Politică

articolul anterior articolul urmator

SIE aruncă pisica în curtea lui Klaus Iohannis

52
16 Jun 2022 08:13:35
Raluca Boboc

Deşi tandemul Klaus Iohannis-Nicolae Ciucă, alături de coaliţia de guvernare formată din PNL, PSD şi UDMR, planificase o acţiune tip blitzkrieg în ceea ce priveşte adoptarea legilor privind securitatea naţională, plan confirmat şi de către liberalul Pavel Popescu, preşedintele Comisiei pentru Apărare din

Camera Deputaţilor, scandalul generat de apariţia în mass-media a întregului pachet de legi a stricat cu totul strategia pusă la cale de actuala putere. Ghinion, cum ar spune un clasic în viaţă!

Mai mult, conştientizând pericolul de imagine, dar şi vulnerabilităţile la care s-ar expune în cadrul comunităţii de intelligence internaţională în urma asocierii cu un set legi aberante şi total neconstituţionale, caracteristice regimurilor autocrate şi dictatoriale, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a rupt frontul şi a ieşit la rampă cu precizări pentru presă prin care a încercat să minimalizeze prejudiciile pe care acest scandal ar putea să le genereze pentru credibilitatea şi prestigiul serviciului. 

„În procesul de evaluare, revizuire şi actualizare a actelor normative din domeniul securităţii naţionale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securităţii Naţionale din Administraţia Prezidenţială şi de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege” – au afirmat reprezentanţii SIE precizând, totodată, că „specialiştii” responsabili de elaborarea monstruoaselor legi ale securităţii naţionale se află la Palatul Cotroceni şi Victoria. O menţiune extrem de importantă, care explică în mare parte şi starea de nervozitate a preşedintelui Klaus Iohannis pe acest subiect.

Şi fostul director adjunct al SIE, generalul Silviu Predoiu, a criticat în termeni extrem de duri legile securităţii naţionale, afirmând că prin aceste proiecte ne îndreptăm către o societate dictatorială, că ele reprezintă o platformă pentru abuz, trădează un dezinteres pentru cetăţeni, dar şi o deprofesionalizare a celor care le-au conceput. De asemenea, Predoiu a subliniat faptul că în acest pachet de legi pot fi identificate articole care „nu au ce căuta într-un proiect legislativ al unui stat european, declarat democratic”. „Mai gravă îmi pare atitudinea şi sistemul de valori ce se ghicesc în spatele întregului pachet de legi care, spre deosebire de o prevedere sau alta, pot fi mult mai greu schimbate” – a subliniat fostul director SIE. 

Criticile dure şi pertinente lansate în spaţiul public de către generalul Predoiu, precum şi precizările oficiile venite din partea actualei conduceri a SIE au menirea de a mai spăla cât de cât ruşinea asocierii imaginii unui serviciu de elită cu un demers nociv şi ruşinos pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Însă, pe cât de benefică este pentru SIE reacţia oficială a conducerii, pe atât de „neplăcută” este pentru Klaus Iohannis, cel care a apărat pachetul de legi privind securitatea naţională şi a atacat în stil mafiot presa care a publicat draftul acestor legi.

De altfel, relaţia între SIE şi preşedintele Klaus Iohannis a fost încă de la începutul mandatului una plină de asperităţi. Deşi SIE funcţiona cu o conducere interimară încă din luna septembrie 2014, Klaus Iohannis nu s-a deranjat să numească o nouă conducere decât abia în vara anului 2015. Însă, tensiunile care au apărut între noul director al SIE şi preşedintele Iohannis au dus la o demisie rapidă a acestuia din fruntea serviciului. Iar răzbunarea lui Iohannis a fost cruntă, pentru că SIE a fost ţinut până în vara anului 2018 cu o conducere interimară, o situaţie care în mod cert i-a vulnerabilizat activitatea.

Care va fi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis la „pisica” care i-a fost aruncată direct în curtea Palatului Cotroceni şi cât de dure vor fi consecinţele asupra SIE pentru „îndrăzneala” de a se disocia de unul dintre cele mai nocive atacuri la adresa democraţiei şi a statului de drept din ultimii ani vom afla în perioada următoare. Ceea ce ştim, însă, cu siguranţă este faptul că Iohannis, aflat în ultimii doi ani de mandat, este dispus să facă orice tip de concesii serviciilor de informaţii şi să arunce România într-o nouă formă de dictatură la schimb cu liniştea şi libertatea sa după terminarea mandatului de preşedinte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

andrei ispas
16.06.2022, 09:33:45

Ok, bine ca a aparut articolul asta. In schimb, sefii adevarul care obișnuiau sa scrie si ei articole, ce fac acum? Omerta. Tac ca porcu' in kukuruz, cum spun banatenii

0 (2 voturi)
Vanatorul/dc
16.06.2022, 09:54:35

Incet, incet, Noua Securitate se va descotorisi de marioneta ei, Klaus Iohannis, ca de-o masea stricata..! Si, desigur, va ”scapa” presei o multime de lucruri neplacute si..șocante, (dar adevarate) despre Iohannis, camarila lui, nevasta-sa, etc. Iohannis si PNL nu mai au ce ..oferi Noii Securitati, pentru simplu motiv ca ”vioara intai” a devenit PSD..! Cu putin timp inainte de alegerile din 2024, aripa pesedista a Noii Securitati va sterge pe jos cu Iohannis si PNL..!

-22 (24 voturi)
Vanatorul/dc
16.06.2022, 10:15:17

Tin sa reamintesc ca mai deunazi a aparut in presa ca, ”Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea Codului penal, care prevede introducerea mai multor criterii pe tema incitării publicului la ură, violenţă sau discriminare, pentru care pedeapsa este amenda sau închisoarea de la şase luni la trei ani.”(https://adevarul.ro/news/politica/iohannis-promulgat-legea-incitarea-publicului-motiv-parte-dintr-o-anumita-categorie-pedepsita-inchisoarea-6-luni-3-ani-1_6299d6c55163ec427124e93c/index.html) Sa nu va pacalesca titlul legii..! In spatele acestuia se afla o lege eminamente SECURISTA..! Iata ce prevede : „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Practic, la fel ca si pe timpul regimului lui Ceausescu, regimul iohannisto-penelisto-pesedisto-neosecuristic, o dictatura 100% mafiota, dar ambalata in sclipiciul propagandistic al unei ”democratiei functionale”caracterizata prin alegeri profund corupte, manipulate si fraudate moral si material de catre Noua Securitate si duetul hegemonic mafiot postdcembrist PNL+PSD, poate folosi oricare dintre pretextele oferite de ”criteriile” din continutul securist al enunțului pentru a va baga in puscarie..!

-22 (24 voturi)
Vanatorul/dc
16.06.2022, 10:52:26

Poate va intrebati cum se face in ultimul timp toate tunurile propagandei iohannist-securistice sunt puse pe ..Basescu (facatura jigodist-securistica cu ”turnatorul Petrov”, ”Basescu trebuie evacuat urgent din vila RA-PPS”, ”Basescu a furat 150 de milioane de euro de la primaria Bucurestiului”, blea..blea..blea..) Evident, e vorba de petarde menite a distrage atentia de la un fapt pe care incep sa-l inteleaga din ce in ce mai multi romani si straini: adevaratul colaborator cu Securitatea a fost si este si in prezent Klaus Iohannis..! Numai Securitatea putea sa-i claseze 17 dosare penale si sa impiedice deschidearea altuia, pentru intrarea lui Iohannis si a nevesti-si in posesia a doua imobile prin frauda (fals in decalartii, instigare la fals, fals in inscrisuri publice, uz de fals), imobile pe care le-a si pierdut definitiv in instanta..! Numai Securitatea putea sa-l faca peste noapte membru PNL, imediat Sef PNL si candidat la presedisntie, si sa-l fereasca de confruntari directe cu contracandidatii lui, care l-ar fi bagat sub pres..! Numai ca turnator al Securitatii lui Ceausescu, Iohannis a putut obtine ceea ce era imposibil pe vremea aia pentru alti cetateni romani de etnie germana: pentru el era floare la ureche sa plece in vizite (la parinti deja emigrati..!!!) si sa se intoarca din Republica Federala Germania cand voia el, dar si cand voiau securistii care-l puneau sa traga cu urechea la ce mai zic diasporenii romani din R.F.G, plus colegii si prietenii din Sibiu..! De aia nici n-o sa-l auziti vreodata vorbind despre Securitate, turnatori la Securitate, politie politica..! Individul se stie bagat pana-n gât in gat la dat cu ciocu la Securitatea lui Ceausescu..!

-22 (24 voturi)
Stanila Ion
16.06.2022, 11:03:31

Hop si boboaca, acum mare specialista in "securitatea tarii"...Noroc ca nu sufera de limbarita unuia zis Vanatorul,,,

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (52)

Modifică Setările