Politică

articolul anterior articolul urmator

Sforarii moscoviţi ai „preşedintelui” Dodon. Cine face jocurile în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova?(I)

12
5 Oct 2020 21:29:10
Sebastian Rusu
Preşedintele R.Moldova Igor Dodon şi preşedintele PAS Maia Sandu               Sursa Foto:Diez.md
Preşedintele R.Moldova Igor Dodon şi preşedintele PAS Maia Sandu               Sursa Foto:Diez.md

Pe 1 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova îşi vor alege preşedintele într-un context dificil pentru existenţa statului român dintre Prut şi Nistru, marcat de pandemia de coronavirus şi de jocurile geopolitice ale Kremlinului care are tot interesul să menţină Chişinăul într-o zonă gri la graniţa dintre EST şi VEST.

Pe lângă miza geopolitică evidentă, aceste alegeri pot marca sfârşitul unei ere de izolare pentru R.Moldova în plan extern precum şi un sprijin economic mai substanţial din partea Occidentului, dacă pro-putinistul Igor Dodon va fi debarcat de la butoanele puterii prin votul cetăţenilor.

 

În cursa pentru preşedinţia statului moldovean s-au înscris opt candidaţi, dar bătălia principală se va da cel mai probabil ca şi-n 2016 între pro-putinistul Igor Dodon şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS),  fostul premier Maia Sandu. Ceilalţi şase candidaţi sunt: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat), Violetta Ivanov (Partidul Şor), Octavian Ţîcu (Partidul Unităţii Naţionale) şi Dorin Chirtoacă (Unirea).

De data aceasta, lupta dintre Igor Dodon şi Maia Sandu va fi mai strânsă, iar Kremlinul va uzita din plan de toată influenţa şi ”recuzita” din Transnistria pentru a-i facilita victoria lui Dodon întrucât miza este ridicată: federalizarea R.Moldova şi blocarea oricăror influenţe euro-atlantice în acest spaţiu românes dintre Prut şi Nistru.

În materialul anterior (pe care îl puteţi citi aici), am nuanţat anumite aspecte despre implicarea Departamentului pentru relaţii inter-regionale şi culturale cu ţările străine a Administraţiei lui Putin în alegerile generale din Georgia, precum şi despre sprijinul financiar-logistic oferit de „păpuşarii” Kremlinului Alianţei Patrioţilor din Georgia. Astfel, Centrul „Dossier” (proiect investigativ şi analize fondat de opozantul rus Mihai Hodorkovskii) a continuat publicarea unei serii întregi de investigaţii cu privire la „măsurile active” ale acestui Departament cu activităţi clandestine în statele ex-sovietice.

Personajul central al investigaţiei este generalul SVR (n.r. Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei) Vladimir Chernov. Potrivit raportului, generalul SVR coordonează o întreagă reţea de agenţi ruşi de influenţă în statele vecine, activând sub acoperirea de şef al Biroului pentru Relaţii Culturale. Acelaşi Chernov deţine în mod oficial funcţia de director general al Departamentului pentru relaţii interregionale şi culturale cu ţările străine pe lângă Administraţia Prezidenţială, fiind în legătură directă cu şeful Administraţiei – Anton Vayno şi adjunctul său, Sergei Kiriyenko. Printre principalele sarcini ale generalului se numără şi furnizarea preşedintelui Putin de note informative şi rapoarte ale FSB, SVR, GRU şi alte servicii de securitate.

Departamentul fusese condus iniţial de un „polit-tehnolog” cu viziuni radicale – Modest Kolerov, proprietarul agenţiei de ştiri REGNUM afiliată direct Kremlinului (acelaşi Kolerov are în prezent interdicţia de a intra pe teritoriul Letoniei, Lituaniei, Estoniei şi Georgiei). Din cauza „radicalismului său excesiv” Kolerov este demis în 2007 din fruntea Departamentului, fiind înlocuit de Nikolai Ţvetkov – un agent cu state vechi al Direcţiei principale a KGB – structură responsabilă de operaţiunile de spionaj extern. De menţionat că, Ţvetkov spionase în trecut pentru sovietici în Japonia sub acoperirea de ziarist al Komsomolskaya Pravda, iar mai apoi a lucrat ca freelancer la cel mai mare ziar japonez „Yomiuri Shimbun”.

 

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

zbucium ion
6.10.2020, 00:49:08

Din prima fraza se toarnă ȘOVINISM pan-românesc despre "statul românesc" dintre Prut si Nistru. "Baciul" lăcomos si NEPRIETEN fata de moldoveni de pe Dâmbovița nu-si ascunde POFTELE NEOCOLONIALISTE de anexare a acestui teritoriu, uitând ca Basarabia mai este si in Ucraina, dar de statul ucrainean se teme si nu sufla niciun cuvant. VICTIMA e R.Moldova. Cum moldovenii vreți sa nu voteze partidele pro-ruse, sa nu caute apărare de OCUPANȚII români din partea Rusiei? România cea naționalistă si șovinista împinge R.Moldova si pe electoratul ei in bratele Rusiei, de parca asta ii este menirea in înțelegerea TRĂDĂTOARE pe la spate cu "partenerii" rusi încă de la întâlnirile din 2913 la Cotroceni intre Băsescu si Patrusev si respectiv de la Moscova intre Corlatean si Lavrov. Si la aceste alegeri R.Moldova e prinsa ca in clește si de la est si de la vest de cei doi "frați mai mari" - unul NEPRIETEN si dusman RADICAL al însuși existentei pe harta statului RM, altul neprieten doar al Acordului de Asociere (AA) a RM cu UE. Romania lui Klaus, Orban, Mureșan si Băsescu cu candidații pro-români din RM lucreaza si de aceasta data in folosul Rusiei, adică îndeplinește înțelegerile noului "pact" intre Merkel si Putin referitor la "moneda de schimb" R. Moldova intocmai ca in cazul unei alte "monede" - Belarus.

-6 (6 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
6.10.2020, 03:15:39

Moldovenii cu tiglele pe casa nu voteaza partidele proruse. Mankurtii si veneticii adusi de OCUPANTUL RUS voteaza partidele proruse. R. Moldova nu este o "moneda de schimb", nu schiba nimeni RM pe nimic altceva, Poate doar Rusia ar schimba RM pe vreo trei vapoare de vodka... RM este insa victima ocupatiei si miseliei sovietice continuate de mirlania ruseasca. Asta-i tot!

+6 (6 voturi)
zbucium ion
6.10.2020, 02:04:08

"... dacă pro-putinistul Igor Dodon va fi debarcat de la butoanele puterii prin votul cetățenilor". Aveți memorie foarte scurta. CINE l-a 7 iunie 2019 a aburcat PSRM-ul sa ajungă la cârma statului dacă nu pro-"evropenii" îndemnați de eurodeputatii români din Parlamentul European in frunte cu Siegfried Mureșan si "UNIONIȘTII" Romaniei îndemnați de "căpitanul unirii"- Băsescu - toți din partidele din familia PPE - PAS si PPDA, blocul ACUM? N-au trecut nici 15 luni si aceleași partide, care au făcut MONSTRUOSUL "alians" intre "unionisti"si anti-"unionisti", comunisti (socialiști) si anti-comunisti, vreți, cică, sa-l doboare de la cârma statului pe Dodon?! - Cine sa-i mai creadă dupa toate jurămintele PAS si PPDA ca nu vor face coalitie cu PSRM?! - Daca exista o continuitate si o logica in actiunile politice ale PAS si PPDA, apoi acum e de așteptat ca pe la spate sa continuie sa-l ajute pe Dodon, sa-l apere de concurenți NELOIALI si in turul doi Maia Grigorevna sa-i cedeze victoria fostului ei șef Igor Nicolaevici tot asa cum a mai făcut-o si in 2016. Asta se va intampla, asta prevede, probabil, înțelegerile avute de Sandu si Nastas cu Kozak.

-5 (5 voturi)
zbucium ion
6.10.2020, 02:37:40

Desigur, ca pro-putinistul Dodon nu poate fi debarcat de pro-Kozacii Sandu si Nastas si atunci ce se va intampla? Mureșan, Tudorache, Băsescu alți eurodeputati ai Romaniei din PPE vor avea MOTIV de a IZOLA de UE R.Moldova, de a o lipsi de finanțare si susținere politica din partea UE si a Romaniei - asta-i planul DIABOLIC "unionist" al "fraților" neprieteni, care au pus la cale mai mult obstacole contra apropierii, asocierii si integrării economice, energetice etc.a RM cu UE ca stat INDEPENDENT. Se crede ca dupa acestea moldovenii dornici de UE vor îngenunchea si vor accepta nimicirea prin "unire" a propriului stat - R.Moldova, adică calea spre UE, musai, prin unirea cu România. Pofta-n cui! Au închipuiri greșite despre moldovenii de la est de Prut, care au rezistat 500 de ani de ocupații imperiale si "frățești" si mai pot rezista încă 500, dacă va mai fi nevoie. Nici cu Dodon, Kozak si Putin nu se vor pierde. Si mai apoi in afara de UE si Romania, cea care a trădat RM in folosul Rusiei, mai este si SUA, care are o alta atitudine fata de R.Moldova, deosebita de cea a parteneriatului Merkel-Putin.

-5 (5 voturi)
zbucium ion
6.10.2020, 02:11:24

In lista de "agenți" ati scăpat un nume - cel al "agentului Petrov".

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările