EXCLUSIV Cine sunt parlamentarii care au votat împotriva sechestrării averilor furate. PNL şi PSD, în aceeaşi barcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au respins, marţi, proiectul iniţiat de Guvern care prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, instituţie care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni şi care va funcţiona în subordinea Ministerului Justiţiei. Senatul este prima cameră sesizată, votul final urmând a fi dat în Camera Deputaţilor.

UPDATE Liviu Dragnea, despre votul de astăzi: Sper să fie ultimul accident 

„Am discutat despre ce s-a întâmplat la Senat. O să o adoptăm în Camera Deputaţilor. Dincolo de absenţii noştri , nu am înţeles de ce PNL a votat împotrivă. Au lipsit 20 de parlamentari (n.r.-ai grupului PSD). Nu a fost o mobilizare foarte bună. Sper să fie ultimul accident de acest fel. Nu aş vrea să merg la Senat pentru că nu sunt dirigintele clasei. Sper să înţeleagă. Această lege va fi adoptată de Camera Deputaţilor“, a subliniat preşedintele social-democrat. 

De asemenea, Dragnea i-a avertizat pe colegii săi din Parlament. „Prezenţa este primul criteriu care va fi luat în calcul *nr. pentru listele parlamentare. Nu mai vrem să dăm explicaţii de ce nu sunt la muncă. Ne avantajează un care dovedeşte că este serios şi responsabil. Acesta merge la serviciu. La o firmă privată te dă patronul afară. Activitatea în sine va fi un alt criteriu“, a mai spus liderul PSD.

UPDATE Cum au votat senatorii

Din cele 66 de voturi exprimate pentru susţinerea proiectului de lege, 53 au venit din partea grupulu PSD, un vot din partea PNL, şapte din partea UDMR, patru de grupul Liberal conservator şi un vot venit de la un independent. În ceea ce priveşte opoziţia faţă de proiectul de lege, adică 36 de voturi „împotrivă“, 29 de liberali şi-au exprimat nesusţinerea proiectului de lege, la fel ca şi patru membri ai grupului PSD, un reprezentant al Liberal Conservatorilor şi un independent. De asemenea, şase senatori au ales să se abţină la acest vot, patru din partea grupului PSD şi doi din partea PNL. 

image
image
image
image
image

UPDATE Senatorul UNPR Haralambie Vochiţiu a declarat, marţi, că împotriva înfiinţării Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate au votat 32 de senatori PNL, în timp ce 4 senatori PSD s-au abţinut şi 4 au votat împotriva proiectului de lege.

„Lista de vot care nu minte: 32 de membri ai marelui PNL s-au opus prin votul lor, explicit, la recuperarea bunurilor confiscate de la infractorii României (...), 4 senatori PSD s-au abţinut şi 4 au votat împotrivă, dar la PNL a fost o politică, s-a ridicat degetul liderului de grup şi au votat toţi, în grup, împotriva acestei chestiuni", a susţinut senatorul UNPR Haralambie Vochiţiu, citat de Mediafax. 

Vochiţiu a afirmat că în PSD se vor purta discuţii cu cele "4 oi rătăcite, negre", care s-au opus înfiinţării Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

UPDATE Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice din Senat: „Probabil că au fost colegi care au votat contra. Eu am fost la o altă şedinţă. Ministrul ne-a prezentat un proiect şi am venit cu propuneri de modificare. Astăzi a venit cu acelaşi proiect“, declarat liberalul. 

UPDATE Victor Ponta a declarat la scurt timp după plenul Senatului că partidul său va susţine proiectul de lege în momentul în care ajunge la votul final în Camera Deputaţilor. „Vom susţine laCamera Deputaţilor. Ştiu că şi liberalii au votat împotrivă- Ei una spun, alta fac“, a afirmat premierul României. Ulterior, Ponta a mai adus o precizare după purtarea unei discuţii cu senatorul PSD Fifor, liderul social-democraţilor din camera superioară. „Am discutat cu liderul PSD de la Senat şi senatorii PSD au votat pentru. PNL a votat împotrivă. Voi (n.r.- jurnaliştii) siguri puteţi să daţi vina pe PSD“, a subliniat Ponta.


Aleşii din camera superioară a Parlamentului au respins în plen proiectul de lege privind nfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Din totalul de 166 de senatori, la vot au fost prezenţi 108 aleşi. 66 de senatori au votat „pentru“, 36 de senatori au fost „împotrivă“, iar şase s-au abţinut. Numărul de  aleşi care s-au exprimat în favoarea acetui proiect de lege nu a fost suficient de mare pentru a întruni 50% plus unul din numărul total al senatorilor. 

Senatorul social-democrat Liviu Popa a precizat actuala coaliţie de guvernare are în continuare mahoritate la Senat chiar dacă nu a trecut proiectul de lege. „Avem în continuare majoritate în Senat, dar nu au venit toţi colegii noştri. Nu, nu e responsabilitatea noastră să avem 85 de oameni“, a mai spus Pop fiind întrebat dacă nu e rsponsabilitatea partidului său să asigure un număr necesar de voturi pentru un proiect susţinut de Guver.  

De altfel, evenimentele de luni au fost un preambul al votului de astăzi din plen. Deşi iniţiatorul proiectului de lege a fost chiar Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, senatorii PSD s-au opus. Înainte de votul în plen de luni, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost la şedinţa senatorilor PSD, încercând să-i convingă să voteze proiectul de lege.

„Domnule ministru, nu ne-aţi convins“, i-au răspuns senatorii, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Imediat, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. Varianta oficială, prezentată de Cazanciuc, a fost mult mai indulgentă. „Am avut discuţii la grupul PNL şi la grupul UDMR şi astăzi am încercat să explic grupului PSD principiile acestei legi şi am primit destul de multe întrebări referitoare la textul propus “, a spus Cazanciuc, fără a spune nimic despre faptul că a fost scos de pe ordinea de zi. Totuşi, ministrul Justiţiei speră că parlamentarii PSD se vor râzgândi peste noapte. „ Sper că am răspuns tuturor întrebărilor şi sper ca mâine (n.r.- azi) să am un vot favorabil din partea grupului PSD negocierilor“, a adăugat Cazanciuc. Senatorii PSD nu par dispuşi să facă pasul în spate. „Nu cred că-l vom vota, pentru că oricum e neconstituţional“, a mai spus pentru „Adevărul“ un senator social-democrat.

Ce prevede proiectul

Rolul Agenţiei constă în „facilitarea urmăririi şi identificării bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni care pot face obiectul unui sechestru sau confiscare în cursul unor proceduri penale“. Agenţia va fi condusă de un director general, numit din ordin de ministerul Justiţiei pe o perioadă de patru ani şi poate să ocupe funcţia maxim două mandate. În vederea numirii, directorul general trebuie să îndeplinească, printre altele, condiţia de a fi ocupat în ultimii cinci ani funcţia de judecător, procuror sau să facă parte din personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor sau procurorilor. „Din perspectiva noastră, în această structură vor fi în principal magistraţi, care oricum au aceste garanţii, n-au voie să facă parte din nicio structură politică. E o formă de garanţie pe care noi am vrut la vremea respectivă să o avem la nivelul textului de lege“, a spus Cazanciuc. Ministrul Justiţiei a omis faptul că în conducerea instituţiei nu vor fi doar magistraţi, ci şi oameni numiţi politic.

Politizarea funcţiilor

Cât a stat la Comisia Juridică, parlamentarii au depus, totuşi, un amendament prin care încearcă să politizeze, atât cât se poate, noua instituţie. Deputaţii jurişti au introdus criterii mult mai blânde pentru ocuparea posturilor de director general-adjunct şi de inspector de recuperare. În faza iniţială a proiectului de lege, la condiţiile cerute pentru cel care dorea să ocupe funcţia de director adjunct sau de inspector se stipula: „în ultimii cinci ani să nu fi fost membru al unui partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“ . Comsia juridică a relaxat criteriile: „să nu facă parte dintr-un partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“. Practic, amendamentul adus de senatoarea PSD Doina Federovici poate conduce la următoarea situaţie: ca o persoană să ajungă în fruntea instituţiei la o zi după ce a demisionat dintr-un partid politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite