Politică

articolul anterior articolul urmator

Se ascute lupta electorală între PNL şi USR PLUS. Ultima temă: politizare, depolitizare

53
27 Nov 2020 08:47:19
Ştefan Vlaston

Documentarul Recorder, intitulat “Singur împotriva partidului: Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf” a spart piaţa media, având peste un million de vizualizări. Este vorba de directorul non-politic de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş, expert în domeniu, angajat prin concurs, care a fost ameninţat să-şi dea demisia pentru a i se face loc unui politruc, membru PNL.

Mai grave sunt reacţiile presedintului Iohannis şi ale premierului Orban. Ambii refuză să comenteze întâmplarea, deşi ea arată tendinţa de politizare extremă, dusă până la absurd.

Preşedintele Iohannis, înghesuit de întrebarea unui ziarist, a dat o explicaţie în care pare să fie de acord cu numirile politice.

Jurnalist: „Vorbim despre 27 de inspectori şcolari numiţi de Partidul Naţional Liberal în ultima perioadă, peste 28 de manageri de spitale numiţi de liberali şi 13 şefi la Apele Române în 13 judeţe. Mulţi dintre aceştia nu au, practic, nimic în comun cu domeniul şi funcţiile pe care le ocupă. Unii dintre ei, dacă-mi permiteţi, de exemplu la Dâmboviţa, un şef independent la Sistemul Hidrologic a fost şef de magazine.”

Preşedintele Iohannis: „Ştiu că se speculează foarte mult că şi PNL şi-a numit oameni apropiaţi. Da, probabil, şi-a numit oameni apropiaţi, fiindcă acele măsuri care se decid la nivel de Guvern trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului, ci care este pe aceeaşi linie cu Guvernul. Însă persoanele, evident, trebuie să îndeplinească şi criteriile cerute de lege pentru a ocupa aceste poziţii. Or nu mi-aţi dat nici un exemplu de o persoană care a fost numită fără a îndeplini condiţiile cerute de lege pentru aceste posturi, iar, dacă ar fi astfel de cazuri, cu siguranţă se poate verifica ce s-a întâmplat acolo”.

Sfântă naivitate! E plină presa de exemple de chelner sau şef de pompe funebre ajunşi şefi de spitale, Inspectori Generali Şcolari numiţi fără concurs, iar recentul numitul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş habar nu avea de Legea Apelor! Dar dl preşedinte Iohannis nu a auzit de astfel de cazuri în care o persoană a fost numită fără condiţiile cerute de lege pentru aceste poziţie. Ori prima condiţie este să fie specialist în domeniu, nu chelner, şef de magazin sau de pompe funebre. La acest capitol nicio deosebire între PSD şi PNL. De altfel, PNL a preluat nu numai năravurile PSD ci şi liote întregi de primari PSD, foşti parlamentari PSD, etc.

Iată ce crede Liviu Iolu, coordonatorul regional PLUS Nord Est:

«Biroul Politic Naţional solicită filialelor să nu primească în PNL nici un membru PSD». Au intrat mii. Au intrat sute de primari PSD. Au intrat acum pe liste la parlamentare grămezi de PSD-işti şi ALDE-işti. Deci ce încredere să ai în acel Birou după ce s-a produs practic o invazie de PSD-isti în PNL.”

Să mai reamintim zicerea dnei Raluca Ţurcan înaintea preluării guvernării de către PNL? „Nu dăm afară PSD-işti ca să punem PNL-işti în loc!”. Probabil nici domnia să nu-şi mai aminteşte!

Ce scrie Dacian Cioloş pe facebook

Iată comentariul lui Dacian Cioloş, copreşedinte al Alianţei USR PLUS.

„Mai există un punct central, nevralgic şi fundamental în toată această discuţie. Este vorba despre depolitizare. Nu cred că este ceva de negociat la acest capitol. România a fost paralizată de politizarea tuturor instituţiilor, ceea ce a dus la corupţie endemică şi la traseism politic. Înainte de a trece la reforme, trebuie făcută curăţenia generală, care înseamnă depolitizare. Nu ştiu care este poziţia PNL pe acest subiect, dar ştiu care este poziţia noastră şi a cetăţenilor României exprimată în toate felurile, de la studii sociologice la manifestaţii de stradă.”

USR PLUS n-a fost încă la guvernare, să vedem dacă „una vorbim, alta fumăm”. Este foarte probabil ca depolitizarea să fie o condiţie nenegociabilă între PNL şi USR PLUS care, dacă va fi acceptată, va reprezenta o schimbare majoră a modului de a face politică şi de gestionare a ţării.

Sper ca USR PLUS să fie conştient de ocazia pe care o are de a schimba paradigma politicii româneşti. Cum viitoarea guvernare nu se poate dispensa de prezenţa USR PLUS, această alianţă îşi joacă acum viitorul politic. Ori schimbă ceva în politica românească, ori se scufundă în mlaştina în care se afundă celelalte partide.


LE.

Presedintele Iohannis:

Resping categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziţii importante în structurile centrale sau locale ale administraţiei să fie promovaţi oameni mediocri, fără experienţă, impostori sau alte persoane care nu deţin calităţile şi calificările necesare.

Sursa: https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratie-de-presa-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-cu-privire-la-numirile-in-functii-publice 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Bănăţanu v.2
27.11.2020, 09:02:12

Înainte de a construi ceva trainic, trebuie dărâmată șandramaua. Ăsta e singurul adevăr, domnule Vlaston...

+5 (9 voturi)
Ţepeş
27.11.2020, 09:59:16

Banatanu v.2 Care șandrama? Pe care o construiește acum PNL? Pentru că după cum se vede PNL înlocuiește șandramaua PSD cu propria șandrama. PNL=PSD

-5 (15 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
27.11.2020, 09:07:27

Nu se ascute nici o lupta, tovarase Vlaston, pentru ca toate lucrurile sunt stiute foarte bine de catre ambele tabere iar limitele jocului politic dintre ele sunt bine stabilite. Doar dumneata, om incantat de orice procent in minus pentru PNL, iti etalezi in public placerea de a vedea liberalii luati la bani marunti de catre un USR aflat in treaba si pus pe sufocat propria baza a unei viitoare participari la guvernare.

+5 (11 voturi)
Nora Preda
27.11.2020, 09:31:16

Apele Romane este o institutie care se ocupa, ca activitate de baza, cu incalcarea Directivei Cadru privind Apa. Sa nu-si inchipuie cineva ca inginerul ”apolitic” este mai putin toxic decat politrucii PNL. A verificat cineva cate rauri au fost distruse prin regularizari, pe baza semnaturii lui? Ca doar asta-i meseria lui, sa distruga natura degeaba. Singura solutie este desfiintarea ANAR, si constitutirea de la zero a unei institutii noi, in baza principiilor din directiva, cu ecologi, cu cu ingineri. Raurile sunt ecosisteme, nu ”fabrici si uzine”.

-4 (6 voturi)
Lucifer
27.11.2020, 10:14:44

Şi pactul PSD-USRPLUS pentru Consiliul Legislativ nu vă spune nimic? Nici alianţa PSD-USRPLUS de la Timişoara, nu vă spune nimic? Nici atacurile sistematice din media ale USRPLUS contra PNL nu vă spune nimic? USRPLUS este varianta 4.0 a comunism-securismului românesc, după PCR, FSN, PSD Foarte bine! Să urăm succes alianţei viitoarei guvernări PSD+USRPLUS. Că văd că asta doresc cu înverşunare şi fanatism mare parte din aşa zisa intelighenţie românească. Nu s-au săturat încă de comunism şi de urmările/ urmaşii lui. NU se vrea dezvoltare, se vrea ca România să băltească mioritic în sărăcie subdezvoltare, dormind somnul cel de moarte tămîiaţi de apostolii comunism-ortodoxismului românesc.

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările