Scuza PSD, după ce un tâlhar recidivist a atacat o tânără în Alba Iulia: „Fără legea recursului compensatoriu n-ar mai fi dat în cap?“. Legea a fost votată de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PSD Florin Iordache şi Nicuşor Halici nu au vreo remuşcare că au votat legea recursului compensatoriu, în baza căreia a fost eliberat tâlharul care a agresat o tânără în scara unui bloc din Alba Iulia. „De legea recursului compensatoriu au beneficiat mii de oameni, nu doar acest nebun“, spune Iordache. „Adevărul“ vă prezintă traseul legii care a pus în libertate peste 9.000 de puşcăriaşi.

Legea recursului compensatoriu a fost gândită de Raluca Prună, ministru al Justiţiei în timpul Guvernul Cioloş, după ce România pierduse mai multe procese la CEDO pentru condiţiile proaste din închisori.

Ca statul să nu mai plătească despăgubiri financiare pentru deţinuţi, Raluca Prună a propus un mecanism de scurtare a pedepselor. Astfel, fiecare condamnat primea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate în condiţii neconforme cu standardele CEDO, adică într-o suprafaţă mai mică de 3 mp. Între timp, PSD a câştigat alegerile parlamentare, iar în ianuarie 2017, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a trimis spre Parlament proiectul scris de Raluca Prună. În Parlament, majoritatea PSD-ALDE- UDMR a dublat numărul de zile compensatorii. Aşadar, fiecare deţinut primea o diminuare a pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 executate. În plus, în Parlament a fost redefinită sintagma de „condiţii necorespunzătoare“, astfel încât „e practic imposibil ca o cerere de liberare condiţionată să fie respinsă în condiţiile în care peste 90% din penitenciare au fost declarate ca necorespunzătoare condiţiilor de detenţie“ după cum apreciază avocatul Adrian Cuculis. Practic, o graţiere mascată. Legea a intrat în vigoare în forma adoptată de majoritatea PSD. Rezultatul: peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi înainte de termen. Unul dintre aceştia a atacat-o pe fata din Alba Iulia.

„E vorba de genomul uman“

Întrebat de „Adevărul“ dacă simte vreo responsabilitate morală faţă de victima de la Alba Iulia, în condiţiile în care se numără printre parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu, deputatul PSD Florin Iordache a spus: „În niciun caz. Legile sunt făcute pentru a fi respectate. De legea recursului compensatoriu au beneficiat mii de oameni, nu doar acest nebun care a încălcat legea“.

Nici deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, nu are vreo remuşcare. „Şi dacă nu exista legea recursului compensatoriu, cel care a lovit-o pe tânără n-ar mai mai fi făcut acest gest când s-ar fi eliberat la termen? Nu are nicio legătură gestul cu legea. E vorba de genomul uman, cu părere de rău o spun, cu regrete. Până la urmă, ne-a obligat CEDO să facem acestă lege. Dacă nu, ar trebui să plătim“, a  spus Nicuşor Halici pentru „Adevărul“. De remarcat că atât Florin Iordache, cât şi Nicuşor Halici au spus că nu cunosc cazul şocant de la Alba Iulia, deşi a fost intens mediatizat în ultimele 24 de ore.

Bărbatul care a atacat o tânără în scara unui bloc din Alba-Iulia ar fi trebuit să fie eliberat din închisoare în 25 mai 2019. Nu a obţinut liberarea condiţionată pentru că a fost un deţinut-problemă, dar a ieşit mai repede din puşcărie în baza recursului compensatoriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite