Politică

articolul anterior articolul urmator

Scrisoare deschisă a lui Tăriceanu către celelalte partide. Liderul ALDE cheamă partidele la masa negocierilor, pentru priorităţile României în următorii 5 ani

4
22 May 2019 14:20:19
Autor: Radu Eremia
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Eduard Enea
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Eduard Enea

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi al ALDE, a publicat o scrisoare deschisă, adresată tuturor partidelor, în care le cere acestora să vină la masa negocierii şi să stabilească de comun acord priorităţile României în Parlamentul European, pentru următorii cinci ani.

Liderul ALDE a cerut să se înceteze atacurile între formaţiunile româneşti la nivel european şi a subliniat că priorităţile României pot fi stabilite doar de toate partidele. De asemenea, acesta a subliniat faptul că printre priorităţile ţării noastre ar trebui să fie intrarea în Spaţiul Schengen, ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi creşterea fondului de coeziune. 
 
Redăm scrisoarea lui Tăriceanu: 
 
Ne aflăm la finalul campaniei electorale pentru alegerea reprezentanţilor noştri în Parlamentul European. După momentul final al votului, aş vrea să vorbim mai puţin despre rezultate şi procente şi mai mult despre ce vom face după. Cred că avem şansa unui nou proiect naţional: o Românie puternică într-o Europă unită.
 
În România postdecembristă am avut prea puţine proiecte naţionale. În fapt, doar două: aderarea la NATO în 2004 şi integrarea în Uniunea Europeană în 2007. Două proiecte esenţiale pentru români, două proiecte pe care avem datoria să le ducem până la capăt, lăsând raţiunea să triumfe în faţa divergenţelor de orice fel şi peste oricare interese în afara celui naţional.
 
Dragi colegi, vă invit, după alegerile pentru Parlamentul European, să ne aşezăm la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile şi plenul Parlamentului European.
 
Vă invit să învăţăm din greşelile trecutului şi să încetăm să ne mai exportăm neînţelegerile şi conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Să încetăm să ne mai ponegrim ţara în numele unor interese partizane mărunte ori doar pentru a da satisfacţie grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a învăţat că mult prea adesea neprietenii ţării şi-au atins scopurile atunci când au reuşit să stârnească între noi conflicte. A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinaţi şi să învăţăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege pentru că, urmând povaţa marelui Ion I. C. Brătianu de acum un veac, „fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”.
 
Vă lansez, aşadar, chemarea să stabilim împreună care vor fi priorităţile României în cei cinci ani de mandat al noului Parlament European şi să ne conjugăm eforturile pentru îndeplinirea acelor obiective despre care vom cădea de acord că sunt nu numai prioritare, dar şi comune.
 
ALDE vă propune următoarele teme cu vocaţie consensuală, dar lista rămâne deschisă pentru propunerile tuturor partidelor gata să se angajeze în acest proiect comun pe care îndrăznesc să-l consider de anvergură naţională:
 
– admiterea României în spaţiul Schengen;
 
– ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare;
 
– creşterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate;
 
– refuzul condiţionării alocării fondurilor structurale în următorul exerciţiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv şi interesat, condiţionare ce nu corespunde literei şi spiritului tratatelor;  
– obţinerea pentru fermierii români de subvenţii egale cu cei din ţările vestice;
 
– blocarea tuturor iniţiativelor de tip protecţionist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor şi lucrătorilor români la piaţa unică europeană.
 
Vă propun, de asemenea, şi un mod de lucru inspirat din cel deja practicat de alte delegaţii naţionale. Toţi deputaţii europeni aleşi în România, indiferent de familia lor politică, se vor reuni periodic pentru a identifica acele teme de maximă relevanţă pentru economia şi societatea românească în vederea adoptării unei poziţii comune la votul în comisii sau în plen.
 
Stimaţi colegi, putem să dăm acestui acord numele „România Puternică” sau orice altă denumire pe care o vom stabili împreună şi care să semnifice hotărârea noastră de a vorbi pe o singură voce atunci când interesele tuturor cetăţenilor români sunt în joc. Un astfel de acord poate şi trebuie să netezească în cel mai scurt timp drumul României spre locul pe care îl merită în Europa.
 
Această iniţiativă trebuie să fie una sinceră şi unanimă. Cum nu este potrivit ca ea să devină apanajul sau instrumentul electoral al niciunui partid, vă propun ca noul organism proeuropean pe care sper că îl vom crea, Grupul pentru România Puternică, să fie condus prin rotaţie de fiecare partid ce va avea reprezentare în Parlamentul European.
 
Ştiu că avem interese electorale divergente şi le vom avea mereu, aşa cum este şi firesc într-o democraţie. Unanimitatea e străină regimurilor democratice. Cu excepţia notabilă, totuşi, a marilor interese ale ţării. Există momente cruciale în care avem datoria să ne plasăm deasupra poziţiilor antagoniste. Pentru că, indiferent câte motive am avea să acţionăm mai degrabă separat decât împreună, ştiu că în orice partid am fi, ne iubim sincer ţara şi vrem cu toţii să facem mai mult pentru ea. 
 
Vă propun să ne unim fără întârziere şi fără ezitare eforturile pentru a aduce pe agenda viitorului Parlament European şi a viitoarei Comisii Europene temele de interes pentru români. Oriunde s-ar afla ei“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Olteanu Dan
22.05.2019, 14:38:49

De la Gutza Tatarascu n-a mai existat o asemnea canalie ca Tariceanu in politica.

-1 (1 vot)
Bogdan Matis
22.05.2019, 14:41:27

Intrebarea care o pun eu este de ce ar sta celalalte partide la masa cu un partid coada de topor ce a sustinut actuala guvernare in lupta sa acerba impotriva statului de drept si a justitiei? Pana la urma ALDE nu are nici 10%. Ce asteapta Tariceanu acum, sa fie sustinut la prezidentiale de celalate partide? A facut treburile murdare ale lui Dragnea de doi ani jumate iar acum isi da seama ca PSD-ul se prabuseste si isi cauta o alta caruta in care sa sara. Definitia perfecta a traseistului si oportunistului politic roman care isi schimba afilierea in functie de cum bate vantul. Tariceanu este la fel de toxic pentru Romania ca si Dragnea si trebuie tratat cu aceeasi moneda.

-1 (1 vot)
adrian berbec
22.05.2019, 14:49:49

Comentariu considerat abuziv.

Un cititor
22.05.2019, 15:41:08

"Scrisoare deschisă a lui Tăriceanu către celelalte partide. Liderul ALDE cheamă partidele la masa negocierilor, pentru priorităţile României în următorii 5 ani" Exclus, ticalosule ! Te vezi izolat cu tot cu partid ?! Asa se intampla cand iti bati joc trei ani de zile, cu mafiotul langa tine. Si Partidul European ti-a spu "mars afara" ! Partidele din opozitie vor veni la masa dialogului dar fara ticalosii din voi: Tariceanu si Dragnea. Stii de ce ?! Se va discuta cum se poate repara ce ati distrus voi, mafiotii ! Vrei dialog acum ?! Dar cum s-au votat distrugerea legilor in parlament ?! Fara pic de dialog, fara ca opozitia sa poata depune amendamente , le taiati microfonul etc....ticalosilor ! Cand te comporti ca o javra, dupa modelul "pt ca putem" lumea te izoleaza, lumea te scuipa ! A venit ziua judecatii !

-1 (1 vot)