Siegfried Mureşan: Ultima propunere a Comisiei privind Bugetul multianual e la nivelul minim de alocare în multe domenii. Nu vom putea accepta alte tăieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL şi purtător de cuvânt al PPE. FOTO Arhivă personală S. Mureşan
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL şi purtător de cuvânt al PPE. FOTO Arhivă personală S. Mureşan

Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL şi purtător de cuvânt al PPE, a precizat, într-o conferinţă de presă cu liderul Grupului PPE, Manfred Weber, că popularii nu vor accepta alte tăieri ale bugetului pentru perioada 2021-2027 şi a subliniat că acest buget şi Planul de redresare sunt lucruri diferite.

„Pentru noi, Grupul PPE, Pachetul de redresare şi Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027 sunt două proiecte diferite şi trebuie să fie amândouă bune. Bugetul multianual finanţează proiectele tradiţionale ale Uniunii Europene, precum agricultura, dezvoltarea rurală, coeziunea şi investiţiile. Tot din Bugetul multianual ne aşteptăm să finanţăm noile priorităţi europene, precum digitalizarea sau combaterea schimbărilor climaterice. De aceea, ne trebuie o alocare suficientă a Bugetului Multianual, indiferent de nivelul finanţării pentru Pachetul de redresare. Pachetul de redresare este în vigoare doar pentru următorii patru ani şi doar pentru redresarea economică după criza COVID-19. Mesajul nostru este: nu vom accepta ca, în timp ce rezolvăm criza generată de COVID-19, să creăm noi crize în agricultură, în dezvoltare rurală, în cercetare, prin subfinanţarea Bugetului multianual. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene privind Bugetul multianual este la nivelul minim de alocare în multe domenii. Aşadar, nu vom putea accepta alte tăieri”, a declarat Siegfried Mureşan. 

De asemenea, europarlamentarul PPE a punctat faptul că popularii vor să vadă şi planurile de rambursare ale statelor. „În al doilea rând, ne interesează planul de rambursare. Vrem să ştim când şi cum vor fi rambursaţi banii care sunt alocaţi pentru finanţarea pachetului şi vrem să ştim acum, nu după ce intră în vigoare pachetul de redresare. Poziţia noastră este clară: nu vrem ca finanţarea pentru acest pachet să fie acoperită din buzunarele cetăţenilor europeni, dar nu vrem nici ca Bugetul UE să aibă de suferit. De aceea, soluţia la finanţarea Pachetului de redresare este introducerea de noi resurse ale bugetului Uniunii Europene. Iar una dintre resursele noi pe care le agreăm este o taxă pe utilizarea plasticului. O astfel de resursă poate fi introdusă încă de la începutul noului Buget multianual 2021 - 2027 fiindcă dorim ca rambursarea Planului de redresare să înceapă cât mai repede, preferabil din acest exerciţiu financiar 2021 – 2027, şi se poate face din noi resurse, precum taxa pe plastic”, a completat Mureşan. 

Purtătorul de cuvânt al PPE s-a declarat încrezător în ceea ce priveşte un consens politic în Consiliul Europei astfel încât să fie luată o decizie finală privinf forma finală a bugetului. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite