Sezonul România - Franţa, deschis la Bucureşti sub semnul Notre-Dame. Iohannis: Îndemn Guvernul să investească real în cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Presidency.ro (Arhiva)
Foto Presidency.ro (Arhiva)

Sezonul România - Franţa a fost deschis oficial, joi seară, la Muzeul Naţional de Artă al României, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, care a îndemnat, în discursul lui, Guvernul să investească „real şi concret” în cultură. La deschidere au participat şi numeroşi oficiali, între care ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.

„Deschid trimestrul românesc al sezonului încrucişat România-Franţa la puţin timp de la incendiul care a mistuit o parte a catedralei Notre-Dame din Paris, catastrofă care ne-a şocat şi care ne-a indurerat. Acest monument pe care Franţa l-a dăruit culturii universale şi pe care îl păstrează ca tezaur al umanităţii este şi expresia istoriei şi spiritualităţii Europei”.

El a amintit că în urmă cu cinci luni, la Paris, a deschis împreună cu Emmanuel Macron Sezonul România-Franţa, pe care l-am numit un „festival al memoriei care ne leagă”.

„În numele acestei memorii commune, active, vă rog să transmiteţi preşedintelui Macron expresia solidarităţii noastre şi admiraţia pentru angajamentul de a reda cât mai curând patrimoniului mondial unul dintre importantele sale simboluri”, a mai spus Iohannis.

De Ziua Mondială a Monumentelor, joi, preşedintele român a precizat: „Acest proiect, pe care l-am iniţiat împreună cu preşedintele Macron, va rămâne un reper important pentru viaţa artistică şi pentru instituţiile de cultură din Franţa şi din România. Sezonul se dovedeşte o ocazie unică de a celebra patrimoniul comun şi istoria care ne leagă, cât şi de a oferi o nouă perspectivă relaţiilor dintre societăţile noastre într-o Europă în transformare”.

„Sezonul demonstrează capacitatea şi voinţa mediului artistic românesc de a-şi găsi în parteneriatele europene, cu precădere în parteneriatul cu prietenii noştri francezi, împlinirea de care s-au bucurat, la vremea lor, printre alţii, Brâncuşi, Enescu sau Cioran. Cu acest prilej, îndemn Guvernul să investească în mod real şi concret în cultură şi în infrastructura culturală, pentru a veni în sprijinul creatorilor români”, a mai spus Iohannis.

În România, în cadrul sezonului, vor fi organizate peste 200 de evenimente în domenii precum muzica, film, dans, arte plastice şi gastronomie.

Întâlniri, expoziţii şi festivaluri, evenimente dedicate culturii LGBT şi concerte vor avea loc, timp de patru luni, în 30 de oraşe din ţară, în cadrul sezonului România - Franţa. Interpretul Arthur H este unul dintre invitaţii speciali, iar Franţa va fi în focus la Bookfest. Între eveniemntele care se înscriu în sezon se numără festivalul de Film Transilvania şi East European Comic Con.

Sub sloganul „Să uităm de clişee”, principala temă a sezonului este diversitatea culturală.

La Muzeul Naţional de Artă al României a fost deschisă, joi, expoziţia „Specii de spaţii”, după ce, la Muzeul Naţional de Istorie a României a fost vernisată expoziţia „Dessine-moi la guerre: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI”, iar la Muzeul Colecţiilor de Artă, „Eli Lotar 1905 – 1969”.

Liviu Constantinescu, director general interimar al Muzeului de Artă al României, a transmis un mesaj de solidaritate şi compasiune autorităţilor franceze privind „tragedia de la catedrala Notre-Dame din Paris”.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, a fost, de asemenea, prezent la inaugurarea expoziţiei de la MNAR, la fel şi ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi Pierre Buhler, directorul Institutului Francez în România.

Ramis a vorbit şi ea despre incendiul de la catedrala pariziană. „Din nefericire, săptămâna aceasta a fost marcată şi de o tragedie pentru patrimoniul francez. În faţa acestui dezastru, am fost foarte impresionaţi de numeroasele gesturi de solidaritate, venite din întreaga lume. (…) Această catedrală este rănită, dar nu distrusă, şi o vom reconstrui, toţi împreună, apelând la cele mai mari talente. Impulsul de solidaritate care s-a creat imediat ne arată felul în care comorile culturale sunt unificatoare şi vectori de coeziune”.

„Franţa organizează pentru prima dată un Sezon cu o ţară membră a Uniunii Europene, ceea ce ilustrează specificul relaţiilor noastre. Acest Sezon este ancorat într-o lungă istorie comună, pătrunsă de influenţe culturale reciproce”, a mai spus ea.

În prima zi a Sezonului România - Franţa, la ora 21.00, va începe a cincea ediţie a festivalului Spotlight, organizată în colaborare cu Fête des Lumières de Lyon, urmată de un concert Bob Sinclar, în Piaţa Revoluţiei, iar la ora 22.00, va avea loc un concert Theo Lawrence & The Hearts la clubul Control.

În paralel, începând cu ora 18.30, la Institutul Francez din Bucureşti, au loc proiecţii de film şi dezbateri, în cadrul Festivalului Internaţional de Film CinePolitica.

Sezonul cultural România - Franţa a fost lansat la Paris pe 26 noiembrie, cu peste 300 de evenimente care au avut loc în o sută de oraşe din mai mult de 13 regiuni, dar şi online.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite