Ultima lege a Justiţiei a trecut de filtrul CCR. Iohannis, obligat să promulge statutul magistraţilor. Cum influenţează numirea noului şef DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos
Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos

Curtea Constituţională a respins, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, modificată de PSD în Parlament. Legea urmează să ajungă pe masa preşedintelui, care are la dispoziţie 10 zile pentru a o promulga. Conform noilor prevederi, şeful statului poate refuza doar o singură dată numirea viitorului şef al DNA.

Adina Florea, propusă de Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, va fi audiată de CSM pe data de 27 septembrie. În 2 octombrie, CSM va trimite avizul către Ministerul Justiţiei, condus de Tudorel Toader. Avizul e consultativ, dar obligatoriu din punct de vedere procedural. Pe data de 5 octombrie, Iohannis va trebuie să promulge noua formă a Legii 303/2004, care îi lasă doar o singură posibilitate de refuz. Astfel, preşedintele se va trezi din nou prins în menghină. Pe de o parte, dacă o refuză pe Adina Florea, Tudorel Toader poate veni cu o propunere şi mai scandaloasă, pe care Iohannis va fi obligat să o accepte. Pe de altă parte, dacă va miza pe soluţia „răului cel mai mic“ şi o va acepta pe Florea, Iohannis îşi va dezamăgi din nou electoratul fidel, care încă îi reproşează că a destituit-o pe Kovesi.

Adina Florea, procurorul constănţean propus de ministrul Justiţiei pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a acordat un interviu cotidianului „Adevărul“ în care a vorbit despre activitatea sa profesională şi despre proiectul de management pe care l-a propus la concurs.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite