Senatul ignoră cererea lui Băsescu: Persoanele cu funcţii executive în ASF trebuie să aibă o vechime de şapte ani, nu de zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii nu au ţinut cont de cererea preşedintelui Traian Băsescu
Senatorii nu au ţinut cont de cererea preşedintelui Traian Băsescu

Senatorii au respins, luni, o cerere de reexaminare a legii prin care preşedintele Traian Băsescu solicita ca toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al celor financiare nebancare.

Senatorii au adoptat luni, cu 117 voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, respingând cererea de reexaminare a şefului statului.

În timpul dezbaterilor, senatorul PSD Cosmin Nicula a informat plenul că, în urma discuţiilor din comisiile de resort, s-a revenit la o vechime de şapte ani pentru persoanele care deţin funcţii executive în organismele care fac obiectul proiectului de lege.

Acest act normativ a fost adoptat de Senat în calitate de Cameră decizională.

Camera Deputaţilor a stabilit, în 9 aprilie, că membrii ASF nu vor putea să fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României, deşi preşedintele României a cerut să nu fie nici rudele parlamentarilor.

Deputaţii au admis, astfel, doar în parte cererea de reexaminare a preşedintelui României la Ordonanţa de Urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
În ordonanţa aprobată iniţial de Parlament se preciza că nu vor putea fi membri ai ASF soţii, rudele ori afinii de gradul al treilea al membrilor Guvernului, ai CA al BNR, dar şi ai preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele României a cerut să fie introduşi în această interdicţie şi parlamentarii, dar deputaţii au decis, în plen, să fie scoşi şi preşedinţii celor două Camere, dar şi preşedintele României.

Astfel, a rămas ca membrii ASF să nu fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României.

Deputaţii au fost de acord, în schimb, cu cererea preşedintelui Traian Băsescu de a se majora de la 7 ani la 10 ani experienţa profesională pe care trebuie să o aibă în domeniu membrii din conducerea executivă a ASF.

În favoarea acestei forme a proiectului s-au pronunţat 277 de deputaţi, 37 au fost împotrivă, iar 2 s-au abţinut.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 4 aprilie, spre reexaminare Parlamentului legea privind OUG de înfiinţare şi funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, cerând ca interdicţia de a fi membru în aceasta să fie aplicată şi rudelor parlamentarilor, informa Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, Băsescu semnala că în textul legislativ se cere candidaţilor pentru calitatea de membri în conducerea executivă ASF experienţă profesională de minim 7 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, el solicitând o experienţă de cel puţin 10 ani.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite