Politică

articolul anterior articolul urmator

Senatori ai USA, scrisoare către Dăncilă: Cerem guvernului României să nu dea înapoi în lupta împotriva corupţiei

8
7 Aug 2018 07:38:59
Autor: Radu Eremia
Senatorul John McCain. FOTO Reuters
Senatorul John McCain. FOTO Reuters

Doi senatori americani, unul dintre aceştia fiind fostul candidat republican la preşedinţie John McCain, critică dur, într-o scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă, modul cum s-a procedat pentru demiterea Laure Codruţa Kovesi, modificările aduse la cele trei legi ale Justiţiei, precum şi modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Republicanul John McCain şi  democratul Cristopher Murphy apreciază eforturile duse până în prezent de instituţiile care au luptat împotriva corupţiei şi critică actorii politici din România care ar pune piedici luptei anticorupţie. O ţară coruptă este o ţintă uşoară pentru Rusia şi o vulnerabilitate pentru NATO, susţin cei doi aleşi din Statele Unite.
 
Scrisoarea, publicată de McCain pe site-ul personal, i-a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă pe 2 august.
 
Redăm scrisoarea integrală adresată lui Dăncilă:
 
Vă scriem astăzi pe tema luptei anticorupţie aflată în derulare în România. În calitate de susţinători puternici ai relaţiei dintre Statele Unite şi România, am observat cu regret că preşedintele Klaus Iohannis a fost recent forţat de o decizie a Curţii să o demită pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ştim că procedurile judiciare sunt o problemă internă a României, dar solicităm guvernul României să nu dea înapoi în lupta importantă împotriva corupţiei.
 
Modul în care doamna Kovesi a condus Direcţia Naţională Anticorupţie a fost apreciat în întreaga lume, fiind văzut ca o dovadă a angajamentului hotărât luat de România de a lupta împotriva corupţiei. Revocarea ei, împreună cu reformele judiciare recente şi cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracţiuni de corupţie, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce priveşte dorinţa guvernului pe care îl conduceţi de a condamna infracţiunile financiare şi de a-i trage la răspundere pe înalţii demnitari responsabili.
 
Îmbunătăţirea transparenţei şi a responsabilităţii este un imperativ urgent pentru securitatea naţională a tuturor membrilor NATO. Experienţa Ucrainei este un exemplu al modului în care Rusia profită de mită şi de corupţie pentru a slăbi guvernele vecine şi pentru a le face vulnerabile influenţei externe – sau în cazuri extreme, invaziei militare. Rusia şi acoliţii săi sunt implicaţi activ în dinamitarea eforturilor noastre comune şi în compromiterea reputaţiei democraţiei cu scopul de a proteja menţinerea lui Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie să fie acorde o atenţie deosebită acestor ameninţări şi, totodată, să-şi consolideze integritatea instituţiilor.
 
România a făcut un progres extraordinar după ieşirea din perioada comunistă. Nicio democraţie nu este perfectă, dar eforturile  depuse pentru eradicarea corupţiei ne-au asigurat că România era pe o traiectorie pozitivă. Recentele proteste anticorupţie la care au participat mii de tineri din România au demonstrat că ei aşteaptă ca acest progres să continue.
 
Apreciem promisiunea dumneavoastră personală de a veni în întâmpinarea acestor aspiraţii şi aşteptăm să vedem cum guvernul dumneavoastră intenţionează să revigoreze lupta anticorupţie”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Un cititor
7.08.2018, 09:11:19

Asteptam asta ! De ce asa tarziu?! Toate statele sa ia atitudine ferma, publica, la vedere impotriva guvernului mafiot instaurat in Romania ! Este un pericol real, au pus stapanire pe toate institutiile. Mafia PSD-ALDE nu afecteaza doar Romania ci pe toti partenerii Romaniei, mediul de afaceri etc. Efectele se vad. In aceasta perioada nu am mai auzit de investitii straine noi, in tara. Trebuie destructurat grupul mafiot organizat. Inlaturat mafiotului sef !

+4 (6 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
7.08.2018, 09:19:54

A se citi in ziarul Libertatea, un articol al lui Claudiu Saftoiu, "Revizuirea prin OUG a sentințelor penale definitive – lovitura de copită a ministrului Tudorel Toader". Tot acolo este informatie despre faptul ca toate firmele de crestere a porcilor au suferit pagube uriase, cu exceptia uneia, cea de la Salcia, a lui Dragnea junior, care a primit informatie la timp si si-a lichidat stocul de animale. Asta nu e tradare a intereselor Romaniei? Guvernul fusese avertizat cu un an inainte de riscul pestei africane si in loc sa ia masuri, a sistat controalele la animale!!!

+3 (7 voturi)
Jean Maurer
7.08.2018, 09:59:58

Sunt mai multe probleme grave care ar fi trebuit mentionate in scrisoarea americanilor ! Coruptia si schimbarea legislatiei penale sunt doar doua dintre ele. Cea mai importanta este insa problema instaurarii unei dictaturi parlamentare, centrate exclusiv pe viziunile psihopatice ale unui singur om, Dragnea ! Atacul si subordonarea institutiilor statului fata de vointa lui Dragnea & Co. ! Mistificarea procedurilor democratice prin voturi conditionate, indiferent ca vorbim de Parlament, de CCR sau de alte institutii ! In final, asaltul asupra statului de drept facut in numele intereselor infractorilor ! Sigur, posibil ca Rusia sa profite de un stat UE si NATO, care este intr-o totala deriva politica si economica, dar cel mai mare pericol vine insa din interior, unde clanuri mafiotice pun stapanire pe conducerea tarii ! O tara guvernata de escroci, este o tara imprevizibila care nu poate face parte dintr-o strategie europeana !

+7 (7 voturi)
Un cititor
7.08.2018, 13:00:11

Mafiotii ! Pe 10 Aug, pancartele cu mafia trebuie personalizate cu nume si prenume. Au distrus si industria carnii. Importam ( pana acum) carne intr-un procent fa mare. Acum o sa importam in procent de 100% Nu-i exclus sa fie si aici o tradare de tara, intelegeri de genul celor "pe sub masa" incheiate cu bozgorimea. O sa dea mafiotul Dragnea doar celor care nu l-au suparat.

0 (2 voturi)
vasile turcu
7.08.2018, 13:05:42

Se bucură ba bui nii la îmboldul dat de un creier canceros. Tot vă luptați împotriva corupției până ce va ajunge țara pe mâna străinilor.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)