Politică

articolul anterior articolul urmator

Scandări „bărbăteşti”

10
15 Aug 2021 18:48:46
Péter Demény

Gîndul meu nu se sparie de simplul fapt al existenţei ultraşilor. Gîndul meu se sparie cînd fie preşedintele Iohannis, fie preşedintele Gică Popescu fac nişte declaraţii naţionaliste.

Jucător la Barcelona şi la Galatasaray, om umblat prin lume, Gică Popescu n-ar trebui să peroreze ce a declarat acum. „Ceea ce fac cei de la Sepsi arată cea mai mare lipsă de bărbăţie care poate exista la un sportiv de performanţă. Mai şi spui că ai reprezentat România în cupele europene, după care te plângi ca un copil că ai fost afectat de nişte scandări. Păi, dacă ai clacat din cauza a 500 de suporteri, ce faci când o să joci cu 30.000 de oameni? Repet, dacă spui că nu poţi să joci în aceste condiţii, atunci n-ai ce căuta la nivel înalt!" 

Dar nu discutăm „bărbăţia” aici - să nu fie spus în treacăt: e atît de caracteristic că o discutăm chiar pe ea! Adică bărbăţia înseamnă să încasezi lovituri orale de la nişte bădărani care se simt puternici pentru că sunt mulţi şi departe? Una e să fii un sportiv performant, şi alta să asculţi pe stadion tot ceea ce ai ascultat o viaţă întreagă.

Cred că asta îi deosebeşte pe unii dintre jucătorii de la Sepsi de Gică Popescu: acesta din urmă nu cred că fusese identificat cu o minoritate presupus ostilă. Directorul lui Sepsi OSK, Attila Hadnagy, este originar din Sf. Gheorghe, deci auzise de cîteva ori la viaţa lui „bozgor împuţit”. Acum, întreaga echipă este identificată cu aceşti „bozgori” care trebuie să iasă din ţară conform unei tradiţii milenare născute acum o sută de ani.

Este foarte trist că asemenea lucruri încă se mai pot întîmpla - şi nu mă gîndesc numai la urletele pectoralilor, ci şi la declaraţia fostului mare fotbalist Gică Popescu. Cîteodată n-ar trebui să piardă ocazia să tacă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Zgribulit
15.08.2021, 18:57:06

Péter Demény "Acum, întreaga echipă este identificată cu aceşti „bozgori” care trebuie să iasă din ţară conform unei tradiţii milenare născute acum o sută de ani." Pai bine da daca sunt jucatori de fotbal nu vad care ar fi problema ? Toti fotbalistii se muta cu familia in alta tara . Pana si domnu Mesi a parasit Spania si acum joaca in Paris

-12 (12 voturi)
Paun Al
15.08.2021, 19:10:31

Trebuie sanctionate asemenea manifestari.. Nu au nimic nici nu sportul, nici cu civilizatia. Dar sper sa fiti consecvent si sa reactionati la fel de hotarat si cand echipele din celelalte provincii romanesti merg si joaca hochei la Miercurea Ciuc, Gheorgheni..de ex. ( ati fost vreodata sa vedeti ce scandeaza co-etnicii dv?) sau cand echipe romanesti joaca in Ungaria.. Pana acum nu v-am vazut sa reactionati si la scandarile maghiarilor adresate sportivilor romani..

+14 (14 voturi)
Nirolf
15.08.2021, 22:45:10

*** Cugetarile domnului Peter Demeny nu pornesc din amaraciunea unor asemenea condamnabile manifestari . Textele domniei sale par a fi menite sa intretina o stare conflictuala intre etnii . In aceasta cheie este evident ca huluganii stadioanelor de etnie romana aunt rai iar huliganii de etnie maghiara sunt cel putin acceptabili .

+5 (7 voturi)
Adrian Iulian
16.08.2021, 09:11:15

Va reamintesc domnule Demeny ca manifestarile sau scandarile cu tenta rasiala sau dsicriminatorie sunt interzise conform legislatie in vigoare, dar si conform normelor internationale dupa care se desfasoara orice meci de fotbal. In consecinta, da, indiferent care parte a incalcat aceste norme trebuie sanctionata. Chiar nu conteaza daca vorbim de partea romana sau de partea maghiara (fata de care sunteti evident subiectiv).

+9 (9 voturi)
Cristian saileanu
16.08.2021, 10:51:06

iar ai luat'o pe aratura, petrica... deci, sui tu ca insultele daca vin de la unguri sunt OK?

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările