiunea exprimată, să fie declarate valide. Delegaţii trebuiau să taie complet numele şi moţiunea a doi candidaţi din trei, iar votul se acorda celui rămas netăiat.

După ce au recurs la acest sistem complicat de vot, organizatorii au decis,  în timpul  operaţiunii, validarea voturilor nule. „Am luat această decizie după ce s-au numărat cam un sfert din buletine şi s-a observat că foarte multe nu erau completate corespunzător: fie nu s-a tăiat complet de la cap la coadă, inclusiv numele celui cu moţiunea, fie nu era tăiat numele şi nimic de la moţiune, fie numai moţiunea şi fără nume, fie unele erau încercuite“, a explicat Toader.

Toader a recunoscut că numărul de  voturile nule era extrem de ridicat. „Erau destul de multe voturi nule şi nu se putea câştiga o moţiune cu trei sferturi de voturi nule”, a explicat Toader.

Lipsă de transparenţă

Operaţiunea este văzută diferit de susţinătorii celor două tabere. Senatorul Nicolae Vlad Popa, care l-a sprijinit pe Vasile Blaga, nu vede nimic incorect în validarea voturilor nule.

„Dacă prin semnele de pe buletin rezultă că există o anumită voinţă, atunci votul este valid. Nu toată lumea a înţeles procedura de votare. Au existat mulţi care au bifat numărul, deşi trebuia şters şi numele moţiunii. A exista voinţa de a face diferenţa între cele trei moţiuni. Faptul că nu s-a votat corespunzător nu contează atât de mult“, a susţinut Nicolae Vlad Popa.

Deputatul Tinel Gheorghe, susţinător al Elenei Udrea, afirmă, însă, că tocmai lipsa de transparenţă a taberei Blaga accentuează suspiciunile. „Dacă s-ar fi acceptat cererea noastră de renumărarea a voturilor, am fi putut vedea, exact, câte voturi nule au fost. Aşa, voturile nule au fost declarate valide şi noi nu ştim câte voturi a câştigat fiecare candidat în urma acestei operaţiuni“, a afirmat Tinel Gheorghe. El a adăugat, însă, că tabăra pe care o reprezintă nu vrea să alimenteze scandalul. „Ce să facem? Aşa se scrie istoria... Candidatul nostru, Elena Udrea, a recunoscut victoria adversarului “, a afirmat deputatul PDL. Validarea voturilor nule nu este singurul semn de întrebare al Convenţiei PDL.

Chiar în seara victoriei lui Vasile Blaga, Elena Udrea şi susţinătorii săi au contestat rezultatul alegerilor. Motivul: la începutul Convenţiei, s-au înregistrat  4.200 de persoane prezente, înainte de vot
s-au anuntat 4.359 de delegaţi, dar au votat 4.632 de delegaţi. Ulterior, Mircea Toader a explicat că este vorba de aproape 300 de delegaţi care ar fi ajuns mai târziu, din cauza condiţiilor atmosferice. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite