Senatul României nu dă doi bani pe Constituţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii din Piaţa Universităţii acuză declaraţia senatoarei Florina Jipa: „Mai lăsaţi-mă cu Constituţia” FOTO Adevărul
Protestatarii din Piaţa Universităţii acuză declaraţia senatoarei Florina Jipa: „Mai lăsaţi-mă cu Constituţia” FOTO Adevărul

Un lucru grav s-a petrecut miercuri în Senatul României. A fost terfelită şi ignorată chiar Constituţia României, mama legilor şi a statului de drept, pe care Parlamentul ar trebui s-o apere până la ultima picătură de sânge. În loc de asta, Senatul a aruncat Constituţia în derizoriu, demonstrând că nu dă doi bani pe ea.

Ce exemplu să mai ia cetăţenii obişnuiţi de la senatorii României, dacă o senatoare, Florina Jipa, de la UNPR, candidată la un post de judecător la Curtea Constituţională, le spune ziariştilor:

„ia mai lăsaţi-mă în pace cu Constituţia asta”.

Adică, se poate înţelege, Constituţia valorează în ochii dnei senator nici cât o cârpă de bucătărie.

În fapt, senatorii au interpretat votul în cazul dan Sova ca nefiind pentru aprobarea cererii DNA, pentru că nu s-a îndeplinit cvorumul de jumătate +1 din numărul total al senatorilor, conform regulamentului comun al Camerei şi Senatului.

Constituţia zice altceva:

Art 76 (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Din totalul de 151 de voturi valabil exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă, cinci voturi au fost anulate. Majoritatea celor prezenţi înseamnă 76 de voturi, aşa încât, conform Constitiei, votul în Senat a fost pentru arestare.

De  acest articol din Constituţie s-a ţinut cont la arestarea Elenei Udrea şi a altor parlamentari, la fel la votul din Senat în cazurile Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Cum Constituţia are prevalenţă asupra altor legi, chiar neaduse în consens cu Constituţia, avem în cazul votului pentru Dan Sova cu o încălcare flagrantă a Constituţiei, care nu poate rămâne nepedepsită.

Ambasadele străine, Comisia Europeană, cetăţeni din Bucureşti şi Cluj au reacţionat prompt. Iar protestele cetăţenilor nu se vor opri aici.

Agenţia Reuters titeaza după votul din Senat: „Romania este una dintre cele mai corupte ţări din UE”. 

Ambasadele Marii Britanii, Olandei, SUA şi altele, au transmis comunicate în care dezaprobă amestecul Senatului în treburile justiţiei, o altă putere în stat.

Pierderile de imagine pentru România sunt imense. Adio Shengen, adio ridicarea MCV, n-ar fi exclus că România să fie sancţionată pentru nerespectarea criteriilor politice cuprinse în Tratatul de la Copenhaga.

Respectul şi încrederea investitorilor străini în România s-au făcut praf, în urma acestui vot.

Rezoluţia PSD de la Consiliul Naţional,  care impune măsuri anticorupţie, se dovedeşte paraf în ochii românilor, dacă la câteva zile după adoptare, majoritatea PSD din Senat şterge pe jos cu ea.

Cei care-şi mai făceau iluzii că PSD se poate reforma, au acum dovada clară că nici nu poate fi vorba de aşa ceva.

Dincolo de cererea lui Darius Vâlcov, făcută în plenul Senatului, de a se aproba cererea DNA în ceea ce îl priveşte, respingerea cererii în cazul dan Sova are şi o altă explicaţie, în aprecierile unor comentatori.

Lui Victor Ponta i-ar fi fost frică că Dan Sova îl va trage după el, prin mărturisirea a tot ce ştie, din istoria afacerilor comune şi necurate. Poate fi şi aceasta o explicaţie a diferenţei de comportament între cele două cazuri, Sova şi Vâlcov.

Cel mai important lucru este ca încălcarea grosolană a Constituţiei să nu rămână nesancţionată.

Deja PNL a declarat că va ataca la CCR hotărârea Senatului, luată în dispreţul art 76(2) din Constituţie.

La fel s-a procedat în iulie 2012, cu ocazia suspendării preşedintelui Băsescu, când au fost clare acte normative în contradicţie cu prevederi constituţionale.

Dacă lucrurile rămân fără răspuns şi sancţionarea celor vinovaţi, ne vom confrunta cu o gravă criza a statului de drept român, cu suspiciunile  lumii civilizate privind România, cu dispreţul şi neîncrederea  populaţiei în Parlament, deja calificat ca locul în care s-au strâns corupţii României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite