Politică

articolul anterior articolul urmator

Scrisoare deschisă a lui Traian Băsescu către Guvern şi Parlament: „Propun un plan în opt puncte pentru Schengen“

46
25 Mar 2013 11:34:23
Autor: Alina Boghiceanu
Traian Băsescu vrea un parteneriat cu Guvernul şi Parlamentul FOTO Reuters
Traian Băsescu vrea un parteneriat cu Guvernul şi Parlamentul FOTO Reuters

Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni o scrisoare către prim-ministrul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, în care îşi reafirmă dorinţa de a avea un parteneriat pentru un stat de drept consolidat, adoptarea Euro şi Schengen, propunând şi un plan de opt măsuri în acest sens.


Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

„Stimate domnule Preşedinte al Senatului,
Stimate domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Stimate domnule Prim-ministru,
În cadrul discursului pe care l-am susţinut în faţa Parlamentului, în data de 12 martie 2013, am pledat pentru înscrierea în centrul agendei politice a statului român a trei teme care îmi par esenţiale pentru avansarea proceselor de integrare europeană.

Am subliniat cu acel prilej că existenţa unui stat de drept modernizat şi consolidat - eficient în funcţionarea sa democratică şi independent în desfăşurarea actului de justiţie -, adoptarea monedei euro şi, nu în cele din urmă, aderarea la spaţiul Schengen sunt coordonatele care trebuie să ghideze acţiunea noastră comună pe termen scurt şi mediu. Am încrederea că sunt în asentimentul Dumneavoastră când afirm că fiecare român se regăseşte în aceste trei obiective prin aspiraţiile de a trăi şi munci într-un context de reglementări fondate pe acele principii care au generat securitatea şi prosperitatea comunităţii euroatlantice din care facem parte.

Doresc să reiterez, prin intermediul acestei scrisori, propunerea mea de a avea un parteneriat cu Parlamentul şi Guvernul atât în ceea ce priveşte asumarea în comun a celor trei obiective, cât mai ales pentru desfăşurarea de acţiuni coordonate şi concertate în sensul îndeplinirii lor.

Testul pe termen scurt al angajamentului nostru comun, Parlament - Preşedinte -Guvern, pe direcţia consolidării statului de drept modern îl reprezintă întrunirea condiţiilor pentru realizarea aderării la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an. Cunoaşteţi foarte bine faptul că deschiderea politică a tuturor statelor membre care vor vota decizia de extindere a spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria a fost consemnată în documentele Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7 - 8 martie. Cunoaşteţi, de asemenea, că există state membre care s-au pronunţat public în ceea ce priveşte legătura dintre aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi progresele realizate în privinţa îndeplinirii condiţiilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

În opinia mea, a trata cu responsabilitate faţă de cetăţenii români obiectivul Schengen presupune adoptarea şi punerea în aplicare a unui plan de acţiune centrat pe recomandările cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, adoptat de Comisia Europeană în 30 ianuarie 2013 şi aprobat de Consiliul Afaceri Generale din 11 martie 2013, inclusiv cu acordul reprezentantului Guvernului României prezent la lucrări.

În sensul celor de mai sus, vă propun următorul Plan de acţiune :

1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale şi morale europene, şi punerea efectivă în aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor.
termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
2. Adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor.
termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
3. Respectarea şi executarea hotărârilor judecătoreşti.
termen: imediat-permanent.
4. Asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie împotriva presiunilor nejustificate de orice natură.
termen: imediat-permanent.
5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale.
termen: 30 aprilie.
6. Angajarea răspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de încălcare a regimului de integritate.
termen: 30 aprilie.
7. Desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA.
termen: imediat.
8. Prevenirea şi sancţionarea corupţiei privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rolului ANI în acest domeniu. 

Termen: 30 aprilie.

Vă reamintesc, în acest context, ceea ce Consiliul Uniunii Europene stabileşte cu prilejul fiecărei reuniuni în care se adoptă rapoartele MCV, respectiv că «existenţa unui sistem administrativ şi judiciar imparţial, independent şi eficace, înzestrat cu mijloace suficiente, este indispensabilă pentru o bună funcţionare a politicilor UE şi pentru a asigura accesul deplin al cetăţenilor la toate oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniune».

Îmi exprim convingerea că prin îndeplinirea Planului de acţiune (în forma pe care v-am propus-o sau într-o variantă îmbunătăţită de dumneavoastră) şi o atitudine proactivă în relaţia cu Comisia Europeană şi statele membre, vom putea apăra mult mai bine interesele României, decât printr-o retorică agresivă, fără acoperire în fapte la noi acasă.

În opinia mea, punerea în aplicare a Planului de acţiune, reprezintă singura opţiune de natură să sporească şansele de a obţine o decizie favorabilă de aderare la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an.

În aşteptarea răspunsului Dumneavoastră, pe care îl sper foarte rapid, vă rog să primiţi, stimate domnule Preşedinte al Senatului, stimate domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi stimate domnule Prim-ministru, asigurarea consideraţiei mele înalte“.


În urmă cu patru zile, Traian Băsescu a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care cerea să se ia în discuţie proiectul de regizuire a Constituţiei trimis, în 2011, de preşedinţie Parlamentului.

În proiect se specifică faptul că revizuirea Legii fundamentale trebuie să aibă la bază referendumul din 2009 care susţine reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral.

O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul în care sunt respinse două Guverne, asta pentru a diminua posibilitatea crizele politice. Proiectul de revizuire vizează şi abordarea prin vot public a deciziilor CSM şi înlătura şi prerogativa preşedintelui României de a prezida şedinţele CSM.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

M Costi
25.03.2013, 11:55:33

In ce priveste "...adoptarea euro si Schengen..."" dl Basescu ar trebui sa se mai gandeasca , sa mai lase aburelile propagandistice ! Zona euro trece din criza in criza , dupa Grecia a urmat Portugalia , apoi Irlanda , apoi Spania , acum Cipru ...! Daca fiecare din aceste tari aveau vechea si propria moneda , nimanui nu-i pasa ce crizele lor interne , asa insa , daca ceva nu merge bine in Cipru , de exemplu , toti europenii din zona euro stau cu teama de a le disparea banii din conturi la banci ! Cat despre Schengen , eu sunt de parere ca un control serios la frontierele Romaniei , atat pt cei care intra cat si pt cei care ies , are si partile (multe !) bune . Sa ne intrebam mereu de ce Elvetia sau Marea Britanie nu au aderat la "Schengen" ?

+6 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.03.2013, 11:55:36

Practic, toate cele opt puncte ar trebui sa reprezinte o necesitate a noastra a romanilor, si nu neaparat obligatii fata de integrarea in UE. Vom vedea si cu acest prilej ca USL-ul va lua in deradere scrisoare presedintelui, ceea ce va dovedi inca o data ca aceasta organizatie infractionala nu guverneaza in interesul natiunii ci doar pentru a apara interesele politico-financiare a puslamalelor si impostorilor penali, niste nenorociti care continua sa afirme cu tupeu ca "muncesc" pentru popor. In realitate insa, acesti ticalosi mincinosi sunt cei mai mari tradatori de neam si tara, din toata istoria noastra.

-2 (14 voturi)
gogu58
25.03.2013, 12:15:56

Termenele nu sunt realiste.

-1 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.03.2013, 12:25:00

gogu58 .Avand in vedere cine guverneaza tara si cu ajutorul cui, celor care va trepanaza creii zilnic cu Antena 3 nu le-ar ajunge nici macar 100 de ani. Asa ca, observatia ta mi se pare un autodenunt naiv la complicitate cu cei care tradeaza interesele tarii.

-4 (10 voturi)
gigione
25.03.2013, 12:14:08

Mai lasă domle scrisorile, eşti penibil şi zaharisit! Ce euro? Bine că avem leul, care ne permite să nu fim atît de la mîna jigodiilor de la Bruxelles. Te-a nebunit Udrea aia de tot, mai ieşti de sub fusta ei, mai respiră aer proaspăt, jalnicule!

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările