Politică

articolul anterior articolul urmator

Sforarii moscoviţi ai „preşedintelui” Dodon. Kremlinul şi-a pierdut răbdarea cu „omul Rusiei” (II)

8
6 Oct 2020 20:24:30
Sebastian Rusu
Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin şi omologul său moldovean  Igor Dodon      Sursa Foto: The Irish Times
Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin şi omologul său moldovean  Igor Dodon      Sursa Foto: The Irish Times

În preajma alegerilor prezidenţiale programate pentru luna noiembrie, preşedintele R.Moldova, Igor Dodon, pare să aibă probleme din ce în ce mai serioase la Kremlin, chiar dacă în public se vrea a fi singurul promotor al „parteneriatului strategic” cu Federaţia Rusă.

 

Asta explică şi nenumăratele sale interviuri pentru portaluri de ştiri din Rusia (mai ales la TASS), unde să-şi prezinte activităţile „prieteneşti” faţă de statul rus în R. Moldova, ca nu cumva să îşi piardă din aura sa de „om al Rusiei”.

Mai mult, Igor Dodon speculează tema integrării ţării în Uniunea Economică Eurasiatică, unde R. Moldova a primit statutul de observator. Sub pretextul returnării produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, Dodon încearcă să completeze unul dintre elementele cooperării cu Kremlinul. Cu toate acestea, principala pârghie de presiune a Moscovei la adresa Chişinăului s-a estompat semnificativ – livrările către statele UE au depăşit 65% din total, iar exporturile spre Rusia se află în continuare sub pragul de 10%.

Nemaivorbind de desconsiderarea cu care e întâmpinat de oficialii de la Kremlin. De exemplu, întâlnirile lui Igor Dodon (şef de stat) cu Dmitri Kozak – adjunctul şefului de cabinet al Administraţiei prezidenţiale şi responsabil pe relaţia cu R. Moldova. Ori, din punct de vedere al cutumei diplomatice, astfel de întrevederi ar trebui să aibă loc la cu totul alt nivel.

Igor Ceban, un concurent serios al lui Dodon în  cadrul PSRMApoi avem concurenţa din interiorul Partidului Socialiştilor reprezentată de aripa tânără (nu neapărat „reformatoare”) în frunte de primarul socialist Igor Ceban. Dodon e conştient de asta şi încearcă să recurgă inclusiv la gesturi disperate pentru a-şi maximiza şansele la alegerile prezidenţiale. Pentru că dacă le pierde, riscă să piardă inclusiv şefia „informală” a PSRM şi să intre într-un con din umbră al politicii.

De asemenea, mai sunt diverse scheme de fraudare a alegerilor, inclusiv prin forţarea de către socialişti a deschiderii unui număr cât mai mare de secţii în Rusia. Operaţiunea a inclus cereri scrise colectate chipurile de la moldoveni din Rusia, dar în realitate „aranjate” de o tânără (cetăţeanca Sitorian Daria de doar 20 de ani din oraşul Ocniţa din nordul Republicii) care în ultimul an nici nu a ieşit peste hotare.

O echipă de jurnalişti de investigaţiei ai postului TV8.md au analizat mai multe liste depuse la CEC şi a identificat zeci de oameni care de fapt nu se aflau în Federaţia Rusă şi chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenţionează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Mai grav este faptul că în liste fusese descoperite persoane care activează în funcţii publice, în cadrul autorităţilor locale conduse de reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor. Planul era de a deschide circa 38 de secţii de votare în Rusia, şi a reduce numărul de secţii în statele occidentale, unde e concentrată diaspora pro-europeană. Totuşi, protestele şi reacţia publicului a zădărnicit punerea în aplicare a acestor fraude, iar Comisia Electorală Centrală a făcut un pas înapoi.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Col. Pafnuti Tiraspolezul
7.10.2020, 04:35:41

Alooo, ZBUCIUMATULI, unde iesti bre? Ca te-ai lasat pi tinjala si ramine forumul fara pacalici.. Mai lasa bre uleiul di baie si treci si baga, ca ramai bre si fara ultima kopeika si nici stevie nu mai primesti moka, da?

Papa Raţă
7.10.2020, 12:34:26

Ionel Ciucium , cu toată camarila kgb a primit ordin de la Lubianka : până nu clocesc ,, Proiectul Guberniei Dando-Matroșka de Răsărit ” , cu oiștea spre Kârgâzstan și Uzbekistan , nu papă stevie, ci vor suge canaplea , c-apoi - doamne-ferește, de vin la putere Unioniștii !? unde să-și clocească ,,stat ” ? În Taiga !? Eh, Ionele , Ionele...

+1 (1 vot)
Papa Raţă
7.10.2020, 12:43:34

Și ție, colonele... ce popă te-a botezat , în Tirașpole, cu numele frumos Pafnuti ? și nu Ruslan ? Din conspirație ? Și cu cine votezi acu ? Cu Șor ori Usatâi ??

+1 (1 vot)
Alex Bun
7.10.2020, 13:39:28

Slab de tot, fantezii exprimate cu un vocabular foarte modest. Partidele din RM nu au tradiție, toate-s noi și sunt partide de lider. PSRM este 100% creația lui Dodon. Tot el a recrutat membrii cei mai importanți. PSRM nu există fără Dodon. Să fabulezi cu vreo aripă tânără a PSRM împotriva lui Dodon este total.pe lângă. De altfel Dodon are 45 de ani, iar Ceban 40. Care e aripa tânără? Și la restul partidelor aceeași poveste. Partidul Șor e Șor, PN e Usatâi, DA e Năstase, PAS e agentura română a Maiei Sandu, PD a fost Plahotniuc. PCRM a fost Voronin, PLDM a fost Filat etc Toate aceste partide dispar în anonimat când liderul.pierde din popularitate. Fără Dodon, PSRM nu mai există. Dodon face ceva pe susținerea Moscovei. Nu are nevoie de așa ceva. Vizitele lui acolo, neoficiale, au în primul rând legătură cu rezolvarea problemei transnistrene. Dodon are ceea ce contează și anume susținerea majorității alegătorilor. Nu trolii de pe Adevărul, nu Rusu, Chifu sau Putin l-au făcut președinte, ci cetățenii moldoveni cu drept de vot. Se observă și o schimbare foarte mare în tabăra susținătorilor lui Dodon. În 2016 Dodon a câștigat având toate voturile rușilor și rusofonilor care nu au avut alternativă. Acum voturile rușilor și rusofonilor se îndreaptă spre rușii Usatâi și Ivanov, cu toate acestea numărul susținătorilor lui Dodon a crescut. În plus, moldovenii văd și ei diferența între un escroc românoid ca Chiștoacă, ce a devastat Chișinăul, lătrând aiurea la dușmani imaginari, și un membru din echipa lui Dodon - Ceban care a făcut minuni în Chișinău în câteva luni. Oamenii își dau seama că românii și-au bătut joc de ei și au interes doar ca în RM să fie cât mai rău. De toată munca românilor de îndobitocire a moldovenilor se alege praful. Iar Maia e suspect de tăcută, e campanie electorală și nici glonțul de argint pe care speră că-l are Plahotniuc, nu o mai poate face președinte. Dodon adună voturile moldovenilor Usatâi și Ivanov au voturile rușilor și rusofonilor Sandu și Năstase adună voturile românoizilor, românilor și fraierilor Țâcu și Chiștoacă adună voturile idioților congenitali Cum moldovenii sunt încă majoritari, Dodon câștigă ușor. Te agiți degeaba, rusule.

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
7.10.2020, 17:12:12

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările