Senatul a adoptat un proiect de lege ce prevede închisoare între 5 şi 10 ani pentru cei care scot lemnul din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, ce prevede interdicţia cu caracter temporar a scoaterii din ţară a unor produse provenite din activităţi agricole şi de exploatare forestieră din România. Interdicţia este valabilă până în 2030, iar cei care încalcă dispoziţiile riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Potrivit iniţiatorului, „se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030, relatează Agerpres.

De asemenea, „se interzice scoaterea din ţară în scop comercial a cerealelor şi plantelor oleaginoase, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la noua recoltă din anul 2020. Dispoziţiile legii se aplică şi produselor agroalimentare contractate pentru comercializare în afara României, indiferent de stadiul de producţie sau transport al acestora, dacă nu au părăsit teritoriul României, la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Conform proiectului de act normativ, bunurile ce fac obiectul infracţiunilor menţionate anterior se confiscă.

„Am propus interzicerea scoaterii din ţară a masei lemnoase în regimul stabilit pentru contrabandă. Propunerea de amendament făcută de senatorul USR Goţiu, prin care să înlocuim scoaterea din ţară cu interzicerea exportului, vine pe aceeaşi filieră a unei scamatorii penibile prin care de fapt nu interzicem nimic (...). Produsele de masă lemnoasă să fie considerate în categoria produselor pentru care se interzice, pe o perioadă de zece ani, scoaterea din ţară”, a adăugat iniţiatorul proiectului, senatorul PSD, Şerban Nicolae, în timpul dezbaterilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite