Scrisoare de la tineri către Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere că în aceste zile discuţiile pentru formarea noului Guvern al României sunt în plină desfăşurare, iar Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu gestionează împreună procesul de finalizare a programului de guvernare şi de formare a cabinetului pentru următorii 4 ani, le-am adresat acestora o solicitare în ceea ce priveşte sectorul de tineret.

Prin prezenta scrisoare, vrem să vă aducem la cunoştinţă că ne dorim un Minister al Tineretului, ca portofoliu distinct faţă de domeniul sportului, întrucât în cadrul actualului minister de resort politicile de tineret au fost puse mereu pe plan secund.

Pentru a ne justifica solicitarea atât de importantă pentru generaţia noastră, vă oferim următoarele argumente pentru care credem că actul de guvernare din următorii ani are nevoie de un minister separat pentru tineret:

1. Semnalul cabinetului dumneavoastră către societate ar fi foarte clar, şi anume că tinerii sunt o prioritate;

2. Programul pentru tineri pe care vi l-aţi asumat în campanie va fi mult mai uşor de implementat şi de explicat către populaţie;

3. Tinerii au un capitol dedicat în Constituţia României (articolul 49: Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor);

4. Prevederile Rezoluţiei Tinerilor, document asumat de PSD în data de 5 decembrie 2016: România are nevoie de politici publice de tineret integrate, de o viziune unitară la nivelul Guvernului în această privinţă şi de un membru al Guvernului care să răspundă de crearea acestei viziuni.

5. O descentralizare (absolut necesară) mult mai facilă în domeniul tineretului, prin transferarea patrimoniului administrat de DJST-uri către autorităţile locale. Dacă sportul va fi păstrat în cadrul aceluiaşi minister cu tineretul, rezistenţa în calea descentralizării va fi mult mai mare atât în societate, cât şi în cadrul instituţiilor vizate de acest proces pe care sperăm să îl consideraţi prioritar.

„Menţinerea stării actuale cu un Minister al Tineretului şi Sportului este o soluţie păguboasă atât pentru tineret, cât şi pentru sport deoarece aceste două domenii se intersectează foarte puţin. Aşa cum sportul a canibalizat în ultimii ani domeniul de tineret, nu suntem de acord ca în viitor să se întâmple acelaşi lucru, dar de către tineret. Aceste două domenii separate trebuie să funcţioneze în paralel cu oameni dedicaţi şi cu un mandat clar, care să pregătească descentralizarea şi sprijinirea autorităţilor locale dupa ce procesul de descentralizare s-a finalizat.” - student la drept, preşedinte al Federaţiei Tinerilor din Constanţa

Continuând ideea lui Alexandru, ţin să precizez că dacă sportul va fi păstrat în cadrul aceluiaşi minister cu tineretul, rezistenţa în calea descentralizării va fi mult mai mare atât în societate, cât şi în cadrul instituţiilor vizate de acest proces pe care sperăm ca noul Guvern să îl considere prioritar. Transferul direcţiilor judeţene de sport şi tineret către autorităţile locale, cu tot cu patrimoniul pe care îl administrează, este un pas care trebuie făcut cât mai curând pentru justa valorificare a acestuia în interesul tinerilor şi cel al sportivilor.

Organizaţiile semnatare ale demersului: Federaţia Tinerilor din Constanţa, Liga Studenţească Bacău, Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Surf The Earth Project (STEP), Asociaţia Ingenious Drama (ID Fest), Asociaţia de Tineret Onestin din Oneşti, Asociaţia pentru Dezvoltare Activă (ADA),Asociaţia „Un Zâmbet” Bacău, Centrul European pentru Strategii Durabile, Asociaţia Iniţiative pentru o Comunitate Responsabilă (AICR) din Moineşti, Asociaţia Happy Life şi Asociaţia „Există o Şansă” Buhuşi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite