Schulz: Consiliul European, cam tăcut în 2009 când Băsescu n-a respectat majoritatea. Dublul standard e inadmisibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PE, Martin Schulz, a afirmat miercuri că a fost surprins de tăcerea Consiliului Uniunii Europene când, în 2009, Traian Băsescu "luând în considerare rezultatul alegerilor parlamentare, a refuzat să numească premierul din partea majorității parlamentare".

"Am fost uimit că criticile privind situația din România au fost atât de puternice acum. I-am spus premierului Ponta că sunt critic față de unele dintre deciziile sale, dar am fost suprins că Consiliul Uniunii Europene a fost cam tăcut când președintele Băsescu, în 2009, luând în considerare rezultatul alegerilor parlamentare, a refuzat să numească premierul din partea majorității parlamentare. (...)Dublul standard sunt inadmisibile pentru mine, dar și pentru alte instituții ale Uniunii Europene", a spus Schulz.

Afirmațiile președintelui PE au fost făcute la solicitarea mass-media de a-și explica declarațiile pentru Le Monde, relatează NewsIn.

"Nu am tăcut atunci când Băsescu l-a numit premier pe Emil Boc în locul lui Klaus Johannis şi nu tac nici acum, când i-am spus premierului Ponta că ordonanţele de urgenţă nu sunt cea mai potrivită modalitate pentru a rezolva problema în țară", a adăugat el.

Martin Schulz declară că recentele evenimente din România sunt "dubioase din punct de vedere politic" și consideră că statele UE sunt "un pic prea tăcute" în privința a ceea ce se întâmplă la București, scrie Die Welt, care preia fragmente din interviul acordat Le Monde de social-democratul german.

Înainte de întâlnirea de miercuri cu premierul Victor Ponta, președintele Parlamentului European a calificat recentele evenimente din România ca fiind "dubioase din punct de vedere politic", chiar dacă sunt legale.

Schimbarea atât de rapidă a conducătorilor mai multor instituții este "cel puțin uimitoare", a spus Martin Schulz.

Liderul social-democrat consideră că statele membre ale UE au fost "un pic prea tăcute" în privința situației din România, după votul foarte controversat din Parlamentul român privind suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Martin Schulz a mai precizat că CE trebuie să își facă datoria și să verifice dacă normele europene de drept au fost încălcate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite