Scandări „bărbăteşti”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gîndul meu nu se sparie de simplul fapt al existenţei ultraşilor. Gîndul meu se sparie cînd fie preşedintele Iohannis, fie preşedintele Gică Popescu fac nişte declaraţii naţionaliste.

Jucător la Barcelona şi la Galatasaray, om umblat prin lume, Gică Popescu n-ar trebui să peroreze ce a declarat acum. „Ceea ce fac cei de la Sepsi arată cea mai mare lipsă de bărbăţie care poate exista la un sportiv de performanţă. Mai şi spui că ai reprezentat România în cupele europene, după care te plângi ca un copil că ai fost afectat de nişte scandări. Păi, dacă ai clacat din cauza a 500 de suporteri, ce faci când o să joci cu 30.000 de oameni? Repet, dacă spui că nu poţi să joci în aceste condiţii, atunci n-ai ce căuta la nivel înalt!" 

Dar nu discutăm „bărbăţia” aici - să nu fie spus în treacăt: e atît de caracteristic că o discutăm chiar pe ea! Adică bărbăţia înseamnă să încasezi lovituri orale de la nişte bădărani care se simt puternici pentru că sunt mulţi şi departe? Una e să fii un sportiv performant, şi alta să asculţi pe stadion tot ceea ce ai ascultat o viaţă întreagă.

Cred că asta îi deosebeşte pe unii dintre jucătorii de la Sepsi de Gică Popescu: acesta din urmă nu cred că fusese identificat cu o minoritate presupus ostilă. Directorul lui Sepsi OSK, Attila Hadnagy, este originar din Sf. Gheorghe, deci auzise de cîteva ori la viaţa lui „bozgor împuţit”. Acum, întreaga echipă este identificată cu aceşti „bozgori” care trebuie să iasă din ţară conform unei tradiţii milenare născute acum o sută de ani.

Este foarte trist că asemenea lucruri încă se mai pot întîmpla - şi nu mă gîndesc numai la urletele pectoralilor, ci şi la declaraţia fostului mare fotbalist Gică Popescu. Cîteodată n-ar trebui să piardă ocazia să tacă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite