Sfârşit de carieră: Ion Iliescu se retrage din ultima funcţie publică. Câţi bani primea conducerea Institutului Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu. FOTO Mediafax / Marius Vasilică
Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu. FOTO Mediafax / Marius Vasilică

Ion Iliescu (91 de ani), fost preşedinte al României, şi-a dat demisia de la şefia Institutului Revoluţiei, în condiţiile în care actuala Putere este în plin proces de desfiinţare a acestei instituţii. Trimis acasă a fost şi Gelu Voican Voiculescu, directorul general al instituţiei, funcţie care în prezent e remunerată cu aproximativ 10.000 de lei.

Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că instituţia şi-a reluat activitatea, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât că desfiinţarea forului de cercetare e neconstituţională, dat fiind faptul că s-a recurs la o ordonanţă de urgenţă, aşa cum a procedat Guvernul Orban la finalul anului 2019. Primul act înregistrat la nivelul instituţiei după reluarea activităţii a fost demisia lui Ion Iliescu, preşedinte al IRRD timp de 15 ani, adică exact de la înfiinţare. Între timp, Iliescu a ajuns să fie şi trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii în „Dosarul Revoluţiei”.  

Până la consultarea lui Klaus Iohannis privind noul preşedinte şi director general, fiind în apanajul şefului statului numirea unui şef al instituţiei, membrii Colegiului Naţional al IRRD l-au ales ca preşedinte interimar pe Alexandru Mironov, scriitor şi fost politician. Înlocuitorul lui Iliescu a avut, la rândul său, o relaţie bună cu fostul preşedinte, fiind consilier al acestuia în primul mandat în fruntea statului. De asemenea, în perioada Guvernului Văcăroiu, Alexandru Mironov a fost pentru o perioadă de trei ani, 1993-1996, ministru al Tineretului şi Sportului. Cu toate acestea, prima decizie a lui Mironov a fost demiterea lui Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier acuzat de crime împotriva umanităţii în „Dosarul Revoluţiei”, din funcţia de director general. În locul lui Gelu Voican Voiculescu a fost numit revoluţionarul Ioan Savu.

„Un gest tardiv şi cinic faţă de cei care aşteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din Decembrie 1989. Dar care demonstrează fără echivoc de ce Iliescu şi-a dorit IRRD. Ca să ascundă vinovaţii şi vinovăţiile pentru victimele de atunci. Dezagreabilă dezinvoltura cu care acest personaj pleacă dintr-o funcţie care i-a adus mulţi bani într-un interval lung de timp, fără a face mai nimic în afară de a populariza propriile lor interpetări asupra Revoluţiei Române din 1989”, a scris pe pagina sa de Facebook senatoarea Alina Gorghiu, referitor la demisia lui Ion Iliescu. De altfel, prin retragerea sa de la IRRD, Ion Iliescu rămâne fără nicio funcţie în vreo instituţie sau la nivel de partid, în condiţiile în care nici preşedinte de onoare al PSD nu mai este.  

Alina Gorghiu şi mai mulţi parlamentari din PNL, precum şi un ales din USR-PLUS, au depus un proiect de lege prin care să fie desfiinţat IRRD, bunurile urmând să treacă în patrimoniul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), precum şi o parte din angajaţi. Mai mult, în cadrul unui interviu pentru televiziunea Prima TV, a dat asigurări că adoptarea proiectului pentru desfiinţarea IRRD va fi urgentată, fiind consens politic în cadrul coaliţiei de guvernare.

Sinecură pentru unii revoluţionari

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înfiinţat prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria Revoluţiei Române din 1989. Membrii conducerii, adică ai Colegiului Naţional, au fost numiţi pe viaţă, exact în ultimele zile de mandat ale lui Iliescu la şefia statului. Iliescu a fost ales preşedinte al institutului de la prima şedinţă a Colegiului Naţional.

Potrivit legislaţiei, numărul maxim de posturi din instituţie este 25, în afara celor de director general şi de secretar general. Preşedintele instituţiei are dreptul de a propune directorul general, validat de Colegiul IRRD, şi poate numi şi direct directorul ştiinţific.

Directorul general şi secretarul general au rang de secretar de stat şi o salarizare corespunzătoare acestei funcţii, adică 16.640 de lei brut, ceea ce înseamnă un net de 9.700 de lei. Adică atât câştiga Gelu Voican Voiculescu lunar pentru funcţia deţinută la IRRD, iar în pixul acestuia erau şi angajările din instituţie.

De asemenea, membrii Colegiului şi preşedintele au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă de 10% din indemnizaţia secretarului general, precum şi decontarea cazării, transportului sau acordarea de diurne în cazul în care se deplasează în ţară sau în străinătate pentru acţiuni care ţin de temele cercetate de institut, adică legate de Revoluţia din Decembrie 1989.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite