Senatul anchetează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Senatului a aprobat luni înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind creditul primit de Ioana Băsescu de la CEC Bank.Subcomisia va ancheta activitatea CEC Bank pentru a determina dacă creditul Ioanei Băsescu a fost acordat preferenţial sau nu. Propunerea a fost făcută de senatorul PSD Cosmin Nicula.

UPDATE Plenul Senatului a aprobat astăzi, cu 102 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi cinci abţineri, Hotărârea privind înfiinţarea subcomisiei care să ancheteze activitatea preşedintelui CEC Bank.

Senatorii din grupul PDL s-au plâns, în plen, că nu au fost convocaţi la şedinţa în care s-a decis demararea anchetei şi au acuzat reprezentanţii USL că nu au respectat procedura. 

Potrivit senatorului PDL Cristian Rădulescu, membrii formaţiunii sale nu au fost invitaţi la şedinţă. 

„A reieşit din declaraţiile făcute că membrii Opoziţiei au absentat de la şedinţă. Eu i-am întrebat pe colegii mei, care au negat orice convocare la şedinţă, după cum nici alţi colegi nu au fost invitaţi. Recunoaştem paternitatea absolută USL asupra acestei anchete”, a declarat Rădulescu.

La rîndul lui, senatorul PC Tudor Barbu a afirmat că trebuie evidenţiată “motivaţia reală” din spatele înfiinţării acestei subcomisii. „Pentru a fi consecvent cu mine şi cu ideea de normalitate, reiterez de la microfonul plenului ca această subcomisie, odată înfiinţată, să treacă motivaţia reală. Ni s-a cerut anchetarea CEC în urma împrumutului făcut de Ioana Băsescu. Eu susţin că nu are legătură cu activitatea CEC, ci cu acest împrumut. Sunt pentru înfiinţarea comisiei, dar sunt şi partizanul ideii  că adevărul trebuie pus deasupra”, a punctat Barbu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ironizat declaraţiile colegilor din PDL.

“Am înţeles, colegii de la PDL au făcut ce trebuia să facă. Domnul Băsescu s-a uitat la televizor, a văzut că v-aţi pronunţat împotrivă. Aţi făcut ce trebuia. Domnul Băsescu e fericit acum. De câte ori am vorbit despre aroganţa Puterii, vă amintiţi? Nu primiţi decât ce aţi dat. Nu fiţi supăraţi, aşa e viaţa!”, a declarat Sârbu.

În plenul Senatului a luat cuvântul şi senatorul PSD Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, solicitat să dea explicaţii.

“Această comisie a fost solicitată de unii colegi. Am luat o decizie cu majoritate de voturi, de a înfiinţa o subcomisie de anchetă. Doresc să specific aici că această comisie nu a fost înfiinţată special pentru domnişoara Ioana Băsescu, ci pentru a ancheta activitatea domnului Gheţea. Cred că cel mai corect ar fi să lăsaţi comisia să lucreze, pe data de 18 decembrie o să facem un raport pe care îl vom prezenta Biroului Permanent şi care ulterior poate fi susţinut şi votat în plen”, a spus Nicula

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că înfiinţarea unei subcomisii care să verifice activitatea de la CEC Bank este "încă o acţiune politicianistă a USL" şi a precizat că PDL nu va participa la aceasta. 

 Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a confirmat că s-a luat decizia înfiinţării unei subcomisii, în cadrul Comisiei de buget-finanţe, care se va ocupa de creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Sârbu a precizat că scopul aceste comisii este de a verifica activitatea CEC Bank şi împrumutul acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu. „S-a cerut verificarea activităţii CEC, fiindcă au apărut probleme şi în judeţe“, a susţinut Ilie Sârbu.

Conducerea Senatului a decis luni cu 10 voturi „pentru“, două abţineri şi un vot „împotrivă“, înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget, finanţe care să ancheteze activitatea CEC Bank, după scandalul creditului acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, că formaţiunea pe care o conduce va susţine înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, în cazul achiziţionării unui teren agricol de către Ioana Băsescu.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat miercuri că a dicutat cu grupurile PSD despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:„Cazul Călăraşi“.

Fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, afirma miercuri că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie.

Premierul Victor Ponta a declarat, într-o intervenţie telefonică la RTV, că Radu Gheţea va fi schimbat din funcţia de conducere a companiei CEC Bank.

Pe aceeaşi temă:

Şeful CEC Bank, victimă colaterală în conflictul Băsescu-Ponta

Ponta a trimis Corpul de Control la Oficiul de Cadastru Călăraşi

„Plagiatorul“ - Reacţia lui Băsescu la acuzaţiile lui Ponta. Cum explică preşedintele povestea terenului cumpărat de fiica sa

Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite