Scrisoare deschisă a Mişcării Liberale către Nicuşor Dan: Ai trufia de a considera că poţi propune singur o echipă valoroasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Organizaţiei Bucureşti a Mişcării Liberale, Octavian Bădescu, îi adresează o scrisoare deschisă lui Nicuşor Dan, candidat al USB pentru Primăria Generală, în care îl critică pe acesta pentru refuzul dialogului cu alte partide recent apărute pe scena politică şi care urmăresc să fie o contrapondere la marile formaţiuni ca PSD şi PNL.

În scrisoarea adresată de Octavian Bădescu lui Nicuşor Dan, preşedintele Organizaţiei Bucureşti a ML atinge mai multe teme: negocierile cu Nicuşor Dan, platforma partidelor mici, necesitatea realizării unei alianţe între formaţiunile înfiinţate în urma schimbării legii partidelor. 

Redăm integral scrisoarea reprezentantului ML: 

Nicuşor, te ştiu de 4 ani. Atunci am ieşit la vot, că mulţi alţii, special pentru ţine. Te-am votat şi la Consiliu, deşi mă surprinsese anterior că nu ai făcut deloc campanie pentru Consiliu, bănuiam că nu vei trece pragul şi mă întrebăm ce a fost în capul tău. Pentru o secundă atunci, m-a străfulgerat un gând: dacă ai fost doar un iepure pentru Oprescu, menit să capteze brumă de opoziţie la Sistem (adică la hoţia şi incompetenţa din politică), opoziţie care se înfiripa în societatea civilă ? 

 

Trendul anti-sistem era la început, iar tu ai fi putut fi infiltratul perfect: charismă limitată, fără şanse reale, oarecum plăpând, protestatarul deseori neras, contra la orice proiect, cu o cămaşa de independent, un David care se bătea cu Goliath Oprescu, dar suficient de slab cât să nu pună reale probleme. M-ai păcălit sau nu, pe mine şi pe alţii-nu ştiu, în fine-asta a fost. 

   

Apoi ne-am întâlnit, cred pentru prima oară la o discuţie faţă-n faţă, prin toamnă trecută. Am discutat despre conjunctură politică, despre ce e de făcut, despre cum. Căutai suport. La mine şi la alţi colegi din mediul meu. 

Apoi am mai vorbit şi ne-am mai întâlnit de vreo 2-3 ori. Gradual, am ajuns la nişte concluzii, eram pregătit să te sprijin, poate mai mult decât îţi inchipuiai, pentru că îmi păreai cu şanse şi bine-intenţionat, în pofida faptului că anumiţi oameni din mediul de afaceri respectabil aveau mari rezerve în privinţă ta. 

 

Mi-am dat seamă că ai un potenţial de creştere şi de agregare limitat, realizând că mulţi oameni buni care vor şi pot să se implice nu vor veni lângă ţine în propria-ţi structură politică, speriaţi de faptul că pari doar un procesoman cu idei fixe şi limitate, că nu ştii decât să te opui la orice şi că vrei să le refaci piaţă Matache la loc. 

Mi-am dat seamă – şi era simplu să o faci şi tu – că elitele nu se vor agrega în spatele tău în orice condiţii, poate şi pentru că au anumite viziuni diferite, dar am gândit şi că agregarea cu ţine ar putea fi un compromis necesar pentru România. Păreai deschis la idee. 

Mi-am dat seamă – şi era simplu să o faci şi tu – că Bucureştiul şi sectoarele sale nu sunt un ONG şi că va fi nevoie nu doar de o alternativă solidă şi credibilă la nivel de oameni pentru a putea câştiga în Bucureşti, ci şi de una capabilă să administreze ulterior oraşul bine, în beneficiul cetăţeanului. Va fi nevoie de oameni care să nu poată fi cumpăraţi, oameni de anvergură în Consiliul General, în consiliile locale şi la primăriile de sector, oameni puternici care – fie şi în minoritate – să fie capabili să schimbe dinamică grupurilor. Că om care are un pic de experienţă şi cu sistemul de stat, îţi spun că de asta este acum nevoie în administraţia locală, dacă vrem să nu doar mimăm schimbarea. 

 

Aveai şi ai nevoie de o echipă, pentru că tu singur eşti cel puţin insuficient. Am crezut şi am sperat că am putea construi împreună o Coaliţie a Forţelor Politice Noi, o alternativă politică solidă la Fratiile Sifonării Banului Public-PSD 1 şi PSD 2 (cunoscut şi sub numele de PNL) -cu toţi acoliţii politici ai acestor structuri.  Am sperat şi am crezut că vom reuşi, prin calitatea oamenilor şi prin obţinerea victoriei, să impunem un standard şi să determinăm poate un văl de transformări necesare şi în partidele actuale şi peste un an-doi să avem per global o nouă clasă politică, de o calitate net superioară. Cele mai mari şanse le-am fi avut toţi împreună şi România are nevoie de asta acum. 

   

 Şi ghici ce ? Şi alţii au gândit la fel.  Un antreprenor craiovean onest şi de anvergură a pornit Mişcarea Liberală, un partid liberal autentic, care se bate cu şanse la Primăria Craiova contra blatului PSD – PNL şi care va propune la Bucureşti probabil pe Mihaela Forgaciu (îţi recomand să îi parcurgi CV-ul) sau pe subsemnatul-cu echipele noastre. 

 Oameni buni şi cu mare greutate profesională, în frunte cu Ştefan Iordache au pus bazele proiectului “200 pentru Bucuresti” şi declară că au reuşit să strângă în jurul lor o pleiadă de profesionişti neimplicaţi în politică, care ar avea capacitatea să te ajute în administraţie, potenţiali consilieri locali. 

 

Un alt partid pornit relativ recent – M10 – spune că poate propune şi el oameni buni, atât la primarii, cât şi la consilii, va candida probabil fostul tău susţinător (Ciprian) şi cu echipă lui.  Uniunea Creştin-Democrată din România – un alt proiect politic, condus de Valentin Licxandru, bazat pe valori creştine şi pe oameni de calitate, dispus şi el să renunţe la a participă singur, doar pentru a ne asigură pe toţi că la aceste alegeri Oamenii Buni vor învinge. 

 

În plus faţă de toate acestea, Iniţiativă România-Mihai Politeanu şi echipă lui-au făcut toate eforturile posibile să aducă toate aceste proiecte împreună, într-o formă de compromis necompromitator, pentru realizarea unui scop comun şi nobil: victoria în alegeri a unei coaliţii de forţe politice noi-mai precis câştigarea Primăriei Generale, a Primăriilor de sector, a majorităţii în Consiliul General şi în fiecare dintre consiliile locale. Implicit crearea premiselor pentru câştigarea alegerilor generale de către o astfel de alianţă. IR şi-a asumat că poate sprijini cu candidaţi şi cu voluntari acest proiect de mare importantă pentru bucureşteni.

 

Noi toţi cei menţionaţi mai sus spunem că am încercat. Şi ştiai că eram dispuşi şi era foarte probabil să te sprijinim eventual că şi candidat comun al nostru, al unei societăţi civile relevante (incluzând aici ONG-uri, plus oameni din mediul profesioniştilor şi din mediul de afaceri, plus mişcări politice noi) la PMB. Fiecare dintre noi putea contribui şi noi am venit la un moment dat şi cu o propunere  pentru   agregarea: cine desemnează candidatul la PMB nu desemnează majoritatea candidaţilor la Consiliul General  nicio organizaţie din primele  menţionate nu avea prioritate  desemnarea candidaţilor la primăriile de sector, pentru  fiecare formaţiune poate contribui cu oameni care  fi potenţiali primari consilieri buni. fine, am încercat  facem  lucrurile  se întâmple, pentru     avea sens. 

   

Dar  – nu  nu. Aparent autist, întrerupt orice comunicare cu noi  de la început. Când  realizat  oamenii au convingeri diferite   nu se vor înscrie toţi oamenii  partidul , nu  catadicsit măcar  răspunzi la mail-  la telefon.Chiar nu aveai de unde alege? Chiar suntem toţi   -intenţionaţi ? Chiar nu     găsim formule de  opune Sistemului la aceste alegeri o, pe care aproape cetăţean întrebat pe o doreşte? 

 

Chiar  trufia de poţi propune singur o decât   prin contribuţia tuturor ? Chiar crezi  se  obţine  multe voturi  Sistemului  pentru câştigarea alegerilor  acest mod ? Chiar crezi  doar Primarul contează  implicit îţi vei pune  aplicare ideile fără  conteze numărul sau calitatea sau baricada consilierilor din Primarii sau a primarilor de la sectoare ?

