Scântei, după răspunsul Comisiei de la Veneţia pe tema SIIJ: „Demersul meu şi al senatorilor PNL a fost corect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Iulian Scântei
FOTO: Facebook/ Iulian Scântei

Preşedinta Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei, a afirmat că răspunsul Comisiei de la Veneţia referitor la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) arată că demersul PNL a fost unul corect, prin forma propunerii legislative adoptată de Camera Deputaţilor.

După răspunsul Comisiei de la Veneţia cu privire la desfiinţarea SIIJ, Iuliana Scântei a transmis că are încredere că „în cel mai scurt timp coaliţia parlamentară va convoca o sesiune extraordinară la Senat, pentru ca SIIJ să fie desfiinţată cât mai curând”.

„Răspunsul Comisiei de la Veneţia confirmă că demersul meu, ca preşedinte al comisiei juridice a Senatului, şi al colegilor mei senatori PNL a fost corect, propunând eliminarea superimunităţilor acordate magistraţilor prin forma legii adoptate de Camera Deputaţilor. Avizul acordat de deputaţi în favoarea CSM, la trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor pentru orice fapte penale, inclusiv cele de corupţie, nu este conform cu standardele europene în materia răspunderii magistraţilor. 

Fac, în acelaşi timp, apel la colegii de coaliţie pentru găsirea grabnică a unui punct de vedere comun, astfel ca toate recomandările Comisiei de la Veneţia să fie incluse în formula pe care o vom adopta la Senat. Sper, de asemenea, ca toţi partenerii din majoritatea parlamentară să ajungă la un punct de vedere comun pentru ca unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare să fie îndeplinit, odată cu desfiinţarea controversatei Secţii speciale”, a scris Iuliana Scântei luni, pe Facebook.

Preşedinta Comisiei juridice a Senatului a mai subliniat că prin desfiinţarea SIIJ se va încheia „ un capitol ruşinos al ultimilor ani, când independenţa magistraţilor a fost luată cu asalt” şi a menţionat că este o chestiune de cel mult câteva săptămâni până când se vor concretiza reformele necesare în justiţie. 

„Totul depinde de vocaţia respectării independenţei magistraţilor şi de îndeplinirea unor mari aşteptări, între care ridicarea MCV este, pentru PNL, o piatră de hotar. De îndată ce sesiunea extraordinară va fi iniţiată, voi convoca Comisia juridică pentru adoptarea raportului asupra legii. Senatorii PNL au depus deja amendamentele pentru eliminarea superimunităţilor. SIIJ va fi aruncată la coşul de gunoi al istoriei”, a conchis Scântei.

Într-un aviz adoptat în cadrul sesiunii sale plenare din 2-3 iulie, Comisia de la Veneţia a emis mai multe recomandări autorităţilor române cu privire la proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ, se arată într-un comunicat remis „Adevărul”. Avizul a fost solicitat de ministrul Justiţiei din România şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea modificată adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o are în vedere acum.

Recomandările Comisiei de la Veneţia

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include un pas esenţial în desfiinţarea SIIJ şi le încurajează să continue reforma lor mai largă a sistemului judiciar. Deşi Comisia de la Veneţia a criticat înfiinţarea SIIJ în două avize adoptate în 2018 şi 2019, avizul emis astăzi subliniază că, după trei ani de desfăşurare a cazurilor, desfiinţarea acesteia nu ar trebui luată cu uşurinţă” se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.

Comisia de la Veneţia a făcut o serie de recomandări autorităţilor din România pe tema desfiinţării SIIJ, care vizează, preponderent, amendamentele introduse în proiectul de lege de către parlamantari.

Vezi şi: Ce este Comisia de la Veneţia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite