Schimbarea la faţă a Guvernului Ponta: Cine se află pe lista miniştrilor care îşi fac bagajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ponta FOTO Gov.ro
Guvernul Ponta FOTO Gov.ro

Începutul anului electoral aduce modificări majore în structura Cabinetului Ponta. În timp ce unii membri ai Executivului ar putea fi remaniaţi, alţii au anunţat deja că schimbă fotoliul de ministru pentru unul de europarlamentar.

Anul 2014 a adus, încă de la început, schimbări în echipa guvernamentală. Demisia fostului ministru liberal de Interne, Radu Stroe, a fost doar vârful aisbergului. După el a urmat ministrul Finanţelor şi vicepremierul Daniel Chiţoiu, care a demisionat sub pretextul că doreşte să se implice mai activ în formaţiune.

Prima care a anunţat că va părăsi Guvernul Ponta a fost ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini (PC), care a precizat că va candida pentru un loc în Parlamentul European. Decizia ca Grapini să candideze la europarlamentare  a fost luată, potrivit preşedintelui PC, Daniel Constantin, tocmai datorită activităţii acesteia.

„Doamna Grapini a fost aleasă pentru că reprezintă un segment extrem de important de votanţi ai PC, care a militat pentru clasa de mijloc, pentru familie, pentru IMM-uri. Dânsa a coordonat foarte bine acest minister, are notorietate şi a lucrat foarte mult cu partea de Comisie Europeană, ceea ce o recomandă pentru a ocupa un loc eligibil în Parlamentul European“, a explicat Constantin.

La fel ca şi în cazul ministrului pentru IMM-uri, Maria Grapini, şi ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, figurează pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din luna mai şi ar putea părăsi Guvernul Ponta.

Plumb ţinteşte mai sus

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Rovana Plumb, vehiculată ca posibil candidat pentru europarlamentare, nu se regăseşte pe lista PSD. Cu toate acestea, Plumb ar putea părăsi Guvernul Ponta, întrucât râvneşte la postul de comisar european.

Liberalii, la ceasul remanierilor

Potrivit unor surse din partid, este posibil ca şi postul de la Ministerul Sănătăţii, ocupat de Eugen Nicolăescu, să fie vacantat în cazul în care acesta ar prelua mandatul de ministru al Finanţelor.

Concret, liberalii au vrut remanierea lui Chiţoiu, în contextul conflictului privind măsura de reeşalonare a creditelor, asumată de ministrul Finanţelor, dar criticată de conducerea PNL. Chiţoiu a demisionat, joi seara, însă a susţinut că decizia nu are legătură cu disputa privind reeşalonarea creditelor. În schimb, a insistat că doreşte să se implice mai mult în viaţa formaţiunii, motiv pentru care a acceptat funcţia de secretar general interimar al PNL.

Pe de altă parte, PNL a început deja să facă oferte pentru postul de ministru al Finanţelor. Unul dintre cei care a fost invitat să preia portofoliul a fost şi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, care a precizat că a refuzat propunerea.

De asemenea, în cazul în care actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar deveni ministru de Finanţe, liberalii au o rezervă şi pentru el: actualul şef al CNAS, Cristian Buşoi.

În ce priveşte postul de la Interne, pe banca de rezerve se află Sorin Frunzăverde, om de încredere în formaţiune, dar criticat pentru legăturile sale din trecut cu PDL. În apărarea sa a vorbit, însă, chiar preşedintele PNL, Crin Antonescu.  

„Speculaţia că orice discuţie cu domnul Frunzăverde ne duce cu gândul la PDL şi Băsescu e aberantă. Oricine ştie cât de categorică a fost despărţirea sa de PDL“, a subliniat Antonescu, în contextul discuţiilor privind propunerea liberalilor pentru Ministerul de Interne.

La Ministerul Muncii, surse politice au declarat că şi zilele ministrului Mariana Câmpeanu sunt numărate, deşi motivele sunt în primul rând unele de imagine. În locul lui Câmpeanu, au precizat aceleaşi surse, ar putea veni purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

O decizie oficială privind schimbările PNL în echipa guvernamentală ar urma să fie luată vineri, după şedinţa Delegaţiei Permanente a Partidului Naţional Liberal.

Citeşte şi:

Bogdan Olteanu: Liderii PNL mi-au propus să preiau Ministerul de Finanţe. Le-am transmis că rămân la BNR

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat că a discutat cu liderii PNL pentru preluarea postului de ministru al Finanţelor, dar le-a transmis acestora că va rămâne la banca centrală, iar din câte ştie postul ar putea fi preluat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, scrie Mediafax.

Liderii USL, din nou în contradicţie. Antonescu: „Măsura Guvernului de reeşalonare a creditelor nu s-a discutat în USL.“ Ponta: „A fost discutată în USL“

Măsura Guvernului privind reeşalonarea creditelor a generat nemulţumiri din partea liberalilor. Potrivit lui Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, prim-vicepreşedinte PNL, măsura nu este una liberală şi ea nu a fost discutată în PNL. Pe de altă parte, liderul PSD Victor Ponta spune că s-au purtat discuţii în USL la şedinţa de duminică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite