Scrisoare deschisă adresată dlui Crin Antonescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dle Crin Antonescu, ultimele dumneavoastră declaraţii mă încurajează să vă scriu această scrisoare. Este clar că sub conducerea USL România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Premierul Victor Ponta nu reuşeşte să repornească economia, nu ţine cont de promisiunile făcute românilor în campanie, pentru care a şi primit voturile electoratului.

În ultimele săptămâni, Guvernul, la iniţiativa şi presat de premierul Victor Ponta, a adoptat acte normative cel puţin bizare, de natură a arunca îndoială asupra maturităţii şi capacităţii de a conduce ţara.

  • Proiectul Roşia Montana. Proiectul de lege avansat de guvern Parlamentului, fără consultarea PNL şi a miniştrilor săi, respins de PNL, a creat o falie adâncă în societatea românească, concretizată prin cele mai mari manifestaţii de stradă după mulţi ani. Mai mult, conţinutul proiectului de lege pare dictat de compania Gold Corporation, sub presiunea şantajului şi ameninţărilor, trădează interesul naţional şi nu ţine cont de opinia actorilor politici şi specialiştilor din societatea românească.  
  • Declaraţiile lui Victor Ponta la adresa DNA. Premierul României şi-a permis declaraţii isterice şi indecente la adresă celei mai importante instituţii anticorupţie din România, taxate ca atare şi de către dv. Imixtiunea în schimbarea şefilor unei secţii a DNA reprezintă un amestec brutal în justiţie, remarcat imediat de ambasadele occidentale şi oficialii de la Bruxelles. Poziţia dv., alături de declaraţia  că „trebuie să ne bucurăm când un vinovat este condamnat”, reprezintă o revenire binevenită la standardele unui stat de drept. Raportarea  faţă de independenţa justiţiei şi a DNA constituie la ora actuală cea mai importantă diferenţiere între dv. şi Victor Ponta.


Declaraţiile referitoare la nevinovăţia dlui Liviu Dragnea sunt, de asemenea, o imixtiune în justiţie, pentru că reprezintă o antepronuntare de la un nivel foarte înalt, acela de premier al României, într-o speţă ce se află pe rolul ÎCCJ.

  • Codul insolvenţei. Introducerea unui articol special în acest Cod cu referire la instituţiile media, reprezintă o intimidare şi o încercare de şantaj la adresa criticilor Guvernului şi lui Victor Ponta din media, cu care, am înţeles, PNL nu este de acord, s-a realizat fără consultarea şi acordul PNL.  
  • Performanţe economice sub aşteptări. Măsurile luate pentru redresarea economică sunt puţine şi fără efect. Constatăm următoarele:  

-Încasarile la buget scad, deşi economia creşte. Urmează o nouă rectificare negativă.

-Investiţiile străine sunt în scădere, la cel mai mic nivel din ultimii ani, ceea ce arată neîncrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc.

-Au crescut în schimb cheltuielile de personal şi ajutoare sociale, în dauna cheltuielilor cu investiţii.

-Cresc taxele, impozitele şi inflaţia, ceea ce duce la scăderea accelerată a puterii de cumpărare a cetăţenilor, adică a nivelului de trai.

-Nu apar locurilor de muncă promise de USL.

-Nu există o perspectivă şi un master plan de dezvoltare economică, totul se face de pe o zi pe alta, fără o gândire strategică clară.

  • Privatizarea CFR Marfă. Amânarea achitării sumei la care a fost privatizată CFR Marfă, demonstrează clar faptul că actualul cumpărător a fost din start favorizat de statul român, în detrimentul unor posibili alţi cumpărători strategici, situaţie care aruncă România în lumea statelor neserioase, pe care nu te poţi baza că funcţionează corect.  
  • Şantajul perpetuu la care se pretează PSD privind susţinerea dv. la prezidenţiale. Este cel puţin dezgustător să fiţi ameninţat de câteva ori pe săptămână că nu veţi mai avea susţinerea PSD la competiţia pentru prezidenţiale.  
  • Menţinerea de către premierul Ponta a războiului cu Traian Băsescu. Aşa cum bine aţi remarcat, Traian Băsescu nu mai poate fi un adversar politic al USL, este un dosar închis. Victor Ponta crede dimpotrivă, că războiul cu Traian Băsescu trebuie să continue, deşi nu are nicio miză politică.  

Exemplele pot continua

Important este faptul că Victor Ponta nu se mai consultă cu partenerii de guvernare, ia măsuri controversate şi care provoacă disensiuni şi falii în societatea românească, fără legături cu programul de guvernare şi promisiunile din campanie.

Victor Ponta are o evoluţie politică şi umană cel puţin ciudată, intră în galeria acelor conducători asupra cărora puterea a avut consecinţe nefaste, i-a împins să creadă că doar ei au dreptate, că-şi pot permite orice, că sunt deţinători ai adevărului absolut, ducând spre dezastru popoarele pe care le-au condus.

Există riscul ca PNL să fie considerat în viitor drept părtaş la acţiunea de guvernare dăunătoare României şi să fie taxat ca atare de către alegători.

Iarna care vine, posibil grea, precum şi anul electoral 2014, complică  foarte mult viaţa politică din România, cu riscuri mari în planul menţinerii păcii sociale şi a echilibrelor structurale.

În aceste condiţii dificile şi a riscurilor majore care ne pândesc, vă propun, dle Crin Antonescu, să reevaluaţi poziţia PNL de participare la actuala guvernare şi să imaginaţi o altă majoritate parlamentară sau, aceeaşi majoritate, dar cu un alt premier, dispus colaborării, consultării, ascultării argumentelor partenerilor şi specialiştilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite