Semnificaţiile dosarului Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă liderul PSD este vinovat sau nu, asta numai judecătorii pot spune. Asta nu înseamnă că dosarul Dragnea nu are o puternică încărcătură simbolică şi politică.

Traian Băsescu, deşi nu apare în dosar, este un personaj cheie în contextul trimiterii în judecată a liderului PSD. Simbolic, Traian Băsescu îşi ia revanşa după înfrângerea din 2012. Acţiunea de suspendare şi apoi referendumul dezastruos pentru legitimitatea preşedintelui au fost contestate până în pânzele albe de Traian Băsescu care a folosit două stratageme de succes: teoria loviturii de stat şi teoria fraudării rezultatului referendumului. Ambele arme au lucrat eficient în favoarea preşedintelui.

Susţinătorii săi externi au reacţionat prompt şi au intervenit direct în evenimentele fierbinţi din vara lui 2012. Iureşul legislativ al USL care pregătea debarcarea lui Traian Băsescu a fost oprit. Pragul critic de prezenţă la vot a rămas în vigoare, Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde i s-a dat lista celor 11 obiective de îndeplinit. Vizita emisarului american Philip Gordon a încheiat, practic, meciul. Traian Băsescu a câştigat la masa verde profitând din plin de greşelile neforţate ale adversarului orbit de mirajul unei victorii facile.

Întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni s-a făcut, însă, sub povara a 7,4 milioane de voturi împotrivă. Fără ţară, fără majoritate, fără partid, Traian Băsescu trebuia să demoleze muntele de voturi care îi apăruse în grădina Palatului Cotroceni. De aici, necesitatea de a proba frauda masivă de la referendum.

Bătălia dusă de Traian Băsescu pentru a justifica prezenţa lui la Cotroceni, oricât de spectaculoasă este, riscă să fie anihilată de factorul timp. Suntem deja spre sfârşitul anului 2013 şi atenţia se mută, inevitabil, spre personajele dintre care se va alege noul preşedinte. Traian Băsescu mai are încă multă putere, dar faptul că face eforturi pentru a-şi arăta această putere,  demonstrează că nu mai este o chestiune de durată până când va sosi momentul predării ştafetei. Şi acel moment nu va fi după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, ci cu mult mai devreme.

Faptul că preşedintele a declarat public că l-a sunat pe procurorul Niţu în legătură cu schimbările de la DNA spune acelaşi lucru. Acum câţiva ani, Traian Băsescu nu ar fi avut nevoie să se laude că sună un procuror, fie el şi General. Din contră, preşedintele a susţinut întotdeauna că nu există procuror pe care el să-l fi sunat. 

Acum, când Victor Ponta  trimite mesaje puternice în domeniul de predilecţie al preşedintelui, anunţându-se ca omul forte al locului, preşedintele este nevoit să arate că mai există şi el pe acolo, că ştie momentul exact când sunt trimise fax-urile şi că mai poate să-i bage în sperieţi pe cei mai slabi de înger. Mesajul de forţă, trădează însă şi slăbiciune. Fax-ul a plecat, iar Ponta nu a renunţat la calificările sale la adresa procurorilor pe care i-a acuzat că au făcut  dosare politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite