Se adânceşte prăpastia dintre guvernanţi şi populaţie. Apar primele incidente violente

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exact ca în Turcia lui Erdogan, autorităţile au trecut la represalii violente împotriva manifestanţilor. Populaţia reacţionează la elaborarea unei legislaţii care să-i scape pe Dragnea, Tăriceanu şi alţi şefi politici de răspunderea pentru infracţiuni şi furturi din bugetele statului şi care, în final, să ducă la anihilarea independenţei justiţiei, trecerea ei sub control politic.

Nu contează că mii de magistraţi critică public această tendinţă de dictatură a actualei guvernări. Nu contează ce spun partenerii noştri din UE şi America. Nu contează manifestaţiile care se amplifică de la o zi la alta, în mai multe oraşe din ţară, însoţite de intervenţii violente ale forţelor de ordine. Nu contează ce spune presa independentă, internă şi externă. Contează doar intenţia guvernanţilor de a scăpa de puşcărie şi răspunderea în faţa legii.

Apare posibilitatea unor ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine

Foto: Mediafax

S-a văzut aseară o desfăşurare impresionantă de forţe de ordine, inclusiv de trupe speciale, echipate cu tehnică de luptă. Era pregătită o intervenţie în forţă a dispozitivelor de jandarmi şi trupe speciale, împotriva unor manifestanţi paşnici şi civilizaţi. Au fost ridicate, duse la secţie şi amendate cu sume importante circa 20 de persoane, printre care ziaristul german Paul Arne Wagner. Întâmplător, sau nu, este ziaristul care a realizat un reportaj în Teleorman, extrem de critic la adresa lui Dragnea. Deşi ziaristul avea la gât legitimaţia de presă, a fost ridicat cu violenţă, urcat în dubă, dus la o secţie de poliţie şi eliberat la miezul nopţii. Jandarmeria nu oferă explicaţii pentru această reţinere.

Sursă: InquamPhotos

Imaginile vor face ocolul lumii, oripilând partenerii noştri din UE şi de peste ocean, iar presa internaţională va face un amplu rechizitoriu al acţiunilor autorităţilor române care au trecut la represalii.

De unde pleacă totul?

Există o contradicţie de principiu între guvernanţi şi populaţie. Guvernanţii spun că în urma votului primit la alegerile anterioare au dreptul să facă absolut orice vor în România, inclusiv anihilarea independenţei justiţiei, să fure din averea statului, deci a poporului, fără să fie pedepsiţi, să ducă ţara în haos economic, să îndatoreze ţara şi s-o lase fără infrastructură. Trecem peste faptul că 18% din totalul alegătorilor nu înseamnă majoritatea. Iar mimarea dezbaterilor publice, încheiate cu „rămâne cum am stabilit”, nu poate păcăli pe nimeni. Mai grav, ca să scape câţiva politicieni de braţul justiţiei, România riscă să se transforme într-un rai al infractorilor, afectând grav viaţa şi munca oamenilor obişnuiţi.

O parte însemnată a populaţiei, cea conştientă de riscurile şi urmările unei guvernări inconştiente, face uz de democraţia şi guvernarea participative şi nu sunt de acord să aştepta 3 ani până la viitoarele alegeri, când se va vedea prizonieră într-o ţară cu economia, educaţia, sănătatea, infrastructura distruse. Cum manifestaţiile sunt singurele de care guvernanţii păreau să ţină cont, această parte a populaţiei apelează la manifestaţii, cum a făcut şi cu alte ocazii: Roşia Montană, Colectiv, OUG 13.

Există riscul apariţiei unor situaţii dramatice

Se pare că actuala putere a ajuns la concluzia că trebuie să reprime în forţă aceste manifestaţii paşnice. Greşeşte enorm. Este foarte greu de păstrat controlul în timpul unor astfel de represiuni în forţă. Nu se ştie niciodată dacă vreun provocator, sau mai mulţi, nu atacă violent forţele de ordine, acestea reacţionează şi ele cu toată logistica de care dispun şi de aici până la lupte de stradă nu mai este decât un pas. Ce se va întâmpla cu actuala guvernare, ce reacţie va avea populaţia, dacă astfel de ciocniri se sfârşesc cu morţi şi răniţi? Îi invit pe reprezentanţii actualei puteri să răspundă la această întrebare. Că este foarte posibilă escaladarea tensiunilor la un nivel superior stă mărturie reacţia ministrului de interne, Carmen Dan, la adresa manifestanţilor de ieri din parlament: „Încă nu i-au luat pe ăştia de aici”? Iar oficialităţi de rang înalt din PSD califică manifestaţiile „nazism pur sânge” şi cer jandarmeriei să intervină.

Că nici răbdarea manifestanţilor nu este infinită ne arată imaginile în care senatorul Bacalbaşa, cunoscut pentru ieşiri violente împotriva manifestanţilor, a fost „interpelat” de un manifestant.

Concluzii

Posibila sentinţa în dosarul „Bombonica” aşteptată azi, riscă să aprindă o vâlvătaie şi mai mare în România. Dacă Liviu Dragnea va fi condamnat, pentru a doua oară, şi refuză să plece din funcţiile pe care le deţine, populaţia va lua foc. Dacă va fi achitat, deşi în dosar există probe beton privind participarea sa la infracţiunile descrise de procurori, furia manifestanţilor se va îndrepta împotriva judecătorilor care au dat sentinţa. Posibil ca doar o amânare să mute atenţia de la Dragnea, deşi nu-l ajută cu nimic nici starea de incertitudine creată.

Cert este că suntem într-un moment critic, şi nu ştiu dacă vom avea înţelepciunea, guvernanţi şi guvernaţi, să ieşim cu bine din acest impas.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite