Politică

articolul anterior articolul urmator

Scena politică după primul tur al alegerilor prezidenţiale

24
12 Nov 2019 08:54:01
Ştefan Vlaston

Rezultatele alegerilor prezidenţiale, după primul tur, fiind deja clare, putem încerca câteva explicaţii şi o fotografie a scenei politice actuale. Datele esenţiale sunt că preşedintele Iohannis îşi reconfirmă sprijinul masiv de care se bucură din partea alegătorilor români, că PSD este în cădere liberă, a câştigat doar în 10 judeţe, iar USR-PLUS caută explicaţii pentru pierderea  unei treimi dintre alegătorii de la europarlamentare.

Preşedintele Iohannis

După scoaterea PSD de la guvernare, Klaus Iohannis îşi vede confirmată opţiunea prin votul masiv obţinut în primul tur de la prezidenţiale: 37,79% (3,472,843 voturi). Pentru turul al doilea nu are emoţii. Cum alegătorii USR-PLUS, PMP, UDMR, o parte dintre alegătorii lui Mircea Diaconu vor vota Klaus Iohannis, doar scorul final este o necunoscută. Probabil 70%-30%. Prezenţa la vot în turul al doilea pare a fi o problemă, mulţi alegătorii îşi spun, probabil, că oricum jocurile sunt făcute, nu merită deplasarea la secţiile de votare. Să sperăm că nu am dreptate, şi că prezenţa va fi cel puţin la nivelul celei din primul tur. Iohannis refuză o dezbatere televizată cu Viorica Dăncilă, şi bine face. Ar fi un circ ieftin, în care Dăncilă ar turui despre rezultatele „magnifice” ale guvernării sale, cu cifre bombastice, iar Iohannis ar pierde timpul dezbaterii pentru a-i demonta afirmaţiile. În plus, ar şi legitima-o intelectual, acceptând o dezbatere între două persoane cu experienţă şi cultură atât de diferite. Cum spuneam şi altă dată,  electoratul român nu-şi poate permite să piardă experienţa câştigată de un preşedinte în primul mandat. Este şi motivul pentru care majoritatea preşedinţilor din lume au avut câte două mandate.

PSD

Rezultatul recentelor alegeri vorbeşte de la sine. Doar în 10 judeţe a câştigat alegerile, majoritatea în Oltenia, cunoscută ca „roşie”. Iar din Moldova, tradiţional susţinătoare a PSD, doar un singur judeţ a mai sprijinit candidatul PSD: Botoşani.

Rezultatul votului s-a decis când Viorica Dăncilă a pierdut guvernarea, adică accesul la banii bugetului şi la bazinul de funcţii publice. Ce interes ar mai fi avut „nobilii” locali ai PSD să-şi susţină candidatul, care oricum nu avea şanse să ajungă preşedinte? Chiar şi accederea în turul al doilea era problematică. Aşa se explică cum judeţe, altă dată „roşii”, n-au mişcat un deget în susţinerea şefei PSD: Vrancea, Vaslui, Neamţ, Bacău, Constanţa, Tulcea. Probabil,  nici activul de partid din aceste judeţe n-a mai acţionat ca altă dată. Iar faptul că numărul alegătorilor din rural a fost cu 1,4 milioane mai mic decât în urban, are aceeaşi explicaţie: activul PSD a renunţat să mai aducă oameni la vot.

Viorica Dăncilă a pierdut partidul odată cu pierderea guvernării. Deznodământul a fost amânat pentru după alegerile prezidenţiale, pentru că PSD nu   putea intra în campanie şi în alegeri fără candidat. E clar că după 25 noiembrie vine şi decontul, răzbunarea baronilor locali va fi cruntă. Pornită dintr-o motivaţie cât se poate de clară. Au pierdut accesul la conductele cu banii bugetului şi  la bazinul cu funcţii publice. Iar vinovatul este unul singur: Viorica Dăncilă.

