Politică

articolul anterior articolul urmator

Sfârşitul iluziilor: România, înconjurată de state-problemă

32
20 Feb 2015 10:19:04
Bogdan Diaconu
România are motive serioase de îngrijorare cu privire la axa Moscova-Budapesta
România are motive serioase de îngrijorare cu privire la axa Moscova-Budapesta

Nu sunt adeptul privirii cu suspiciune la alte ţări din principiu, dar nici al naivităţii de a crede în ”prietenia dintre popoare”. Statele nu au prieteni, au numai interese, iar dacă ne uităm la interesele ţărilor vecine nouă avem motive serioase să ne îngrijorăm pe măsură ce capitalul rusesc şi interesele Moscovei construiesc în jurul nostru o menghină ale cărei consecinţe sunt greu de evaluat.

Să începem cu statul-problemă numărul unu, Ungaria, unde Putin a fost primit recent cu braţele atât de deschise încât s-au depus coroane de flori la monumentul soldaţilor sovietici care i-au măcelărit pe revoluţionarii maghiari anti-comunişti de la 1956, iar o piaţă din Budapesta va primi numele de Piaţa Moscova. Acest fapt ne dovedeşte încă o dată că istoria se rescrie mereu, iar, în acest caz, nu e spre binele României. O axă Budapesta-Moscova, aşa cum a fost consfinţită de vizita lui Putin în Ungaria, plus sumele imense de bani pe care Moscova le-a împrumutat Budapestei, justifică toate îngrijorările mele, exprimate în multe declaraţii şi editoriale anterioare, privind pericolul extremismului maghiar din Transilvania, susţinut mai nou nu doar de Ungaria, ci şi de Moscova, experta numărul unu la nivel mondial în separatismul pe criterii etnice, după cum am văzut în Ucraina.

Serbia nu e departe de Ungaria în privinţa prieteniei cu Rusia. Cu o zi înainte de a se vedea cu Putin, Viktor Orban a fost la Belgrad, probabil pentru a stabili nişte lucruri punctuale pe care să i le comunice preşedintelui rus. De altfel, şi Putin a fost în octombrie 2014 în Serbia care nu-şi ascunde simpatiile ruseşti chiar dinainte de a intra în Uniunea Europeană. Dacă adăugăm problemele minorităţii româneşti din Serbia, supuse unei asimilări violente, precum şi faptul că tocmai Gazprom este cea care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la compania petrolieră de stat din Serbia, avem tabloul altui stat-problemă pentru România.

În Bulgaria, despre minoritatea românească nici nu se vorbeşte, aşa că avem impresia că ea nu există. Aceasta este şi dorinţa statului de la sud. Pe de altă parte, ne putem da seama cât de mare e influenţa banilor ruseşti aici dacă numărăm proprietăţile deţinute de ruşi în această ţară: câteva sute de mii, multe concentrate în zona de graniţă cu România, pentru ca încercuirea să fie clară.

Nici Marea Neagră nu mai e foarte prietenoasă de când submarinele ruseşti o vizitează frecvent, aşa că butada că marea e singurul nostru vecin bun nu mai e valabilă.

Dacă de jur împrejur suntem înconjuraţi de state-problemă, în interior suntem împresuraţi de politiceni-problemă şi de partide-clanuri care au ca scop doar acapararea puterii, conservarea acesteia şi profitul de pe urma ei, în timp ce ameninţările din afară cresc de la o zi la alta. 

În Republica Moldova, ruşii au reuşit să menţină o stare de incertitudine care nu a luat sfârşit o dată cu alegerea unui nou Guvern. Locul Republicii Moldova este lângă România, în acelaşi stat, atâta timp cât acest lucru nu se întâmplă putem garanta că e mâna Moscovei care a răpit Basarabia de la bun început şi acum nu vrea să-i dea drumul din gheare.

Mai rămâne Ucraina, mai nou foarte prietenoasă cu România de când are nevoie de noi, altfel pe aceeaşi linie a deznaţionalizării românilor din această ţară în timp ce oficialii de la Kiev ne zâmbesc şi ne promit marea cu sarea la întâlnirile oficiale. Tocmai i-am avut ca invitaţi din Ucraina pentru o conferinţă la Parlament pe Anatol Popescu şi pe Vasile Tărâţeanu, reprezentanţi ai românilor de acolo, iar veştile sunt chiar mai proaste decât de obicei. Orice declaraţii de bună intenţie ar face, statul ucrainean nu are nici cea mai mică intenţie să-şi schimbe atitudinea faţă de minoritatea românească pe care o vrea asimilată cu orice preţ.

Cu aceasta am încheiat periplul vecinilor României de jur împrejur, iar concluziile sunt amare. România este singura insulă de stabilitate într-o zonă care se afundă tot mai tare fie sub influenţa rusească, fie sub loviturile Rusiei. Şi nici noi n-o ducem prea bine din cauza clasei politice învechite care slăbeşte statul şi îl tratează ca pe o vacă de muls. Dacă de jur împrejur suntem înconjuraţi de state-problemă, în interior suntem împresuraţi de politiceni-problemă şi de partide-clanuri care au ca scop doar acapararea puterii, conservarea acesteia şi profitul de pe urma ei, în timp ce ameninţările din afară cresc de la o zi la alta. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Nicholas Kazan
20.02.2015, 11:04:43

Într-adevăr, externalitățile au creat problemele României în trecut. Că distrugerea și pestilența a venit întotdeauna din est (cu excepția fenomenului nazist) este un adevăr istoric; Rusia rămâne pericolul, iar faptul că atât lingvistic cât și cultural legăturile dintre Rusia și Bulgaria dar și Serbia le-au comasat într-o potențială seceră care ne înconjoară este o realitate. Totuși, naționalismul bulgar este foarte redus, iar cel sârbesc s-a cam consumat/liniștit după războiul Balkanic; sârbii vor să intre în UE, pentru evidentele avantaje. Ucraina este o problemă în desfășurare care nu se va rezolva în curând. Problema este cu Viktor Orban, un lider naționalist care se bucură de suportul unui popor cu sentimente naționaliste dar și iredentiste, spuse sau nu, Ungaria pierzând teritorii acum o sută de ani, care sentiment se va perpetua pe o vreme. Ungaria este un celebru caz de îndărătnicie istorică, cu pretenții istorice bolnave, cu atitudine recalcitrantă față de viitorul federalizării UE și a realizării dezideratului de State Unite ale Europei. Deci Ungaria este ghimpele, teapa în coasta Europei, pe care Putin o va răsuci cum poate pentru a dezbina flancul estic european. România este în afara acestui pericol, vorbind cultural și politic, dat fiind resentimentele mari pe care românii le au față de ruși. Doar Ortodoxia ne poate trăda, dar servitorii ei sunt bine știuți ca fiind lași, care stau la pândă și așteaptă, Ortodoxia nu va continua să mai fie un pericol, ci se ca topi pe parcursul vremi, și nici o zi prea devreme... România este bine cimentată în conștiința și corpul UE, și nu va suferi din cauza acestor proaste externalități din răsărit, cât se va bucura de oportunitățile Occidentului. Ce rămâne de realizat este curățirea grajdurilor augiene - detritusurile lăsate de epoca comunistă - porcării care încă ne spoliază interesul național și infectează conștiința, dar care este rezolvată de atriție (moarte) și justiție (DNA).

-3 (15 voturi)
Iulian Arion
20.02.2015, 12:37:44

Domnule Nicholas Kazan, Victor Orban (al lor nu al nostru) este doar un copil rasfatat al Europei. Nu reprezinta niciun pericol. Vine vara la scolile UDMR, trancaneste ceva. Presa comenteaza. D-l Gyorgy Frunda declara apoi ca s-a tradus gresit, ca si cum a traduce are si diateza reflexiva, dupa care ramane ca inainte. Nationalisml bulgar si sarb sunt mult mai dure decat cel maghiar. Nici Serbia nici Bulgaria nu recunosc etnicii romani de pe teritoriile acestora. Ceea ce mentine unitatea acestor comunitati sunt traditiile, credinta crestin -ortodoxa si obiceiurile stramosesti. Dintre toate tarile din jurul Romaniei, maghiarii sunt cei mai cumsecade si toleranti. Ma refer la maghiarii din Ungaria, cetatenii obisnuiti.

+2 (8 voturi)
Nicholas Kazan
20.02.2015, 13:40:22

Iulian, de ce crezi că s-au scris în ultimii ani sute de articole despre reticența maghiarilor conduși de Orban de a adera la o soluție politică de integrare europeană, ca să nu o numim recalcitranță? Tot timpul se discută naționalismul maghiar, cu exemple de politica adusă de Gabor Vona și Magyar Garda de a-i oprima pe țigani, chiar de a-i steriliza, de a nu le acorda copiilor slovaci educație în școli publice etc...., tot felul de alte prosti care nu au nimic în comun cu cele mai de bază principii aflate în Constituția Uniunii Europene? Resentimentele maghiarilor se simt peste tot, se manifestă la vedere, dar și le găsești mai virulent în spatele cortinelor. Toate aceste resentimente sunt o povară istorică, dar una care va cere timp până când se vor consuma, vor dispărea. Între timp este mucles Orban care își cam ia nasul la purtare cu UE, fiind primul lider din UE care l-a invitat pe Putin, după porcăria cu acapararea Crimeii, în special că a fost Acordul de la Budapesta din 1994 cel care garanta granițele Ucrainei. Orban este un naționalist, care promovează prostia "iliberală". Da, s-a luptat pentru unele drepturi ale maghiarilor, dar așa de bine încât a reușit să motroșească și libertatea presei, cât și cea a pieței, cu măsuri dăunătoare. Sper să-l vedem cu cenușă în cap...

-3 (11 voturi)
Iulian Arion
20.02.2015, 12:30:29

Domnule Diaconu, Problemele societatii romanesti sunt cu totul altele decat cele mentionate de dvs. Pentru a elabora solutiile necesare, va prezint top 10 din top100: Iata-le: 1. Eradicarea saraciei endemice din mediul rural; 2. Cresterea salariului minim astfel incat sa asigure tinerilor, ei fiind beneficiarii acestor retributii mici, traiul zilnic; 3. Descentralizarea la nivel de localitate si autofinantarea doar din impozite, taxe, tva, accize, redevente locale. 4. Eradicarea coruptiei prin sporirea numarului de judecatorii, tribunale, curti de apel, penitenciare. 5. Responsabilizarea penala a ministrilor pentru schimbarea destinatiei fondurilor aprobate de parlament. 6. Votul uninominal in doua tururi de scrutin pentru deputati si senatori. Limitarea numarului acestora la sub 300. 7. Imprescriptibilitatea crimelor financiare comise incepand din 1900. Sa fie inscris in viitoarea Constitutie. 8. Trecerea Invatamantului public in subordinea academiei pentru coerenta, continuitatea procesului educational. 9. Simplificarea administratiei prin standardizarea, completarea si accesibilitatea on line a informatiilor. 10. Accesibilitatea on line a sumelor incasate si cheltuite, per destinatie, de administratia locala si centrala Le-am prezentat aici pentru ca parlamentarii si ministrii sa sesizeze cat de departe este interesul lor electoral sau personal de problemele societatii.

+9 (9 voturi)
gogu58
20.02.2015, 14:04:04

Pana sa ne "omoare" vecinii ne omor politicienii nostri. Daca pe la vecini putem da vina pe rusi, pentru coruptia de la noi pe cine dam vina, tot pe rusi ?

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările