Politică

articolul anterior articolul urmator

Scroafa domnului Victor Ponta

31
6 Mar 2013 17:59:17
Liviu Avram
După ce s-a "eliberat" de povara dosarului Schengen, e de urmărit dinamica relaţiei dintre Victor Ponta şi Comisia Europeană. Şeful CE, Manuel Barroso, nu mai are nici o pârghie de influenţare a Executivului de la Bucureşti
După ce s-a "eliberat" de povara dosarului Schengen, e de urmărit dinamica relaţiei dintre Victor Ponta şi Comisia Europeană. Şeful CE, Manuel Barroso, nu mai are nici o pârghie de influenţare a Executivului de la Bucureşti

Domnul Ponta are un talent formidabil, moştenit se pare de la mentorul său Adrian Năstase: atunci când este confruntat cu o chestiune delicată şi neplăcută, o aruncă în derizoriu prin exagerare, prin folosirea tuşelor groase.

 

„Îmi permit, la credibilitatea pe care o am”. Aşa a grăit, prin’ 97, fostul preşedinte Emil Constantinescu, atunci când a fost întrebat de ce consiliera sa, Zoe Petre, şi l-a adus la Cotroceni şi pe fiul ei, Dan Petre. Replica a generat din partea unui cunoscut ziarist, Cristian Tudor Popescu, un devastator editorial intitulat „S-a suit scroafa-n copac”.  

„E decizia mea şi răspund pentru ea”. Aşa a grăit, marţi, premierul Victor Ponta, atunci când a fost întrebat de ce a numit-o secretar de stat la Mediu pe Anne Jugănaru, urmărită penal pentru fraudarea bugetului UE cu vreo jumătate de milion de euro. În traducere liberă, asta înseamnă că Victor Ponta şi-a suit, la rându-i, o scroafă în copac.

Domnul Ponta are un talent formidabil, moştenit se pare de la mentorul său Adrian Năstase: atunci când este confruntat cu o chestiune delicată şi neplăcută, o aruncă în derizoriu prin exagerare, prin folosirea tuşelor groase. Iată cum a reacţionat domnia sa la chestiunea Jugănaru: „Eu am înţeles aşa: că acum doi ani, domnul Severin a făcut ceva rău. El avea nişte oameni cu care lucra, pe care înţeleg că trebuie să îi ţinem şomeri până când cineva o să ne spună ce a făcut domnul Severin, ca să stabilim dacă îi omorâm şi pe cei din jurul domnului Severin”.

Să fim bine înţeleşi. Doamna Jugănaru nu e acuzată că a stat, ca asistentă, prin preajma lui Adrian Severin. Ci pentru că, împreună cu soţul şi cu un alt asistent de-al europarlamentarului, a înfiinţat vreo şase firme care prestau, pe banii Parlamentului European, servicii fictive de consultanţă pentru Adrian Severin. Dacă premierul Ponta nu ştie asta, e grav: ar fi trebuit să se informeze înainte să semneze decizia de numire. Dacă procurorul Ponta ştia cât de serioase sunt acuzaţiile, e şi mai grav: ar fi trebuit să-l informeze pe premier.

Afacerea Jugănaru pică extrem de prost. E chiar perioada în care suntem refuzaţi în spaţiul Schengen pe motiv că nu am respectat angajamentele luate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar unul din aceste angajamente viza chiar eliminarea din structurile executive a celor cu probleme penale. De altminteri, restanţele pe care le avem faţă de MCV nu cer, pentru rezolvare, nici uriaşe sume de bani, nici chinuitoare modificări legislative, ci doar puţină voinţă politică. În acest context, numirea Annei Jugănaru nu poate fi catalogată nici ca lipsă de informare, nici ca neglijenţă în serviciu, ci într-un singur fel: sfidare pe faţă.

Adăugăm la asta şi mandatul cu care ministrul de Interne, Radu Stroe, merge la Consiliul JAI de mâine, unde se dicută problenma Schengen. România nu cere un vot asupra chestiunii ca să nu rişte un veto, ceea ce e în regulă, dar nici măcar nu mai solicită o dată la care problema să fie repusă pe tapet. „Este vorba, în final, de lucruri care nu depind de România”, a explicat Victor Ponta această parte de mandat. Ba chiar depind, şi încă mult, iar cazul Jugănaru o dovedeşte cu prisosinţă.

Refuzul de a solicita o altă dată de discuţie, după principiul “Să ne cheme Germania în Schengen când o vrea ea”, nu este doar o aroganţă tipic românească, ci şi mecanismul prin care Guvernul îşi poate permite, fără a risca nimic, să ignore cerinţele din MCV. Deşi încă nu se vede, dar cred că se va vedea în scurt timp, acesta este cel mai serios divorţ între autorităţile de la Bucureşti şi Executivul de la Bruxelles.

Aşa că pentru toţi cei care se tot miră de ce nu ne vor  Germania şi alte ţări în Schengen, listă în care îl includ şi pe Victor Ponta, răspunsul ar trebui să vină de la sine: România e ţara aia în care coteţele stau goale fiindcă prea multe scroafe se suie prin copaci.

P.S. Pentru ziariştii mai tineri, îmi permit un sfat. Atunci când vedeţi că Victor Ponta ia o chestiune delicată şi o gonflează, o exagerează, o poceşte sau o boieşte în tuşe groase, pregătiţi-vă bine întrebările: în mod sigur are ceva ruşinos de ascuns.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

herr v.3.0
6.03.2013, 20:04:53

Domnul Avram. Pentru prima data dupa mult timp, presedintele si premierul au cazut la invoiala fara nici o presiune exterioara pe dosarul Schengen. Din aceasta cauza, a descoperi tot felul de consecinte "otravite" ale rezolutiei lor, cum ar fi datul cu tifla la adresa Comisiei Europene, mi se pare nerealist. Daca ar fi asa, ar insemna ca pardon, conducatorii nostri politici sunt foarte isteti, fapt dezmintit de fondul articolelor dvs. Mai bine spuneti domnule, cu subiect si predicat, ca Basescu tradeaza interesele partidului... Revenind la cestiune, treaba cu doamna Juganaru, urmarita penal e neplacuta. Ponta zice: „e decizia mea şi răspund pentru ea”. Normal, nu-l doare gura. Insa intrebati-va ce-i impiedica pe anchetatorii penali sa treaca odata la urmatoarea faza, trimiterea in judecata, daca lucrurile sunt atat de clare. Acolo la dosare, e cineva incompetent si nu isi merita banii multi, primiti de la buget?

-5 (11 voturi)
Sacha Durand
6.03.2013, 20:18:30

Articol echivalent cu ce citesc de obicei (aici unde locuiesc) : o radiografie trecuta si prin scanner !...si unde jurnalistul analizeaza cat mai obiectiv ce se mai intampla in aceasta tarisoara... " din vina exclusiva a ALTORA "!(ghilimele imi apartin)... FELICITARI pentru un moment de pura verticalitate a ideilor dv. ! Continuati !..noi cititorii fideli vom urmari cu atentie tot ce confirma ceea ce vad cei multi !

+13 (13 voturi)
herr v.3.0
6.03.2013, 22:16:32

Sacha, ma uimesti. Asa de interesanta pare situatia tarisoarei noastre pentru jurnalistii occidentali? Cred ca ma aburesti. Omul bogat are cu totul alte griji decat starea de fapt de la granita orientala a UE. Romanii raman aceiasi paznici benevoli ai granitelor europene, precum au fost timp de sute de ani (in timp ce vestul construia catedrale, noi ne luam de gat cu turcii :)).

-8 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.03.2013, 20:18:38

Iata ca mincinosul si plagiatorul de dimensiuni intercontinentale, adica prim-tarzanul junglei guvernamental-infractionale dl. V.Ponta, a trecut cu brio inca o proba menita a-i consolida pozitia admirabila dar greu de atins, aceea de mascarici politic nr.1 al lumii. E drept ca in acesta pozitie i-a fost facilitata si de decesul celuilalt candidat, Hugo Chavez. Deci, ca sa revenim insa la berbecii nostri, Ponta afirma pana mai ieri ca doar Germania se opune intrarii tarii noastre in Schengen, iar afirmatia presedintelui Basescu, precum ca ar mai fi vreo 7 state deloc incantate sa stea cu portofelele in buzunar si la aceeasi masa cu guvernul multiinfractional al USL, a fost taxata de Spaima Doctoratelor drept "barfa". Aflam azi ca si Finlanda are aceeasi pozitie fata de talentele speciale ale d-lor Ponta, Dragnea, Voiculescu, Fenechiu, talente care i-ar putea determina pe finlandezii mai slabi de inima sa se baricadeze in case cu tot cu reni si cu mos Craciunul lor, in speranta ca sacul lui cu cadouri va scapa nedevalizat, spre bucuria celor care inca mai cred in superbele povesti ale inocentei socialism-liberalismului romanesc. De olandezi nici nu mai vorbim. Marea lor majoritate se afla deja pe diguri, verificand daca sistemul de inchidere si deschidere a uriaselor stavilare metalice, mai au inca transformatoarele functionale. Intre timp si Franta socialistului Hollande a anuntat ca are anumite crampe stomacale atunci cand vine vorba sa staea la masa cu o romanie condusa de o aduna tura de infractori de toate "calibrele" codului penal. E evident ca socialismul francez si european nu are nici in clin si nici in maneca cu bolsevismul penal al USL-ului d-lor Voiculescu, Ponta, Antonescu, Dragnea, Fenechiu, Voicu, Iliescu, Pivniceru, etc, etc, etc,...

+9 (13 voturi)
radu bradeanu
6.03.2013, 20:53:03

Inca odata politicienii nostri de varf,ne arata fara jena ca pot sa-si aduca orice acoliti sau pile la guvernare,caci trebuie sa manance impreuna din ciolanul puterii.Prin sfidari de genul acesta vor sa arate ca ei nu pot fi puscariabili caci legile nu sunt facute si pt. ei si pot face orice vor.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările