Siegfried Mureşan: „Adoptăm astăzi, în Parlamentul European, Fondul Tranziţiei Juste.” Câţi bani va primi România pentru o economie verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Siegfried Mureşan a anunţat că banii din Fondul Tranziţiei Juste vor merge, cu precădere, către Valea Jiului, zona Olteniei şi Galaţi. FOTO: Arhivă
Eurodeputatul Siegfried Mureşan a anunţat că banii din Fondul Tranziţiei Juste vor merge, cu precădere, către Valea Jiului, zona Olteniei şi Galaţi. FOTO: Arhivă

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a transmis că Parlamentul European va adopta marţi, 18 mai, Fondul Tranziţiei Juste, în urma căruia România va primi 1,95 miliarde de euro pentru tranziţia spre o economie verde.

„Adoptăm astăzi, în Parlamentul European, Fondul Tranziţiei Juste care va sprijini cu 1,95 miliarde de euro tranziţia spre o economie verde în România”, a anunţat eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Conform acestuia, Fondul Tranziţiei Juste este un instrument creat special pentru a ajuta regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanţare în tranziţia spre o economie verde. Este vorba de acele regiuni care sunt cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon şi unde este nevoie de investiţii mari pentru a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, aşa cum este prevăzut în Pactul Ecologic European.

„Vestea bună pentru România este că ţara noastră va fi unul dintre marii beneficiari ai acestui instrument: 1,95 de miliarde de euro, adică 11% din buget, îi vor reveni României prin Fondul Tranziţiei Juste. Vom folosi aceşti bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galaţi şi din toate acele regiuni şi oraşe româneşti care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai uşor tranziţia spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite şi mai prietenoase cu mediul”, a explicat Mureşan.

Siegfried Mureşan a mai anunţat că fondul va avea un buget total de 17,5 miliarde de euro, finanţare europeană nerambursabilă. Banii vor veni din Bugetul Multianual al Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro) şi din Planul European de Redresare (10 miliarde de euro). Astfel, eurodeputatul a subliniat că, iniţial, Comisia Europeană a propus ca fondurile să provină din Bugetul Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro), completate, în mod obligatoriu, cu peste 11 miliarde de euro transferate din Politica de Coeziune a ţărilor membre, propunere cu care nu a fost de acord pentru că ţara noastră ar fi fost dezavantajată.

„Nu am fost de acord cu acest transfer fiindcă dezavantaja România. Ţara noastră are nevoie de bani în plus pentru tranziţia la o economie verde, nu de finanţarea tranziţiei reducând fondurile pentru coeziune. Politica de Coeziune este în continuare importantă pentru România fiindcă ne ajută să dezvoltăm infrastructura, să construim şcoli, spitale şi autostrăzi. Am cerut ca, în locul acestui transfer obligatoriu, să creştem bugetul fondului. Deoarece ne-am opus în Parlamentul European, această obligaţie de transfer a fost eliminată din forma finală a fondului. În schimb, bugetul total al Fondului Tranziţiei Juste a fost crescut la 17,5 miliarde de euro, în urma unei alocări suplimentare de 10 miliarde de euro, bani care provin din Planul European de Redresare. Politica de Coeziune rămâne neatinsă, dar statele membre pot, în mod voluntar, să transfere fonduri din Politica de Coeziune către tranziţia justă în cazul în care consideră că au nevoie”, a afirmat Mureşan.

Odată adoptat,formal, regulamentul privind Fondul Tranziţiei Juste, acesta urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind literă de lege, iar apoi banii vor putea fi accesaţi de ţările membre ale Uniunii Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite