Politică

articolul anterior articolul urmator

Schimbare de paradigmă în CCR. Curtea critică aspru modul în care PSD a vrut să majoreze pensiile: Afectează însuşi dreptul la pensie

31
22 Jan 2021 16:45:11
Autor: Iulian Bîrzoi
Preşedintele CCR Valer Dorneanu FOTO Inquam Photos / George Călin
Preşedintele CCR Valer Dorneanu FOTO Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituţională a emis vineri o motivare pe decizia de neconstituţionalitate asupra legii de aprobare OUG 135/2020, despre care spune că a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie. CCR explică că din cauza modificărilor PSD s-a creat o „incertitudine legislativă” care putea afecta „însuşi dreptul la pensie”.

„În cauză, datorită modului defectuos de legiferare, s-a creat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, ceea ce afectează însuşi dreptul la pensie consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituţie. Desigur, ţine de opţiunea legislativă exclusivă a Parlamentului stabilirea valorii concrete a punctului de pensie, însă acesta nu are îndreptăţirea, în niciun caz, să omită menţionarea valorii acestuia în condiţiile în care însuşi calculul pensiei se face prin raportare la valoarea unui punct de pensie. Este un element esenţial al întregului sistem de pensii, fără de care acesta nu ar putea funcţiona", se arată în motivarea publicată vineri pe site-ul Curţii Constituţionale.
 
Curtea explică faptul că eliminarea din Ordonanţa dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din OUG, presupunând că automat intră în vigoare majorarea de 40%.
 
CCR consideră că stabilirea valorii punctului de pensie nu este doar o chestiune tehnică, ci chiar elementul financiar central al întregului sistem de pensii publice bazat pe principiul contributivităţii.
 
„De aceea, în situaţia dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii", se menţionează în documentul citat.
 
Vezi şi: PSD a sabotat, de fapt, creşterea pensiilor cu 40% şi a salariilor din educaţie
 

Când şi-a faultat PSD legea

Prima intervenţie pe ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară a avut loc la Comisiile reunite de muncă, conduse de social-democraţii Adrian Solomon şi Ion Rotaru.
 
La şedinţa din 7 septembrie 2020, prevederea privind punctul de pensie ţinut la 1.442 de lei de liberali a fost abrogată, în timp ce salariile trebuiau mărite la nivelul lui 2022. „Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitatea, a Legii privind sistemul public de pensii”, era motivarea modificării amendamentului referitor la pensii, susţinut şi adoptat de grupul PSD.
 
Tot în acea şedinţă, a fost abrogat şi articolul care mărea salariile profesorilor de la 1 septembrie 2021. „Pentru majorarea salariilor de bază stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ”, se arată în motivare. Ambele abrogări sunt asumate de „membrii Comisiilor aparţinând grupului parlamentar al PSD”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

kalu kalu
22.01.2021, 16:50:17

hahahaha, viermilor le este frica caci se apropie ceasul socotelilor !!! Nu mai este mult, tic-tac, tic-tac, tic-tac.

+18 (22 voturi)
Marck
22.01.2021, 17:36:18

Socoteala va fi încheiată numai după dispariția tuturor "pensiilor speciale" și a altor privilegii. Și abia atunci vom putea spune că s-a făcut un prim pas către normalitate și mai ales spre o normalitate morală. Sunt curios cine din "clasa politică" va avea curaj să repună mașinăria deraiată a societății românești pe făgașul corect. Încă mai sper că se vor ridica și se vor ivi în curând marile caractere de care ducem atâta lipsă.

-3 (29 voturi)
Shenghen Alikianos
22.01.2021, 16:58:35

ParaDORDONEANU e oportunist până în măduva oaselor.

+12 (14 voturi)
An Analog Guy In A Digital World
22.01.2021, 17:39:27

Este inca o dovada irefutabila a faptului ca in CCR nu sunt decat niste slugi penibile, oameni cu coloana vertebrala din plastilina (in cel mai bun caz) si interesati doar de beneficiile obtinute in urma servirii puternicilor zilei. Vestea buna, daca este vreuna in aceasta mizerabila chestiune de principii si morala, este ca CCR tocmai a demonstrat ca nu este pusa complet in slujba intereselor straine. Iar acum, tovarasii Ciolacu, Olguta, Firea si cu natafletul de Teodorovici, sa se ia de mana si sa se arunce impreuna in garla!

+16 (18 voturi)
costin panaitescu
22.01.2021, 17:18:28

Se apropie data dezinfectarii!

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările