Secta lui Tokes: obţinerea condiţiei de super-maghiar universal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laszlo Tokes, reales preşedinte al CNMT, se simte încorsetat de calitatea auto-asumată de reprezentant al comunităţii maghiare din Transilvania şi vrea să-i adune sub stindardul autonomiei pe toţi etnicii săi din Bazinul Carpatic. După ce a inventat o cauză şi o sectă maghiară, Tokes vrea să o ridice la nivel european şi să creeze astfel condiţia de super-maghiar continental care să aibă statut special, cetăţenie aparte şi drepturi suplimentare.

În viziunea lui Tokes, care se pregăteşte să candideze din nou la Parlamentul European, nu doar maghiarii din Transilvania au nevoie de autonomie, ci toţi maghiarii de peste tot din Europa, iar problema trebuie să devină una continentală, de parcă ar vorbi în numele unei specii pe cale de dispariţie care trebuie protejată prin eforturile comunităţii internaţionale. Etnicul în numele căruia vorbeşte Tokes nu este doar un simplu cetăţean al ţării în care trăieşte, ci are ceva special care îi defineşte superioritatea existenţială şi îi conferă drepturi nelimitate, dintre care acordarea autonomiei sui generis este definitorie. Şi dacă este de unul singur, maghiarul lui Tokes (vorbim în termeni categoriali, nu individuali) este autonom şi special, are nevoie de protecţie chiar dacă nu-l atacă nimeni, are nevoie de recunoaştere chiar dacă nu-l contestă nimeni şi trebuie să constituie, după toate standardele, o ”problemă”. Şi aceasta pentru că Tokes şi ideologii ca el trăiesc din ”probleme”, din ”conflicte”, din neîmpliniri. Care ar mai fi destinul politic al lui Tokes dacă lumea ar admite evidenţa că maghiarii din România au destule drepturi şi trebuie să-şi vadă de viaţa lor ca toţi ceilalţi? Unde ar mai fi ”problema” în numele căreia să lupte, să se agite, să se inflameze?

Noroc că, în condiţiile aspiraţiei extremiste maghiare de a pune etnia deasupra tuturor şi de a o aureola cu un statut special, supracetăţenesc, ”problema” nu se va finaliza niciodată, pentru simplul motiv că ideologii acestei direcţii nu au limite. Dacă ar reuşi să transforme invenţia problemei maghiare într-o dezbatere la nivel european, nu s-ar opri, ar dori să ducă discuţia la ONU, să fie o chestiune internaţională. Mitomania acestor ideologi, cu Tokes în frunte, este atât de consolidată încât dacă mâine li s-ar spune că omenirea renunţă la orice alte dezbateri, la orice alte preocupări, ca să se ocupe numai de etnia maghiară, li s-ar părea firesc, o împlinire a ceea ce îşi doreau în sinea lor. Această supremaţie a etnicităţii maghiare, care ajunge să irite prin autosuficienţa şi grotescul ei, de parcă lumea s-ar reduce la chichiţa autonomiei, a devenit o religie pentru extremiştii maghiari, o viziunea holistă asupra vieţii prin care tot ce există se traduce în termeni de maghiar şi non-maghiar. Lumea întreagă se împarte între ei şi restul, ca în preceptele unei secte absurde care nu mai vede altceva decât propria proiecţie fictivă asupra realităţii.

Ai un singur maghiar în ţara ta, ai o problemă, pentru că Ungaria şi-l va revendica sub forma unui cui al lui Pepelea cu care atât te va bate la cap până îţi va crea problema pe care, altfel, nu puteai nici să ţi-o imaginezi.

În acest spirit al separatismului de ceilalţi, oricine ar fi ei, sunt crescuţi şi copiii secuilor din Transilvania, pentru ca să fie impregnaţi de mici cu izolarea şi cu respingerea oricărei norme de viaţă în afara primatului maghiar. Doar de aceea se luptă politicienii maghiari pentru şcoli aparte de cele româneşti, pentru că numai acolo îşi pot manipula odraslele întru crearea condiţiei de super-maghiar universal. Conform acestei educaţii otrăvite, maghiarii nu sunt oameni, sunt super-oameni care merită super-recunoaştere. Ei nu se integrează în ţările în care trăiesc, ci trebuie să creeze mici Ungarii oriunde s-ar afla, mici teritorii autonome închinate Budapestei. Un europarlamentar ungur tocmai ce a declarat că acordul de bază româno-ungar ”oferă practic Ungariei un statut de protectorat asupra minorităţii maghiare de pe teritoriul României”. Vă asigur că nu a fost vorba despre aşa ceva niciodată în acest tratat, dimpotrivă, el era menit tocmai să liniştească apele pretenţiilor Budapestei şi să stabilească un cadru normal de colaborare. Dar totul este interpretabil din perspectiva ideologiei maghiare care se află în cruciadă împotriva tuturor celorlalţi, păgânii care nu recunosc de bunăvoie statutul special al supraexistenţei maghiare.

Cum să tratezi şi cum să discuţi normal cu asemenea oameni, închişi în viziunea lor morbid etnicistă şi medieval-tribală asupra existenţei umane şi asupra co-existenţei cu ceilalţi? Cum să-i tratezi ca pe nişte persoane normale şi în toate minţile, când ei vor să transforme comunităţile de maghiari în secte Amish, izolate de restul lumii şi dedicându-şi viaţa absolutizării caracteristicilor etnice împotriva tuturor celor de altă etnie? Genul acesta de viziune ţine de psihopatologie şi se bazează pe ştergerea creierului şi formatarea lui conform unor teorii rigide care să-l ţină pe devot în afara realităţii. Acesta este modelul societal pe care vrea să-l impună Tokes şi adepţii lui, devenit un fel de Bivolaru al integrării în absolutul condiţiei maghiare. Faptul că în spatele sectei extremiste maghiare stă un stat întreg care şi-a asumat ideologia super-condiţiei sale etnice, e cu atât mai periculos.

Ungaria a devenit un stat sectar care sprijină din toate puterile răspândirea ideologiei sale, la fel cum fac statele islamice. De aceea, vecinii Ungariei care au avut nenorocul să aibă comunităţi maghiare în interiorul graniţelor lor, nu vor avea niciodată pace, pentru că vor fi mereu hărţuite de sectarismul fanatic maghiar. În mod real, nu există o problemă maghiară, sunt şi ei oameni şi cetăţeni ca toţi ceilalţi, ca noi toţi. În mod evident, a fost creată o problemă maghiară prin sectarizarea şi fanatizarea Ungariei şi a ideologilor care susţin super-statul maghiar ca protector de facto al supuşilor săi din toată lumea. Şi uite aşa, în loc să ne îmbogăţim cultural prin faptul că avem o pluralitate de comunităţi etnice pe teritoriul României, am ajuns să avem o problemă. Creată de cei care nu trăiesc în aceeaşi lume cu noi, ceilalţi, ci în lumea fantasmelor bazate pe supremaţia rasei. Finalul îl ştim: ai un singur maghiar în ţara ta, ai o problemă, pentru că Ungaria şi-l va revendica sub forma unui cui al lui Pepelea cu care atât te va bate la cap până îţi va crea problema pe care, altfel, nu puteai nici să ţi-o imaginezi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite