Politică

articolul anterior articolul urmator

Scandal în Parlament pe tema gazelor de şist. Propunerea lui Ciuhodaru nu a trecut de Senat

9
6 Nov 2013 09:56:55
Autor: Iulia Marin, Mădălina Mihalache
Scandalul a izbucnit în Parlament
Scandalul a izbucnit în Parlament

Plenul Senatului a respins miercuri  propunerea deputatului PPDD Tudor Ciuhodaru privind interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

UPDATE Propunerea legislativă nu a fost adoptată de Senat. Astfel, 87 dintre parlamentari au votat împotriva propunerii, 8 dintre ei au votat în favoarea acesteia, iar 10 s-au abţinut. 

Senatorii s-au reunit miercuri pentru a dezbate propunerea legislativă depusă de către deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, privind interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. 

Propunerea lui Ciuhodaru prevede, printre altele, şi obligarea titularilor licenţelor de exploatare de a emite un raport privind tehnica utilizată şi sancţionarea aspră a celor care recurg la fracturare hidraulică.

Şedinţa a debutat cu prezentarea argumentelor, de către Tudor Ciuhodaru, în favoarea adoptării propunerii.

“România nu are un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de şist. Moratoriul privind obţinerea de avize a expirat în decembrie 2012. Tehnologia este extrem de controversată şi România riscă să intre în zodia cancerului. Există un ridicat risc de poluare, se pune problema  de distrugere a mediului, a faunei şi vorbim despre 750 de substanţe utilizate în această tehnologie, dintre care 38 sunt extrem de toxice. Beneficiile de ordin economic sunt minimale. Peste legislaţia europeană existentă a apărut în octombrie recomandarea privind efectuarea unor studii de impact clare", a explicat el. 

Şedinţa a continuat cu un conflict între senatori, în momentul în care senatorul Nicolae Popa (PDL) a declarat că problema a fost reglementată de parlamentari "mai deştepţi" decât cei din Parlamentul României. Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, l-a somat pe democrat-liberal să le ceară scuze colegilor, moment în care Popa a venit cu precizarea că se referea la nivelul de specializare, nu la gradul de inteligenţă. 

Senatorul PNL, Dian Popescu, a luat şi el cuvântul şi a declarat că propunerea legislativă, în forma sa actuală, interzice inclusiv exploatările convenţionale. 

"E o lege pe care nu aţi citit-o cu atenţie şi care interzice inclusiv exploatarea convenţională. Fracturarea hidraulică se face, în România, din perioada interbelică", a afirmat el şi i-a îndemnat pe senatori să mediteze înainte de a vota un proiect de lege care "condamnă România". 

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, prezent la dezbateri, a ridicat o problemă diferită. 

"Dacă această majoritate ar fi fost la fel de disponibilă faţă de chestiunea prospectării, explorării şi exploatării gazelor de şist, guvernul pe care l-am condus în 2012 nu ar fi căzut", a afirmat el. 

Marţi, senatorii au început dezbaterea referitoare la propunerea lui Ciuhodaru, însă lucrările s-au încheiat mai devreme decât era preconizat, motiv pentru care a fost reluată astăzi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Paul Vladoianu
6.11.2013, 11:31:41

nu ne vindem gazele :))))))

+3 (3 voturi)
Capra Gheorghe
6.11.2013, 12:19:32

:)) nu ne distrugem birtul de deasupra gazelor !!!

-4 (6 voturi)
Popa Horia Liviu
6.11.2013, 12:31:38

La cat de bine arata totul in tara asta,eu cred ca suntem demult in zodia cancerului,cred ca de prin 1990!!

+1 (3 voturi)
Paul Vladoianu
6.11.2013, 14:38:24

daaaa pe timpul raposatului eram in RAI :))))

0 (2 voturi)
Vasile Ion
6.11.2013, 12:42:18

Parlamentarii romani sunt majoritatea tradatori de tara [acum colonie]..Corporatiile cotizeaza gras la formatiunile de crima organizata numite pompos partide politice si gata crima si jaful impotriva romanistanilor mamaligari lasi care acepta orice umilinta din genunchi .Pentru corporatiile care jefuiesc cu salbaticie Romanistanul viata romanistanilor nu valoreaza 2 lei Si va fi genocid dupa poluarea panzei freatice cu 557 de substante toxice si radioactive de la fracturarea hidraulica pentru furtul gazelor de sist

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările