Politică

articolul anterior articolul urmator

Senatorii au respins iniţiativa privind parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex. Şerban Nicolae: Propunerea nu se justifică

7
12 Mar 2019 16:09:19
Autor: Iulian Bîrzoi
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin

Senatorii jurişti au respins marţi două iniţiative semnate de parlamentari USR, PNL, UDMR şi ALDE privind parteneriatul civil între persoanele de aceşai text, pe motiv că acestea „nu rezolvă nimic” şi „nu răspunde niciunei nevoi sociale”.

Propunerile legislative iniţiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, ALDE şi un independent au fost respinse de către senatorii jurişti, Şerban Nicolae declarând că propunerea „nu se justifică” şi că „nu răspunde niciunei nevoie sociale”.

„Din punctul meu de vedere, soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică”, a declarat Şerban Nicolae, citat de Agerpres.
 
De cealaltă parte, unul dintre iniţiatori, senatorul USR Edward Dircă, a declarat că acum este un moment pentru stabilirea unui cadru concret în privinţa parteneriatului civil.

„Au fost foarte multe discuţii în spaţiul public, foarte multe frământări a generat acest proiect de lege, dar cred că este momentul să ne asumăm şi să legiferăm, să stabilim un cadru concret în ceea ce priveşte parteneriatul civil”, a precizat Dircă.
 
Marina Ioana Alexandru, preşedintele Asociaţiei Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, a menţionat că există şi o problemă de legislaţie, întrucât, dacă ar fi adoptat, parteneriatul civil s-ar dubla legal cu căsătoria, iar legea nu permite existenţa a două reglementări care să prevadă acelaşi lucru.
 
„Prin legiferarea unei asemenea posibilităţi ar urma ca, din punct de vedere legal, instituţia căsătoriei să nu-şi mai găsească utilitatea, pentru că ea se dublează cu acest parteneriat civil. Conform legislaţiei din România, nu pot fi două reglementări care să prevadă acelaşi lucru, în speţă parteneriatul civil şi căsătoria. Ele ar urma să reprezinte aceeaşi instituţie juridică, căsătoria şi familia”, a afirmat Marina Alexandru.
 
Romaniţa Iordache, copreşedinta ACCEPT, a avut şi ea o intervenţie, şi a subliniat că decizia Curţii Constituţionale 534 ar trebui să asigure că dreptul la viaţa de familie a oricărui cuplu trebuie garantat, şi că „această recunoaştere trebuie realizată fie pe cale legislativă, fie pe cale judecătorească”.
 
Citeşte şi:
Ce şanse sunt ca Parlamentul să adopte legea parteneriatului civil. Surse: Dragnea s-a răzgândit. PNL e împărţit

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

John alxzq
12.03.2019, 17:40:18

e clar homalăul de șerban are parteneriat necivil cu liviuțu

gi
12.03.2019, 18:04:03

Pai tocmai Serban Nicolae expertul in sex anal sa se " opuna " ? Ce a ajuns si PSD-ul asta

+1 (1 vot)
Torquemada
12.03.2019, 19:39:07

Multe placute suedeze pentru psd ,dar in aceasta problema sunt de acord ,n-are rost sa ne ocupam de raaturi de-astea ,avem alte probleme mai importante.Popo sa se fericeasca cat vor in dormitor,nu au nevoie de acte.

0 (2 voturi)
Adrian Popescu
12.03.2019, 20:05:47

Asa si ce trebuia sa faca? sa accepte si sa sustina acest proiect? maine vor veni si zoofilii, necrefili, pedofilii etc..

-2 (2 voturi)
Adrian Dinu
12.03.2019, 20:27:12

Sustin parteneriatul civil si chiar casatoria gay!!! Romanii au avut la dispozitie referendumul pentru familie caruia i-a spus pas! De unde trag concluzia ca majoritatea romanilor nu mai dau 2 bani pe familie si crestinism. Atunci, sa primim cu lgbt'u si islamul!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările