PSD face zid în jurul lui Dănuţ Andruşcă şi nu-l lasă să răspundă la întrebări. „Vrem să avem un început de săptămână vesel. Lăsaţi-l pe ministru să vorbească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a respins moţiunea simplă PNL - USR împotriva ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, demnitarul social-democrat nefiind lăsat de colegii senatori să vorbească liber după sesiunea de întrebări.

UPDATE Cu 70 de voturi împotrivă, moţiunea de cenzură a PNL-USR împotriva lui Dănuţ Andruşcă a fost respinsă.

UPDATE PSD a cerut vot pe cererea de acordare a unui timp suplimentar lui Andruşcă. „Vrem să avem un început de săptămână vesel. Vă rog, lăsaţi-l să vorbească pe domnul ministrul“, a precizat Traian Băsescu. 68 de voturi au fost împotriva cererii, aşadar Andruşcă nu va putea răspunde la întrebări.

UPDATE Adrian Ţuţuianu, după dezbateri: „Întrucât domnul ministru a depăşit timpul alocat, vă propun ca domnul ministru să răspundă în scris la întrebăriô. Mihai Goţiu a replicat: Să dăm votul tot înscris, atunci.

UPDATE în acest moment, în sală sunt aproape jumătate dintre senatori. De la PSD nu a luat cuvântul niciunul dintre senatorii cunoscuţi pentru a-l apăra pe colegul lor, ci a fost lăsată această sarcină pentru aleşi ca Dan manoliu şi Marin Gheorghe. De altfel, niciunul dintre PSD-işti nu au mers la Andruşcă pentru a-l încuraja.

UPDATE Senatorul PSD, Marin Gheorghe: Nu e o moţiune, e un atac politic la adresa PSD. Textul propus e unul mincinos. 

UPDATE Traian Băsescu, senator PMP: I-aţi dat 15 minute. I-au trebuit 30 de minute de vorbă, din care nu am înţeles nimic. Vă rog să-i tăiaţi timpul de răspunsuri. 

UPDATE Adrian Ţuţuianu, preşedintele de şedinţă, i-a cerut de trei ori să termine discursul, îîn cele din urmă convingându-l să termine.

UPDATE Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, a început prin a-şi cere scuze pentru faptul că timpul senatorilot e ocuat astăzi cu „această compunere de interpelări“, nefiind o dezbatere serioasă. „Industria, motorul economiei româneşti, funcţionează şi funcţionează chiar bine, sustenabil“, a subliniat Dănuţ Andruşcă. Ministrul s-a poticnit de mai multe ori în timpul discursului său. 

Andruşcă a prezentat o listă cu mai multe proiecte aflate în derulare de către Ministerul Economiei. În timp ce ministrul citeşte de pe foi, foarte mulţi parlamentari nu îi dau nicio atenţie.

UPDATE În timp ce senatorul PNL citea moţiunea, o bună parte dintre cei prezenţi au fost preocupaţi de discuţii în mici grupuri. De exemplu, liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a stat de vorbă cu fostul său coleg Daniel Zamfir şi cu Claudiu Manda (PSD). De asemenea, şi Traian Băsescu a stat de vorbă cu mai mulţi senatori. În tot acst timp, Andruşcă a ascultat cu atenţie, a băut mai multe pahare cu apă şi şi-a frecat mâinile, cel mai probabil fiind un semn de nelinişte.

UPDATE Senatorul Romulus Bulacu (PNL) este cel care citeşte moţiunea simplă împotriva ministrului Dănuţ Andruşcă. „Activitatea dumneavoastră la minister e catastrofală. Sunteţi o frână pentru România“, a declarat senatorul PNL. 

UPDATE Înainte ca Dănuţ Andruşcă să ţină discursul său, senatorul Daniel Zamfir şi-a anunţat demisia din PNL şi trecerea la ALDE. După anunţ, Zamfir a fost felicitat şi îmbrăţişat de Claudiu Manda (PSD). 

UPDATE Dănuţ Andruşcă a venit în sala de plen însoţit de conslierul său pe probleme de comunicare, Alex Macoveiciuc. Andruşcă s-a aşezat pe scaun şi a început să citească din mai multe foi, cel mai probabil discursul său. În timp ce citea, acesta sublinia şi cu un marker portocaliu mai multe fraze. 


Moţiunea, intitulată „Daniel Andruşcă, piesă de mobilier în Minister. Incompetenţa falimentează România!", a fost depusă în urmă cu o săptămână, după ce liberalii au tot amânat luarea unei poziţii faţă de cel mai tăcut demnitar al Guvernului Dăncilă. 

„La 5 luni de când aţi fost investit în funcţia de ministru al Economiei nu observăm progrese în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor portofoliului administrat. Dacă e să fim cinstiţi, nici pe dumneavoastră nu v-am observat", se arată în textul moţiunii.

Totodată, opoziţia îl acuză pe Andruşcă de faptul că activitatea sa în fruntea Ministerului Economiei poate fi catalogată drept una "catastrofală", iar rolul lui este unul pur decorativ, în timp ce gradul de mobilizare este limită către zero.

„Domnule ministru, sunteţi o frână pentru domeniul economic! Încă din vara anului trecut trebuiau promovate trei legi pentru care Guvernarea PSD şi-a asumat responsabilitatea prin Programul de Guvernare: Legea redevenţelor, Legea minelor şi Legea apelor minerale. Aţi reuşit, domnule ministru, să blocaţi toate aceste trei legi pentru că nu vă pricepeţi! Ne-am dat seama că sunteţi paralel cu domeniul economiei încă de la momentul audierii dumneavoastră din Parlament, cu ocazia învestirii în funcţie. De 5 luni avem confirmarea acestui fapt zi de zi, de aceea vă somăm să deblocaţi activitatea ministerului şi să vă asumaţi cele 3 legi menţionate mai sus pentru a spulbera incertitudinea si impredictibilitatea care guvernează politicile economice din mandatul dumneavoastră", se mai arată în document.

PNL şi USR spun că sunt companii de stat supuse "multor elemente de stres extern" şi sunt lovite de măsurile guvernului.

"Companiile de stat sunt supuse multor elemente de stres extern cum ar fi competitivitatea acerbă şi accelerarea procesului de inovare la nivel mondial. Pe deasupra sunt lovite de măsurile guvernului din care faceţi parte, mai ales companiile profitabile precum Transelectrica, deoarece deturnaţi resursele din conturile lor pentru a petici găurile bugetare cauzate de harababura fiscală PSD-ALDE. Vă este clar că şi cele mai profitabile companii pot ajunge să aibă probleme în cazul declanşării unei crize financiare, în cazul în care nu mai au rezerve de disponibilităţi băneşti care să poată să acopere cheltuieli neprevăzute? Domnule ministru, ar fi bine să aveţi în vedere şi faptul că nu le mai lăsaţi bani pentru a-şi putea moderniza baza de active şi există pericolul să nu mai aibă nici măcar bani pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă. 

Totodată, în textul moţiunii că aceste companii vor avea la dispoziţie doar împrumuturile bancare pentru a efectua lucrări de mentenanţă şi investiţii. „Dată fiind situaţia lipsei de bani din surse operaţionale, vă invederăm că aceste companii vor avea la dispoziţie o singură cale pentru a efectua lucrări de mentenanţă şi investiţii, aceea de a contracta împrumuturi bancare. Cum se potriveşte acest fapt cu cruciada împotriva sectorului bancar şi capitalului străin declanşată de PSD-ALDE? Nu cumva este vorba de o incoerenţă totală la nivelul politicii de guvernare şi comunicare? De asemenea, privim cu îngrijorare angajarea de personal în funcţii de conducere, fără a respecta criteriile de guvernanţă corporativă, concomitent cu supradimensionarea grilei de personal administrativ din companiile de stat profitabile. Aceste măsuri, corelate cu creşterea salariului minim pe economie, pot pregăti o furtuna perfectă în cadrul companiilor de stat", mai arată textul.

Opoziţia susţine că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu va rezolva problema companiilor, ci va crea un monopol. „Soluţia Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu va rezolva situaţia companiilor de stat căpuşate în prezent, companii care acum gravitează în jurul politicienilor PSD-ALDE, ca surse de putere disparate. Din contra! Aducerea sub aceeaşi umbrelă a companiilor de stat, vorba vine “profitabile”, va crea un monopol şi mai mare în care resursele se vor contopi şi vor genera rente politice şi mai mari şi, la pachet, găuri bugetare mai greu vizibile, dar mult mai grave", potrivit aceluiaşi text.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite