Sectorul 1 - 2 ani de repaus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 5 iunie 2016, Sectorul 1 înregistra cea mai mare surpriză politică din Bucureşti. Stânga, sau mai bine zis partidul roşu, pentru că ideologic PSD se află într-o derivă generală, ca majoritatea partidelor româneşti de altfel, câştiga neaşteptat bătălia pentru „Capitala Capitalei”.

Anul trecut, pe vremea aceasta, în articolul Sectorul 1 - 1 an de repaus, trăgeam nişte semnale de alarmă legate de principalele obiective ale sectorului, pe baza cărora majoritatea candidaţilor şi-au realizat campania electorală, care se aflau în continuare în aceeaşi stare deplorabilă. Astăzi, Piaţa Gării de Nord, Blocul Sora, Pasajul Constanţa, Teatrul Bazilescu, Parcul cireşarii, zona Băiculeşti, Piaţa Matache, toate se confruntă cu aceleaşi probleme ca acum 2 ani.

Nu m-ar deranja dacă mi se va reproşa că am eu o obsesie cu cele amintite mai sus. Însă, nu poţi să îţi menţii titlul de Capitala Capitalei dacă ai obiective care se văd din spaţiu în care colcăie şobolanii (vezi Teatrul Bazilescu, vezi Blocul Sora) sau pasaje care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Oricât ai încerca să ocoleşti subiectul, la o simplă plimbare prin sector ele îţi sar în ochi.

Probabil prima reacţie va fi: cele amintite nu ţin de Primăria Sectorului 1. Foarte adevărat. Însă, trebuie precizate următoarele lucruri:

  • Scuza aceasta este penibilă. Bunicii mei au avut, de când mă ştiu, pe o bucată de pământ, o sondă a Petromului, pentru care nu au încasat niciun leu până în ziua de astăzi. Ca nişte oameni gospodari, însă, văruiau gardul de împrejmuire, chiar dacă, pe o rază de 50 m, totul era compromis din cauza ţiţeiului scos la suprafaţă. Să arate frumos! Aşadar, nu poţi lăsa în centrul Bucureştiului mizeria de pe lume doar pentru simplu fapt că nu intră în subordinea ta. Te lupţi cumva să rezolvi problema.
  • Toată ţara este condusă de Partidul Social Democrat. În doi ani de vizite prin Kiseleff chiar nu ai găsit înţelegere la cineva care lucrează în Ministerul Transporturilor cu care să ajungi la un compromis păgubos pentru administraţia locală, dar sănătos pentru cetăţeni? Le dai bani! Umfli imaginea partidului!
  • Primăria Sectorului 1 are un buget de ordinul miliardelor de euro. Per total, într-un mandat, Primarul acestui sector are pe mână aproximativ 1.2 miliarde de euro. Nu poţi invoca lipsa fondurilor.
Sunt aceleaşi lucruri pe care administraţia Sectorului 1 le ignoră cu brio.

Acum un an se puteau invoca anumite scuze pe care orice om de bună credinţă le lua în considerare, într-o măsură mai mare sau mai mică. Ba că a rămas o moştenire de la administraţia Chiliman, ba că nu are majoritate în Consiliul Local, ba că oamenii din executiv sunt slab pregătiţi, ba că s-a aprobat târziu bugetul, ba că procedural durează foarte mult până te poţi pune în legătură cu instituţiile publice centrale şi aşa mai departe.

După doi ani însă, aceste scuze ar cam trebui să înceteze. Iar Primarul Daniel Tudorache este conştient de acest lucru. Cum rezolvă cel mai bine problemele? Care probleme? Aşa este, Primăria Sectorului 1 nu are nicio problemă. Dacă închizi ochii nu vezi nicio problemă. Totul este exact aşa cum ţi-ai dori să fie.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, se foloseşte de aceeaşi armă pe care a folosit-o în campanie: tăcerea!

Să înţelegem mai bine cum funcţionează acum Primăria Sectorului 1. După ureche. Iar lăutarul number one este unul foarte slab pregătit şi total dezinteresat. Primarul nu se bucură de sprijinul Consiliului Local. Asta din punct de vedere matematic, pentru că de facto niciun consilier local nu s-a pus de-a curmezişul, dacă proiectul propus a arătat că este valoros pentru comunitate. Până acum 2 luni, grupul de susţinători ai primarului au deţinut şi Preşedintele de şedinţă, un post cheie în derularea activităţii Consiliului Local. Nu au făcut nimic cu el, iar într-un final a fost preluat de către majoritatea PNL-USR. Grupul PSD-ALDE-PMP are şi funcţia de Viceprimar, deşi nu deţine majoritatea în Consiliu. Stelele s-au aliniat pentru Primar, dar se pare că degeaba.

USR, principala voce a opoziţiei, în frunte cu doamna Clotilde Armand, votează după ureche. Un grup consistent, care ar putea fi vioara 1 în această Primărie, se confruntă cu multe probleme interne. Practic acest partid nu există la nivelul Sectorului 1. Consilierii locali votează după cum vrea fiecare, în funcţie de interesul personal. Iar acest lucru nu vine acum de la mine, ci de la dumnealor în persoană. Nu de puţine ori s-au acuzat reciproc că urmează interesul personal în acţiunile pe care le fac. Dar asta este misiunea specială a acestui tip de partid. Să acuze, să ţipe şi să nu facă nimic. Doamna Armand, vă reamintesc că aţi pierdut alegerile tocmai pentru că nu aţi avut echipă care să vă supravegheze voturile. Doar zic.

De cele mai multe ori şedinţele de consiliu sunt dezorganizate, zgomotoase şi fără Primar. Da, în ultimele 3 luni, Primarul a lipsit de la şedinţele de Consiliu. Asta nu duce decât la dezorganizare, incertitudine, lipsa acţiunilor concrete.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit că Primăria Sectorului 1 se confruntă cu un amplu scandal de corupţie, în care este implicat directorul ADP, considerat un apropiat al Primarului Tudorache. (DNA îl trimite în judecată pe şeful ADP Sector 1).

După cum se poate observa, ecuaţia s-a schimbat faţă de anul trecut. Au apărut noi necunoscute, noi probleme. Poate este şi acesta un motiv pentru care a apărut zicala românească: nu lăsa pe mâine, ce poţi face azi! Tragem linie şi adunăm.

  • Nu s-a anvelopat niciun bloc.
  • Nu s-a schimbat niciun lift.
  • Nu s-a construit/extins nicio grădiniţă sau şcoală.
  • Parcurile Sectorului sunt într-o stare deplorabilă.
  • Piaţa Amzei arată ca un bazar turcesc din secolul XX.
  • Gunoiul se colectează în miezul zilei, blocând traficul, care este cum este, şi creând disconfort cetăţenilor din cauza mirosului.
  • Străzile sunt murdare.
  • Copacii nu sunt toaletaţi.
  • Şi multe altele.

Ce a făcut totuşi Primarul Tudorache. A finanţat clubul Rapid. Sau nu l-a finanţat. Sau l-a finanţat. Deocamdată acest mister nu a fost elucidat. Ştim un lucru: aceasta este marea pasiune a Primarului şi cu asta basta. Restul pot să mai aştepte! La următorul mandat.

Că tot veni vorba despre următorul mandat. Acest om cred că fuge de funcţia de primar ca dracu de tămâie. S-a trezit pe fotoliu aproape pus cu forţa. Nicio secundă nu spera că va ajunge Primar. Nici pe lista Consiliului nu s-a pus, că doamne fereşte. Iar acum se simte agasat că trebuie să facă treabă.

Domnule Primar, cetăţenii Sectorului 1 şi firmele Sectorului 1, care vă dau pe mână al doilea cel mai mare buget din ţară, merită puţin respect.

P.S. nici la miting nu cred că ajunge. Mai mult ca sigur nu ajunge.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite