Politică

articolul anterior articolul urmator

Scrisoare deschisă despre falimentul persoanelor fizice

8
25 Mar 2014 10:01:23
Alina Gorghiu

Domnule prim-ministru, nu mai devreme de joia trecută, la Piteşti, vă certau oamenii în mod legitim că nu au locuri de muncă. Reţeta pe care trebuie s-o urmaţi nu e vreun secret: pentru  a crea 1 milion de locuri de muncă, România are nevoie de creştere economică sustenabilă, iar creşterea economică sustenabilă nu poate fi obţinută decât prin implementarea măsurilor liberale de stimulare a economiei. Şi asta cât mai curând!

Le ştiţi, le-am discutat pe vremea guvernării în alianţă, le-aţi îmbrăţişat, le-aţi amânat, le-aţi negat, cum stă bine unui guvern PSD… pe unele le-aţi promovat ca fiind ale dumneavoastră… restul e istorie.

Prezentul, însă, este prezent şi… presant – creditele restante devin risc de ţară, consumul stragnează pe fondul lipsei de lichidităţi, riscul executărilor silite îi ameninta pe prea mulţi români, cam tot un million, … şi nu sunt semne că ne poate salva vreo minune în următoarea perioadă. Firesc ar fi, aşadar, să recurgem la soluţii omeneşti, posibile, realizabile, aflate sub nasul nostru de câţiva ani, dar pe care România nu şi le-a asumat, deşi o întreagă Europă a facut-o.

Nu credeţi că acest guvern uită să privească şi la debitori, şi la  românii care finanţează, până la urmă, acest sistem? Nu de alta, domnule Ponta, dar mâine nu vor mai avea băncile din România pe cine să mai execute silit. Şi haideţi să spunem adevărul, băncile nu pierd, căci taxează de la bun început pe absolut toţi debitorii pentru riscul ca doar o mică parte din ei să nu-şi poată plăti creditele.

Prin propunerea PNL, anume introducerea urgentă a legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice ca parte integrantă a noului Cod al insolvenţei bifăm un element important pentru dinamizarea economiei României. Şi nu-i problemă dacă pe mine nu ma credeţi, domnule premier, că sunt avocat ca şi dvs, însă sunt convinsă că pe Directorul General al FMI, Christine Lagarde, veţi avea dificultăţi să o contraziceţi. Domnia sa afirma pe 29 ianuarie 2014, că sunt 3 direcţii principale pentru potenţarea creşterii economice. Reducerea datoriilor persoanelor fizice, a căror supraîndatorare reprezintă o frână majoră pentru creşterea economică, este una dintre aceste direcţii exemplificând că “restructurarea legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice în Irlanda este un bun exemplu despre ce poate fi făcut în acest sens”.

Insolvenţa personală este o procedură supravegheată judiciar pentru restructurarea situatiei financiare a unui debitor, un fresh start la care din pacate românii nu au acces acum, spre deosebire de cetăţenii altor ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013)… Chiar şi în Ungaria va fi posibilă cât de curând, la recomandarea – culmea – a Fondului Monetar Internaţional. Şi când mă gândesc că sunt aproape toate ţări pe care le-aţi vizitat şi speram să vă fi inspirat măcar din această perspectivă…

Din 2010 proiectul a fost adoptat de Senat, iar acum va fi nevoie să spuneţi în faţa grupului dvs. politic un DA hotărât, în ce calitate doriţi şi vă convine mai bine, de premier, de parlamentar, de preşedinte de partid, de persoană fizică ce poate înţelege statutul de debitor.. pentru a finaliza şi a pune în practică o pârghie care ar aduce sănătate în economie.

Astăzi este nevoie de o voinţă politică comună reala, nu doar declarativă cât stă camera tv pe noi, pentru adoptarea insolvenţei persoanei fizice, care trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi companiile, adică orice individ are dreptul să o ia de la capăt, fără niciun alt stigmat sau istoric. Mai mult de atât, lipsa unei asemenea reglementări speciale ar fi de natură a crea o situaţie discriminatorie faţă de ceilalţi cetăţeni europeni nerezidenţi în România, dar care au credite în România, şi cărora li se aplică legislaţia din ţara de provenienţă, care, aşa cum v-am spus deja, aproape oricare ar fi ţara are reglementată insolvenţa persoanelor fizice.

Există un dublu standard împotriva căruia noi, liberalii, am ales să luptăm. Nediscriminarea este un atribut pentru care PNL militează şi dumneavoastră trebuie să îl protejaţi.

Iată, domnule prim-ministru, un proiect liberal, o solicitare a liberalilor, care dă şansa individului la un nou început, care construieşte avantaje pentru cetăţean, care pe termen lung nu dezavantajează sistemul bancar, iar pe termen mediu ajută în mod cert economia şi reinserţia socio-economică a debitorului insolvent de bună-credinţă. "Electorata" propusă de dvs amâna doar nişte datorii, stabilea un plafon care nu se sprijinea pe niciun argument financiar şi crea discriminări sociale nejustificate. Proiectul nostru creează condiţiile ca oamenii să-şi plătească datoriile prin propriul lor efort, nu prin pomană. Sigur, pomana este bună, creează dependenţă şi aduce voturi, dar ea face diferenţa între PNL şi PSD. Liberalii pot câştiga votul oamenilor şi fără pomana. Aceasta este diferenţa dintre insolvenţa persoanelor fizice, proiect PNL, şi Electorata, proiect PSD.

 

Articol preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Andrei Cosmin
25.03.2014, 11:11:19

Citez: "Am finalizat propunerea legislativa privind insolventa persoanelor fizice Am finalizat un proiect important pentru milioane de români: propunerea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în dezbatere parlamentară săptămâna viitoare. Românii care au credite şi rate la bănci sau datorii la diverşi creditori, trebuie să beneficieze de un cadru procedural simplu şi clar care să protejeze persoanele fizice de situaţia în care, sufocaţi de cumulul de datorii pe care trebuie să le ramburseze, ajung în imposibilitate de plată. Proiectul pe care îl propunem are la bază principii şi modele care sunt aplicate în principalele jurisdicții continentale cu scopul de a oferi o şansă debitorilor de bună credinţă, persoane fizice, pentru achitarea datoriilor în baza unui plan de rambursare. Propunerea legislativă se află acum la colegele şi colegii din grupul PSD din Camera Deputaţilor, pentru a fi semnată şi asumată. Am încredere că această propunere, importantă pentru milioane de români cu datorii şi credite, va fi supusă Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în procedura de urgenţă." Mircea Titus Dobre, deputat PSD, 19 martie 2014 PSD-ul si-a asumat deja un proiect pentru legea falimentului personal inca de saptamana trecuta. DECI CINE MINTE??

+1 (1 vot)
cristian adrian
25.03.2014, 12:27:27

cum cine minte?cei pe care ii citezi!

-1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
25.03.2014, 11:12:56

"Liberalii pot câştiga votul oamenilor şi fără pomana." frumos spus, d-na Alina Gorghiu..! La inima mi-a mers, mai ales ca pana prin '92 ma fuduleam strasnic cu idealurile liberalismusmului, asa cum era acesta consacrat in conceptia si practica lumii occidentale. Zic pana prin '92, adica pana im momentul cand Radu Campeanu a dat mana cu Ion Iliescu pe la spatele lui Corneliu Coposu, punand inca de-atunci bazele unei devastatoare complicitati pesedist-liberale, care avea sa duca la saracirea oamenilor simpli si la devalizarea avutiei si economiei nationale, complicitate care a durat pana in zilele noastre. De aia vin si spun, ca daca tot ati afirmat ca "Liberalii pot câştiga votul oamenilor şi fără pomana", ar fi fost bine ca in prealabil sa-i ntrebati si pe domnii Fenechiu, Rusanu, Babiuc si Vosganian, daca-s de acorg cu chestia asta..ciudata.. Teama mi-e ca dumnealor..nu prea v-ar impartasi..convingerea..Mai ales dl. Vosganian, care, dupa vanzarea BCR, a impartit frateste cele peste 3,5 miliarde de dolarii intre baronii si barosnasii PSD si PNL, pentru ca alegerile bateau la usa, iar ligheanele, caldarile din plastic si "kit-urile" electorale compuse din ulei, zahar, salam, etc., erau si inca sunt la mare cautare printre votantii PNL-ului si ai PSD-lui.

+2 (4 voturi)
Andrei Cosmin
25.03.2014, 11:15:31

Citez: "Si la noi se lucreaza, exista in Parlament mai multe proiecte, dar nu prea rezolva problemele. Am discutat cu colegii mei si au fost de acord sa facem un proiect nou, bazat pe sistemul american, pe care sa il adoptam anul viitor." Daniel Florea, deputat PSD, 8 decembrie 2013 DECI INTREB DIN NOU: CINE MINTE??

+1 (1 vot)
cristian adrian
25.03.2014, 12:26:35

cum cine minte?cei pe care ii citezi.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările