Politică

articolul anterior articolul urmator

Scrisoare deschisă pentru demiterea directorului TVR în urma emisiunii anti-Unire de la TVR Mureş

5
12 Dec 2014 11:11:21
Bogdan Diaconu
Postul regional TVR Târgu Mureş a devenit portavocea Ungariei iredentiste prin contestarea Marii Uniri
Postul regional TVR Târgu Mureş a devenit portavocea Ungariei iredentiste prin contestarea Marii Uniri

În data de 1 Decembrie 2014, de Ziua Naţională a României, postul TVR Târgu Mureş a difuzat de la ora 16.00 un dialog de 10 minute în limba maghiară menit să discrediteze Marea Unire şi să arate rolul protector al Ungariei asupra Transilvaniei, precum şi felul în care românii ar fi manipulat şi falsificat datele istorice şi realităţile din Transilvania şi ar fi forţat situaţia pentru a obţine Unirea pe calea armelor.

Către:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea
Preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media de la Senat, Georgică Severin
Preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de informare în masă de la Camera Deputaţilor, Ştirbu Gigel-Sorinel
Consiliul Naţional al Audiovizualului 
 
 
În data de 1 Decembrie 2014, de Ziua Naţională a României, postul TVR Târgu Mureş a difuzat de la ora 16.00 un dialog de 10 minute, intitulat ”No comment”, în limba maghiară, menit să discrediteze Marea Unire şi să arate rolul protector al Ungariei asupra Transilvaniei, precum şi felul în care românii ar fi manipulat şi falsificat datele istorice şi realităţile din Transilvania şi ar fi forţat situaţia pentru a obţine Unirea pe calea armelor (emisiunea poate fi urmărită AICI). 
 
Solicit, de aceea, demiterea directorului TVR Stelian Tănase şi a responsabililor din cadrul TVR Târgu Mureş pentru folosirea acestui post regional ca şi canal de emitere al pretenţiilor iredentiste maghiare prin falsificarea evenimentelor legate de Marea Unire chiar de Ziua Naţională a României.
 
Dialogul falsifică în mod grosolan situaţia românilor din Transilvania din preajma anului 1918 şi reprezintă un atac direct şi mincinos la adresa Unirii de la 1918, difuzat chiar de Ziua Naţională de un canal  regional al postului public de televiziune aflat sub controlul Parlamentului.
 
Instituţia care veghează asupra televiziunilor, CNA, nu a luat până la această oră nicio măsură împotriva unui asemenea act de înjosire a Marii Uniri, petrecute pe postul subvenţionat de statul român şi întreţinut de contribuabili, şi, probabil, nici nu are cunoştinţă de ceea ce se petrece la postul TVR Târgu Mureş.
Cu privire la minciunile difuzate, dialogul reprezintă efectiv poziţia Ungariei şi a extremiştilor maghiari despre Marea Unire. Astfel, potrivit emisiunii, Unirea ”a fost înfăptuită pe calea armelor”, ca rezultat al dorinţei politicienilor români de a-şi ”îmbunătăţi statutul economic şi politic în orice împrejurare”. Mai grav, se afirmă că din totalul de 6.841.000 de locuitori ai Transilvaniei, numai 2.939.000 ar fi fost români, aşadar românii ar fi fost în minoritate.
Emisiunea propagă ideea celor care se opuneau Unirii în 1918 propunând federalizarea Ungariei prin includerea teritoriilor altor naţiuni, inclusiv a Transilvaniei, şi transformarea acestor teritorii în entităţi autonome în cadrul Ungariei, pentru a opri astfel reunificarea poporului român. Cei care s-au opus acestor ”soluţii”, se afirmă în emisiune, sunt burghezii români care ”nu au acceptat soluţii de compromis” pentru că nu voiau să ”împartă bunurile”. Pe toată durata emisiunii, partea română este acuzată de rapacitate şi intenţii maligne, în timp ce Ungaria are rolul pozitiv al dorinţei de a soluţiona problema minorităţilor, românii fiind trataţi ca o minoritate! 
Culmea falsificării, Ungaria este prezentată ca o mare susţinătoare a Unirii românilor după ce aceştia nu au înţeles bunăvoinţa Budapestei faţă de ”minoritatea” română! De asemenea, emisiunea susţine că se dorea de către românii din Transilvania autonomia acestei provincii în timp ce delegaţii de la Alba Iulia nu erau reprezentativi pentru populaţia românească. 
 
Difuzarea istoriei falsificate a Marii Uniri chiar de Ziua Naţională a României pe postul public de televiziune reprezintă nu doar o jignire şi un afront la adresa poporului român, ci şi o dovadă a slăbiciunii autorităţilor române sub ochii cărora se pot emite pretenţii absurde şi anti-româneşti chiar de pe canalele oficiale ale statului român.
În timp ce TVR trăieşte pe spatele bugetului României şi al taxelor plătite de contribuabili în mod direct, acumulând, cu toate acestea, datorii imense, desfăşoară într-un mod iresponsabil o campanie de denigrare a valorilor naţionale şi duce o luptă murdară de desfiinţare a unităţii României prin canalul TVR Târgu Mureş.
Din această cauză, se impune invitarea directorului TVR Stelian Tănase la comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii, dar şi demiterea sa ulterioară şi a responsabililor de la TVR Târgu Mureş pentru gestul fără precedent de a transforma postul public de televiziune într-o oficină a intereselor Ungariei şi într-un instrument de luptă împotriva statului român naţional şi unitar.
 
UPDATE:
 
În urma publicării postării prezente, Serviciul Comunicare şi Relaţii Internaţionale, Relaţii Publice şi Protocol din cadrul Televiziunii Române a solicitat evidenţierea punctului de vedere al instituţiei.
 

Precizări TVR

Ca urmare a articolului „Scrisoare deschisă pentru demiterea directorului TVR în urma emisiunii anti-Unire de la TVR Mureş“, din ediţia electronică a publicaţiei „Adevărul“, precizăm următoarele:

Responsabilitatea asupra conţinutului şi formei unui material TV revine ziaristului, iar difuzarea pe post este în responsabilitatea superiorului care şi-a dat acordul în acest sens.

În cazul în care cineva se face vinovat de încălcarea Legii 41/1994 şi a Statului Ziaristului din televiziunea publică va răspunde punctual, conform legii şi regulamentelor TVR. Comisia de Etică şi Arbitraj din cadrul TVR este organismul care are competenţa necesară şi se poate pronunţa în privinţa unui material jurnalistic.

Problema va fi discutată în şedinta Comitetului Director al studioului TVR Tîrgu Mureş.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

El Secuio De Gamma
13.12.2014, 22:04:57

Dumneata esti dus cu pluta ..trateaza-te pana nu e tarziu !

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
14.12.2014, 00:12:46

Comentariu considerat abuziv.

rolari
14.12.2014, 22:01:23

Pai sa vedem o Nota a TVR !

Zsoldos Maria
23.12.2014, 13:06:02

Tot ce s-a spus in aceasta emisiune e cunoscut demult in randul minoritatii maghiare. De altfel filmul "Trianon" difuzat in urma cu cativa ani ( si disponibil pe internet) spune acelasi lucru. Azi maine o sa tratati problema " Unirii" asa cum trateaza evreii problema Holocaustului: negarea acestuia e considerata un delict grav. Daca a fost Unirea, totusi nu inteleg ce a cautat Armata Romana in Transilvania in toamna lui 1916?

0 (2 voturi)
Gabriel Alin
6.01.2015, 23:19:36

Eu cred ca pana se mai curata televiziunea de gunoaiele acumulate din nou incepand cu 1990 incoace, numele televiziunii ar trebui schimbat in : TVAR adica (Televiziunea Anti Romana), zau televiziunea aia e bolnava rau, e invadata de celule canceroase politice si nu numai, numai anti romanisme vad acolo.

Modifică Setările