 

 Numai un naiv şi-ar putea imagina aşa ceva. Numai un egocentrist şi-ar putea sacrifică cu bună ştiinţă echipă, despre care recunoaşte că nu are deloc notorietate, promovându-se exclusiv pe şine însuşi până în prag de alegeri, minimizând impactul şi posibilul aport al consilierilor într-o Primărie şi totodată şansele propriei echipe (care echipă?) de a câştiga, de a penetră structurile într-un număr şi/sau cu o calitate semnificative. Personal mă îndoiesc că eşti un naiv sau că egocentrismul te face să acţionezi astfel. 

 Este însă foarte probabil că numai un om al Sistemului ar putea avea o astfel de misiune – anume asigurarea că proiectele politice noi nu se vor agrega şi implicit diminuarea şanselor de penetrare a Sistemului de către oameni bine-intenţionaţi. 

 Este foarte probabil deci, să ai o altă agendă. 

 

Agendă Sistemului PSD (care împreună sau nu cu PNL) şi a sateliţilor acestora este să înregistreze pagube cât mai reduse posibil în anul de graţie 2016, în anul în care furia cetăţenilor împotrivă clasei politice a ajuns la apogeu şi în care puterea clasei politice actuale a ajuns la minim istoric şi în mare cumpănă. Le trebuie o supapă de presiune, dar cât mai fâsâita. Şi atunci poate că te-au ales pe ţine. Dacă pierzi şi câştiga Firea, e bine. Tu şi încă câţiva veţi ajunge consilieri, răspândiţi peste tot, victime sigure sau parteneri toleraţi ai Sistemului. Dacă Orban câştiga – poziţiile tale oscilante în raportarea la aşa-zişii liberali şi la politicienii actuali în general, probabil că îţi va servi. Doar ţie. 

 Dacă tu câştigi – câştigi numai tu şi poate cu mult noroc (şi dacă Sistemul acceptă) mai obţii vreo primărie de sector şi ceva consilieri-cum singur te-ai pronunţat, descurajând   capac speranţelor  multe  de mii de oameni. Pentru cine joci, Nicuşor? 

   

 În final e cazul să mai precizez un aspect. Nu am vreun obiectiv special legat de persoană mea la aceste alegeri. Nu ţin să candidez nicăieri, slavă-Domnului am ce face, ştii bine. 

 Dar colegii mei-Mihaela, Claudiu, Bogdan, Gabriel, Ovidiu şi ceilalţi pot câştiga primarii şi le pot administră apoi într-o manieră onestă şi profesionistă. Pot fi consilieri locali sau generali. Valentin, Cosmin, Viorel şi colegii lor pot face acelaşi lucru. Ciprian, Mihai şi ceilalţi probabil  că pot adaugă şi ei valoare din plin. Nu mă îndoiesc că ai şi tu colegi care ar putea să o facă şi poate că şi tu personal, ajutat de şi împreună cu noi toţi, o poţi face. Dar ai ales să îi ai adversari.

 

În acelaşi timp, îmi place să cred că printre cei enumeraţi mai sus nu se regăsesc şi alţi actori ai acestui posibil plan de a ne “preda” Sistemului, se va vedea. Ai un atu faţă de noi, ceilalţi: un grad mai mare de notorietate şi faptul că ai luat startul de mai mult timp. E un atu important, însă insuficient pentru misiunea pe care o avem în faţă.  Dar foloseşte-l în scopuri bune, aliniate cu planurile Universului pentru această ţara binecuvântată de Dumnezeu şi care este acum în faţă unei şanse istorice. 

Fii cel care agrega, nu cel care dezbină, fii cel care da semnalul schimbării şi nu cel care poate duce ideea de înnoire a clasei politice în derizoriu, cel care va pune speranţele românilor pe butuci pentru mulţi ani de acum încolo. 

 

Dacă - fie din prostie, fie din rea-credinţa-nu eşti capabil să te ridici la înălţimea momentului politic actual, încercând onest şi implicit reuşind să agregi tot ceea ce poate oferi actualmente societatea extra-politică actuală că resursa, merită şi poate că e mai bine să pierzi. Ar fi de dorit să se întâmple  unor alternative reale, la actuala clasă politică.“ 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite