Selecţia pentru prezidenţiale. Nume mari pentru partide mici: Paleologu, Mircea Diaconu, Florin Călinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele cu mai puţină forţă politică încearcă să compenseze lipsa de notorietate aruncând în luptă candidaţi-vedetă. Cele mai importante nume: Theodor Paleologu, Mircea Diaconu şi Florin Călinescu.

PMP mizează pe Theodor Paleologu, fost parlamentar PDL şi ministru al Culturii în guvernarea Boc. „După preşedintele jucător şi preşedintele spectator, e nevoie, cred eu, de un preşedinte învăţător: un învăţător care învaţă el însuşi, care ascultă şi pune întrebările cu adevărat importante, care intervine pentru a clarifica dezbaterea public“, a scris Theodor Paleologu pe Facebook.

Paleologu a fost propus de Traian Băsescu, preşedintele de onoare al PMP. „Eu sper să îi încurce rău pe Barna şi pe Dăncilă şi niciunul să nu intre în turul doi, să le creăm o surpriză“, a spus Traian Băsescu. Mihail Neamţu, fostu lider al partidului Noua Republică, apropiat ăîn ultima vreme de gruparea conservatoire din PNL, a intrat în PMP şi va ocupa  funcţia de purtător de cuvânt al partidului şi al campaniei prezidenţiale.

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu şi-a anunţat, pe treptele Ateneului Român, intenţia de a candida ca independent la preşedinţie. „Sunt suficient de enervat, de nefericit, de nemulţumit şi simt că e nevoie de asta. Dar nu înseamnă că şi pot candida. Trebuie 200.000 de semnături“, a spus Mircea Diaconu. „Faptul că preşedintele unui partid este ales preşedintele ţării, apoi îşi dă ipocrit demisia, e un fals. Preşedintele trebuie să fie al tuturor, nu al unei facţiuni. Sunt singurul independent de-adevăratelea. În Parlamentul European am fost independent. Acest staut este contractul meu public şi nu renunţ“, a adăugat Diaconu.

„Cer sprijin pentru un vis“
Potrivit unor surse politice, Mircea Diaconu ar urma să fie susţinut de viitoarea alianţă politică formată dintre Pro România şi ALDE. Astfel, candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu pentru Cotroceni este pusă sub semnul întrebării. Liderul ProRomnia, Victor Ponta, ar vrea mai degrabă ca cele două partide să susţină un candidat independent, care să rupă voturi şi de la PSD, dar şi de pe dreapta scenei politice. Întrebat dacă negociază cu ProRomânia, Mircea Diaconu a răspuns: „Ce să negociez? Nu negociez. Eu cer sprijin pentru un vis. Sunt fericit să vină orice grupare alături de mine. Eu vorbesc cu toată lumea: de la puşcăriaşi până la dirijorul Ateneului“. ALDE şi ProRomânia vor stabili azi dacă se vor alia. O decizie favorabilă ar însemna ieşirea ALDE de la guvernare, deci torpilarea majorităţii parlamentare care susţine Guvernul Dăncilă.

Şi deputatul PSD Liviu Pleşoianu şi-a anunţat candidatura ca independent, în condiţiile în care PSD merge pe mâna premierului Viorica Dăncilă. Pleşoianu speră că va fi susţinut de o parte din electoratul social-democrat, dezamăgit de guvernare.

Actorul Florin Călinescu a intrat în politică: a devenit preşedinte al Partidului Verde şi nu exclude posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale. „Dacă un milion de români, prin diverse mijloace spun: «Nene, dacă nu te bagi îţi rupem picioarele. Marş acolo!», atunci mă bag“, a spus Florin Călinescu la Digi 24.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite