Schimbare de gardă la conducerea Parlamentului. Cine sunt politicenii care vin pe funcţii-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei, în timp ce Paul Stănescu a ajuns vicepreşedinte al Senatului FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei, în timp ce Paul Stănescu a ajuns vicepreşedinte al Senatului FOTO Inquam Photos

Parlamentul are doi noi preşedinţi, după ce Marcel Ciolacu a fost ales şef al Camerei Deputaţilor, în timp ce, la Senat, Anca Dragu a fost revocată, apoi instalat repede Florin Cîţu. Schimbări au avut loc şi nivelul Birourilor Permanente, unde au demisionat liderii care pleacă pe funcţii de miniştri şi au fost aleşi noi parlamentari.

Şedinţa de plen a Senatului a fost tensionată, liderii USR şi cei ai noii coaliţii majoritare având mai multe schimburi de replici. Atacurile între partide nu au împiedicat revocarea fără probleme a Ancăi Dragu, demisă cu 82 de voturi „pentru” (69 erau necesare). Dragu a anunţat că USR va ataca la CCR hotărârea Senatului prin care a avut loc revocarea sa. „Este o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acţiona: în forţă, fără respect pentru reguli şi meritocraţie”, a fost reacţia preşedintelui USR, Dacian Cioloş.

Din conducerea Senatului şi-au mai dat demisia, pentru că urmează să fie validaţi ca miniştri, vicepreşedinţii Vasile Dîncu şi Gabriela Firea. Dîncu urmează să preia Apărarea, în timp ce Firea este numită la Ministerul Familiei şi Tineretului. În locul acestora au fost numiţi şi validaţi prin vot Robert Cazanciuc şi Paul Stănescu (secretar general al PSD). Ion Mocioalcă a fost numit secretar al Senatului.

Linişte la Camera Deputaţilor

Mult mai lin au mers lucrurile la Camera Deputaţilor, acolo unde Marcel Ciolacu a candidat susţinut de PSD, PNL şi UDMR, iar adversară în competiţie i-a fost Cristina Prună. 217 voturi a adunat Marcel Ciolacu, în timp ce Prună a avut doar 77.  După demisiile lui Alexandru Rafila şi Sorin Grindeanu din funcţiile de vicepreşedinţi, precum şi a lui Marius Budăi din postul de chestor, au fost validaţi pe noile funcţii de vicepreşedinte Anca Cătăuţă şi Daniel Suciu (fost ministru al Dezvoltării), în timp ce chestor a ajuns Mitică Mărgărit. Singurul viitor membru al Guvernului care nu şi-a dat încă demisia din funcţie este Florin Roman (vicepreşedinte al Camerei şi propunere pentru Ministerul Digitalizării).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite