Politică

articolul anterior articolul urmator

Senatul a adoptat proiectul de lege privind educaţia sexuală în forma actuală care prevede educaţie sanitară şi acordul scris al părinţilor

5
22 Jun 2021 19:02:37
Autor: News.ro
Senatul României FOTO Senatul României / George Călin Inquam Photos
Senatul României FOTO Senatul României / George Călin Inquam Photos

Senatul a respins marţi, în calitate de prim for sesizat, obiecţilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli. Astfel, prin respingerea solicitării şefului statului, proiectul rămâne în forma actuală care prevede educaţia sanitară în şcoli şi acordul scris al părinţilor pentru participarea la aceste ore.

Au fost 105 de voturi „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a şefului statului, un vot „împotrivă” şi 24 de abţineri.

„Am votat pentru deoarece modul în care ne-am raportat la această lege este în felul următor – este raport suplimentar de admitere a legii în forma transmisă la promulgare, cu amendamente, în sensul respingerii obiecţiilor formulate de preşedintele României. Deci prin acest vot, votând pentru legea a rămas în forma iniţială”, a explicat liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu.

La rândul său, senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a spus că a votat pentru proiectul de lege pentru că a înţeles cât de importantă e familia şi viitorul copiilor. 

    

„Am votat astăzi pentru proiectul de lege pentru modificarea legii 272/2004. Am înţeles cât este de importantă familia, cât este de important viitorul familiilor noastre, copiilor noştri. Ne gândim foarte serios ca părinţi că statul nu poate să intervină fără un accept al părinţilor, atunci când sunt minori, în anumite decizii importante ale vieţii. Ne-am gândit foarte serios astăzi la ce înseamnă România, ce înseamnă familia”, a explicat Pîrvulescu. 

În schimb, senatorul USR PLUS Irineu-Ambrozie Dărău a precizat că nu există nicio explicaţie validă cu privire la votul „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a preşedintelui României.

„Nu există nicio explicaţie validă pentru care aţi votat pentru. Ar fi trebuit această lege întoarsă la comisii şi avută, în sfârşit o discuţie onestă, dar ne-am abţinut pentru că nu puteam vota împotriva unei legi care conţine multe prevederi utile pentru protecţia copiilor şi pentru copiii abandonaţi din această ţară. Aşa cum am spus şi data trecută în plen, cei care în mod ipocrit au grefat acel amendament pe o lege care nu avea nicio legătură cu subiectul educaţiei sexuale au greşit şi de aceea, după un an şi jumătate, dacă nu mă înşel, de la iniţierea legii o avem doar astăzi pe masă. De aceea ne-am abţinut. Sper să renunţăm la aceste ipocrizii, să discutăm pe bune şi separat în legi dedicate despre educaţia sanitară, sexuală sau pentru sănătate şi separat despre drepturile copiilor abandonaţi”, a explicat Dărău.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR – „În mod evident grupul senatorial AUR a votat pentru această lege, în forma iniţială. Ne manifestăm satisfacţia că legea a rămas aşa cu cele două menţiuni foarte importante şi anume că educaţia pentru viaţă care conţine inclusiv educaţie de igienă intimă şi alte lucruri care ţin de o sferă privată, trebuie acordul părinţilor. Este în mod clar nevoie de acordul părinţilor şi de asta e prevăzut prin lege. Mă bucur că, măcar din când în cand, putem să facem o majoritate pe lucrurile care ţin de normalitate. Salut acest lucru”, a afirmat Claudiu Târziu.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, însă judecătorii CCR au respins obiecţiunile formulate de şeful statului. Astfel, acesta a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare.

Propunerea de lege este în procedură de urgenţă în Legislativ, Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Familie=Tată, mamă, copii
22.06.2021, 19:10:03

Foarte bine! Acordul meu scris nu-l vor avea niciodată!

0 (2 voturi)
Bil Gheitz
22.06.2021, 19:14:48

oricum nu stii sa te semnezi si sunteti analfabeti din tata in fiu

-3 (3 voturi)
Ludwig
22.06.2021, 19:46:48

Bercea nici nu e nevoie de acorful tau caci tit se va duce unde sunt discutii interesante. Tu ai impresia ca tinerii din ziua de azi sunt cum erai tu. Ei au tot smartphone si pot avea acces oricand. Eu voi da imediat acordul la copilul meu. La religie nu am dat acord si l-am retras, oricum nu e interesat de biserica. Sintem pe primul loc la mame minore, avem cea mai tanara bunica din lume la 23 de ani, pe primul loc la tineri bolnavi de boli venerice. Am o intrebare pentru tine: daca copilul tau vine cu un sifilis acasa ca nu s-a protejat nestiind de aceasta boala, vei regreta ca nu ti-ai dat acordul? Dar oentru hepatita c, sida, gonoree, etc...

-1 (3 voturi)
Familie=Tată, mamă, copii
22.06.2021, 20:04:31

Minciuna asta cu locul 1 la mame minore încearcă la vreo grădinița sau azil de bătrâni. Aia poate te cred!

+1 (1 vot)
Familie=Tată, mamă, copii
22.06.2021, 19:12:06

Urmează atacul stângii neomarxiste europene, sub pretextul desconsiderării de către legiuitorul român a “valorilor europene”

0 (2 voturi)
Modifică Setările