PNL

Are o misiune extrem de dificilă. Să asigure guvernarea în condiţiile în care bugetul are deja un deficit mai mare de 3%, şi având obligaţia să dea afară de la butoane întreaga liotă, camarila de partid a PSD. Lucru nu tocmai simplu, pentru că nu pot fi ignorate contractele de muncă pe durată nedeterminată. Apoi, rectificare bugetară şi bugetul pe anul 2020, găsirea persoanelor competente şi integre, care să înlocuiască oamenii PSD,  nu e deloc o misiune simplă. Singur PNL ar face faţă cu greu acestor sarcini. Soluţia este să ceară, şi să primească, sprijin în oameni, idei şi expertiză de la alte partide şi de la societatea civilă. Altfel,  există riscul ca PSD să renască, dacă eşecurile guvernării PNL vor fi evidente. O prestaţie neaşteptat de bună au Ludovic Orban şi Raluca Turcan. Comunică foarte bine, nu încurcă domeniile de activitate ale guvernului  cu acelea ale altor puteri ale statului. La cererea lui Vosganian, ca guvernul să oprească abuzurile din justiţie, Orban a dat un răspuns simplu şi corect: nu e treaba mea.

USR-PLUS

A înregistrat un recul. A pierdut o treime din voturile câştigate la alegerile europarlamentare. Mai ales în marile centre urbane şi universitare, în care câştigase masiv pe 26 mai.  Cum membrii şi votanţii USR-PLUS sunt oameni educaţi şi inteligenţi, mă aştept să analizeze şi să găsească motivele acestui recul. Una dintre cauze pare să fi fost alegerea candidatului Barna pentru prezidenţiale. Prea tânăr, 44 de ani, necopt, fără experienţă în administraţia centrală românească şi europeană, a avut declaraţii şi iniţiative nefericite, taxate ca atare de o parte din votanţii săi din 26 mai. Şantajul la adresa PNL, ca luni şi marţi să treacă prin parlament patru iniţiative legislative, ca preţ al susţinerii parlamentare pentru desemnarea guvernului Orban, era pueril. Pentru că nu puteau fi realizate. Declaraţia că nu are mandat să scoată ţara din criza a fost penibilă. Vrei să fii preşedinte, ai contribuit la moţiunea de cenzură, susţii noua guvernare, dar nu intenţionezi să scoţi România din criza. Cum vine asta? Apoi, initiativa „fără penali în funcţii publice” nu poate constituti o precondiţie a susţinerii guvernării, pentru că necesită schimbarea Constituţiei. Cu 2/3 din voturile parlamentarilor! Dincolo de faptul că nu e clar ce înseamnă „penal”. Şi obstinaţia pentru alegeri anticipate nu avea fundament solid. La întrebarea cum ar fi posibile astfel de alegeri, un membru de frunte al USR a explicat ca prin angajamentul „moral” al forţelor politice din parlament! Să fim serioşi! Despre ce moralitate se poate vorbi în politica românească! Altfel, USR este acum un partid format din oameni tineri, fără legătură cu trecutul politic al României, trecut compromis de toţi cei care au beneficiat ilegal de pârghiile puterii.  S-a bătut în Parlament pentru propriile convingeri şi principii, mai mult decât alte partide de opoziţie. Speranţa este că învaţă din propriile greşeli, că îşi va evalua corect şansele de viitor şi acţiunile care să-l ducă la obiectivele propuse.

Pro România

Tentaţia de a arunca ţara în haos, prin nesusţinerea guvernului Orban, doar pentru ca Ponta să-şi satisfacă visul de a junge premier, a fost taxată în primul rând de vicepreşedinţi  ai partidului: Mihai Tudose, Sorin Câmpeanu, Daniel Constantin. Partidul a primit o grea lovitură, tocmai când spera să primească o nouă tranşă de fugari din PSD. Urmează şi la ei analize, posibilă o schimbare de conducere. Aşa ceva nici Tăriceanu n-a avut curaj să facă. Să arunce ţara în haos, lăsând-o fără guvern, până când PSD rămâne fără conducător şi Ponta în situaţia de a prelua şi conducerea PSD.

Lecţia acestor zile

Forţele politice care se opun PSD trebuie să-şi unească eforturile, acum când lupta pentru funcţia de preşedinte a încetat. Succesul guvernării Orban este condiţie obligatorie pentru victorii în următoarele alegeri. Eventuale alianţe electorale sunt necesare. Coaliţia USR-PLUS a avut un aşa mare succes pe 26 mai, tocmai pentru că două partide noi, promiţătoare, şi-au unit eforturile şi au prezentat liste comune. O altă condiţie este prioritizarea obiectivelor. Obiectivul numărul unu este reechilibrarea bugetului, prin reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, şi eliminarea oamenilor PSD de la butoanele guvernării. Lucru deloc uşor. Un nou stil de a guverna, fără utilizarea resurselor statului pentru interese personale, este un alt obiectiv major. Alte obiective sunt greu sau deloc realizabile în contextul politic actual.  Dacă partidele care au făcut  opoziţie la PSD vor înţelege acest lucru, vor avea succes în viitoarele alegeri. Dacă nu, îşi vor plânge pierderile, cum face acum USR-PLUS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Vanatorul/d.c.
12.11.2019, 09:33:40

Ok..Iohannis va fi plantat inca un mandat la Cotroceni..! Si..? Unde-i castigul Romaniei si romanilor ca o nulitate fanfaraonarda cu evidente sentimente si activitati anti-romanesti si antinatioale, va fi in continuare ”titularul politicii externe si al relatiilor intenationale”, postura din care, el, impreuna cu camarila lui de fripturisti si escroci, au facut deja din Romania ”ultima gaina” a UE, denigrand-o sistemati si exagerandu-i numai in sens negativ unele realitati, realitati intalnite de altfel in mai taoate statele UE ..! Probalema lui Iohannis si a perietorilor lui de spiloheni, e ca, in conditiile in care si-a pus securistii sa fabrice o gramada de fake-uri mizerabile Aliantei 2020 si lui Dan Barna impostorul-marioneta nu va mai avea decat sustinerea cocalarilor si smenarilor lui, care-si spun ”liberali”. Deci va fi foarte usor de demis. Mai inainte insa, pentru ”fragezirea” opiniei publice vor aparea pe piata o gramada din mânăriile lui penale, si zilnic vom afla cate o istorioara despre tradari ale intereselor nationale la care Iohannis s-a dedat chiar in timp ce incalca in mod repetat si sfidator Constituta si deciziiile CC, toate la un loc insemnând ani grei de puscarie, chiar si fara redeschidere celor 17 dosare penale. Multi dintre cei pe care el i-a ales sa-l slugareasca vor fi trantiti si ei in bulau, dupa reteța ”debasificarii tarii”..! Si va ”fi floare la ureche” pentru ca Iohannis nu a fost sprijinit si sustinut de nimeni dintre ”iohannistii” autodeclarati ca atare din ”patriotism fierbinte si din loiala prietenie” ci din lichelism si fripturism”, deci vorbim de zerori umane si de caracter usor de..”rezolvat”. Noua Securitate, cea care l-a facut presedinte si care l-a aparat pana acum, nu-l va mai apara, si in noul mandat, pentru ca nu mai are de ce s-o faca..! Dupa inca un mandat, Iohannis oricum e terminat. Alături de el, nimeni nu mai are nici un viitor. Deci, Noua Securitate se va ..regrupa cat de curand in spatele unei viitoare marionete si il va lasa din brate pe Iohannis, ba chiar il va si ”sapa” cu mult inainte de a-si termina mandatul. Iar Iohannis nu va avea ce face..! Pentru ca el nu a fost niciodata..pe propriile picioare. ci doar un ”halou” , o ”proiectie” , un ”fals imagistic si existential” produs de catre propaganda gruparilor antinationale si antiromanesti din tara si de-afara, care l-au plantat la Cotroceni ca sa le promoveze interesele politico-mafiot-financiare. Oricum. fiind o nulitate a carei existenta si imagine a depins tot timpul de altii, daca va mai face si galagie atunci cand il vor lasa din brate, il vor baga la fel de repede in puscarie, precum l-au scapat de de ea, ”clasandu-i” cele 17 dosare penale.

-6 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.11.2019, 09:37:41

Si stiti care-i chestia cea mai nostima..? Am spus-o si ieri.. Romania e o țară tinuta in loc de ceea ce, datorita politicienilor celor doua mafii nationale, PSD si PNL, plus datorita rândașilor lor mediatici cu sau fara titluri si fasoane academice, toti avand aceeasi mentalitate fanariota inoculata si iobagimii lor digitale si electorale, a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masă. Iar faptul ca pentru presedintia ei se bat in finala doi bugetari, un impostor cu minte inceata care striga in toate diectiile ”jos penalii!” tocmai pentru a distrage atentia de la cele 17 dosare penale ale lui, clasate de catre complicii din mafia din Justitie, si o dameza pesedista propulsata in politica mare de care un mafiot ca Liviu Dragnea, demostreaza pe deplin ca lichelismul de masa a devenit principala caracteristica nationala..! De la 3 500 de km distanta de tara se vede in toata ..splendoarea ei degenerarea morala de tip fanariot, care-i caracterizeaza pe membrii celor doua mafii nationale si pe slugoii lor mediatici, digitali si electorali..! Ia eu, Vanatorul /d.c., o voi devoala si taxa ca atare inca multi ani de acum incolo (asta ca sa nu-si inchipuie limbăii celor doua mafii, pesediste si iohannist-limberal-securistice, ca frauda electorala (morala si materiala) de la prezidentialele astea m-a ”impresionat” si m-a ”emotionat” cu ceva..!:))

-5 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.11.2019, 10:48:25

Si inca o treaba..! In turul al doilea nu voi mai merge la vot..! Am mai votat din considerente..patriotice, dar impotriva constiintei si demnitatii mele. atunci cand a trebuit sa aleg intre Iliescu si Vadim, apoi tot din considerente patriotice si tot impotriva constiintei si demnitatii mele cand a trebuit sa aleg intre Ponta si Iohannis. In ambele cazuri am regretat apoi si mi-am dat seama ca nu a fost nimic ..patriotic in a-i da votul meu unui escroc, doar pentru ca contracandidatului lui parea si mai escroc. Deci, in turul al doilea sa faca bine si sa merga din nou la vot cei care i-au adus pe Iohannis si Dancila in finala..! Eu n-am niciun fel de obligatie, nici fata de Dancila si nici fata de Iohannis..! Nu votul meu l-a adus pe vreunul dintre ei in finala si. avand in vedere ca unul e sustinut de mafia pesedista iar celalalt de cea penelist-securistica, ar fi din nou impotriva constiintei si demnitatii mele sa votez pe vreunul dintre ei..! Asa ca voi sta pe margine si voi chibița, distrandu-ma copios, ca de obicei..! Ok..! Acuma insa am o intrebare pentru dl. Vlaston si pentru ceilati..aprigi luptatori pentru o Romanie fara corupti, pentru o Romanie in care alesii sa nu aiba probleme de integritate..! Cu siguranta veti merge la vot si in turul al doilea si de aceea va intreb: stiind ca Dancila nu are nici macar o amenda luata, iar Iohannis are 17 dosare penale clasate, plus doua procese civile pierdute in care s-a demonstrat ca a intrat in posesia a doua case prin frauda (fals in declaratie, instigare la fals, fals in incrisuri publice sub semnatura privata, uz de fals-toate fapte penale). pe cine veti vota..? Cu cine va dictateaza sa votati constiinta, caracterul si moraliatea dumneavoasta de aprigi luptatori pentru o Romanie curata, Romanie in care sa nu mi existe alesi cu probleme de integritate..? Multumesc..!

-5 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.11.2019, 13:12:36

Apropo.. Un foarte bun prieten de-al meu din UK, unul care nu a votat in viata lui cu PSD, imi spunea dimineata ca va vota cu in turul al doilea dar Dancila nu pentru pentru ca acesta e pesedista, ci pentru ca, spre deosebire de coruptul si penalul Iohannis, Dancila nu are niciun dosar penal, iar mafia iohannista din Justitei nici macar nu a avut de ce se ..agata ca sa-i fabrice unul..!:) In plus are si si curajul si ..mobilarea necesara pentra a o confruntare directa cu Iohannis, care iohannis , asa cum era de astepat, cand a auzit de confrutare cu Dancila, a inceput sa tremure in spilhozeni ca un dog german castrat si mototol in fara unui pekinez curat si cu inima de leu, de frica sa nu afle lumea cat e de habarnist, dislexic, fanfaron si..marioneta care citeste din fituici..!:)) Ei bine, cu cateva clipe in urma, pe o alta pagina a acestui site, un alt anti-pesedist dintotdeuna, spunea si el cam la fel..O va vota pe Dancila, pentru ca - nu-i penala ca Ionannis - e mai ..barbata si mai ”mobilata la mansarda” decat contracandidatul ei laș si cu minte inceata. Cam au dreptate amandoi, in ambele privinte..!:) Oricum, ”fara penali in functii publice” inseamna fara penali in publice si cu asta basta..!:)

-5 (13 voturi)
Casandra II
12.11.2019, 12:43:49

Proasta satului a luat voturile, pentru care a tremurat serios, doar fiindca baronii rosii au actionat din inertie si au bulucit burtaverzimea, care depindea de ei, sa mearga sa o stampileze pe veorica , ca tare mai e fruoasa si desteapta, rromanca de la Videle. Era greu pentru Barna sa obtina voturi mai multe, fiindca s-a luptat cu Johannis pe acelasi bazin electoral, Spre deosebire de alegerile prezidentiale, unde miza este tot sau nimic. la europarlamentare, miza a fost alta, ceea ce n-a impiedicat ca atat PNL cat si USR & PLUS sa obtina scoruri mari, comparabile.... Nu cred ca declaratiile lui Barna vizavi de participarea la guvernare ori la sustinerea guvernarii au avut vreun impact puternic asupra voturilor primite de el in primul tur. Pe de o parte, ar fi fost necesar ca foarte multi votanti care si in 2014 au votat cu Johannis, sa voteze cu Barna pentru a o depasi pe Joiana de Videle. Pe de alta parte, insa, asta ar fi diminuat ecartul voturilor priimite de locul 1 si locul 2, Iar "hanalistii" ar fi sarit imediat cu iexplicatii "savante" cum ca asta semnifica dezaprobarea activitatii lui Johannis de catre electorat si ca n-ar fi exclusa o surpriza in turul 2. Eu cred ca alde gospodina de la Videle l-a chemat la sezatoare pe Johannis ca sa discute despre pastrarea semintelor de dovleac , ceapa si usturoi, in sezonul rece, fiindca la altceva, din domeniul managementului relatiilor internationale, a exercitarii functiei de mediator intre institutii si societate, in general, ea nu s pricepe deloc, deci nici nu poate fi vorba, sa le invocam, stiind cat de analfabeta si habarnista e toanty Veorica.... E clar ca buna ziua, ca Johannis nu-si poate permite sa piarda vremea cu o amarata de precupeata, amnezica, frustrata si rea de gura, cum s-a dovedit a fi v v d, doar ca sa fie multumiti betivii de prin carciumi, ca si-au vazut protectoarea lor la tv, dand cu gura barfe si chifle..... In Videle va fi mare sarbatoare: // Cand miss Joiana o sa revina acasa// O asteapta toti amarastenii cu sare// Sa-i creasca apetitul pentru sex si masa//

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările