Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României: Moldova vrea autostradă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care preşedintele României va fi prezent la Iaşi cu ocazia manifestărilor dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, o asociaţie a societăţii civile din Moldova i-a adresat o scrisoare deschisă.

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de promotori ai unei campanii de informare a opiniei publice cu privire la o chestiune care ţine, în ultima vreme, de siguranţa naţională: importanţa dezvoltării infrastructurale a estului României şi crearea de legături între această zonă şi restul ţării, pentru a integra eficient judeţele din Moldova în circuitul economic naţional şi în cel european.

O autostradă care să lege Moldova de Vestul ţării şi, implicit, de Europa, ar încuraja investiţiile, exporturile şi sectorul turistic din estul României, ducând, în cele din urmă, şi la o creştere a produsului intern brut naţional. Totodată, s-ar crea noi locuri de muncă, care ar reduce sarcinile redistributive ale statului, resurse economice semnificative putând fi utilizate în alte scopuri.

Dacă dorim o dezvoltare unitară a acestei ţări, felul în care Moldova este racordată la celelalte provincii şi la Capitală este esenţial. Între Bucureşti şi Iaşi nu va fi autostradă, ci un drum expres. Moldova nu are legături rapide cu Portul Constanţa (Dunărea e traversată cu bacul) şi nu reprezintă nici o prioritate în a fi legată rapid de Vest prin autostrada Iaşi - Târgu Mureş. A lăsa o regiune importantă, care are peste un sfert din locuitorii ţării, fără posibilităţi de dezvoltare, în contratimp cu celelalte zone, care îşi dezvoltă şi diversifică infrastructura, se poate încadra uşor ca fiind un risc de siguranţă naţională.

Suntem de părere că autostrada Târgu Mureş - Iaşi constituie un pas important în vederea modernizării proiectului de ţară demarat la 24 ianuarie 1859. Pas cu pas, liderii generaţiei unirii de la 1859 au demonstrat că au înţeles implicaţiile evenimentului de la 24 ianuarie, şi au întreprins o serie de măsuri administrative care au permis coordonarea între cele două centre istorice, Iaşi şi Bucureşti, în vederea consolidării unui circuit politico-economic concentric şi solidar. Proiectul de ţară demarat acum 157 de ani rămâne un pariu câştigat cu istoria atât timp cât toate generaţiile de lideri politici ai României vor şti să facă faţă provocărilor în continuă schimbare.

Provocarea timpurilor noastre constă în a înţelege şi în a ne adapta proceselor moderne de interdependenţă economică şi financiară. Căile de comunicaţii sunt cheia întregii ecuaţii, macrostabilitatea economică a statului nostru, şi, în extenso, cea a Uniunii Europene, depinzând în mod esenţial de autostrada Târgu Mureş - Iaşi. Dacă acest lucru va fi înţeles, Moldova poate avea un viitor.

Cu consideraţie,
Grupul de Iniţiavă „Moldova Vrea Autostradă”, 22.01.2016

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite