Sofismele lui Dan Barna

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Recent, un fost spion american, antrenat în CIA şi operaţiuni complexe, a spus că ceea ce va distruge omenirea – dintre toate catastrofele posibile – vor fi sofismele. De ce oare? Pentru că sofismele iau o mică bucăţică de adevăr şi o răsucesc printre zeci de minciuni şi pseudo-raţionamente, astfel încât să pară credibile şi să convingă oamenii că minciuna este adevăr şi falsul autentic, impostura realitate.

În era dezinformării şi a ştirilor false pe care o trăim deja, spectrul prostirii noastre, ca fiinţe raţionale, în democraţii liberale, mă terifiază. Albul devine negru, liberalismul iliberalism, libertatea cuşcă în care ne mişcăm controlat, dacă ne mai mişcăm.

Şi iată că nu a trecut mult şi am avut ocazia să asist chiar vineri seara la un exerciţiu de manipulare şi dezinformare absolut special, când am văzut confruntarea electorală internă dintre Dan Barna, Dacian Cioloş şi Irineu Darău pentru apropiatul congres, care va alege noul preşedinte al USR-PLUS (de facto, USR, PLUS fiind fuzionat în USR). Dacă Dacian Cioloş şi Irinel Darău s-au prezentat decent, fiecare pe nişa sa, Dan Barna nu a venit cu nimic nou, doar dacă putem considera „nou” nivelul grandios, superior, ţâfnos şi, pe alocuri, mitocan, cu care s-a adresat competitorilor săi şi electoratului, precum şi publicului larg, cei care au avut răbdarea şi interesul să piardă două ore din viaţa lor pentru alegerile interne dintr-un partid. Dan Barna a avut tupeul, nici mai mult, nici mai puţin, să îi spună lui Dacian Cioloş că îl poate ajuta să rămână la Bruxelles, şef al grupului Renew, doar să îi spună cum (cu alte cuvinte, nu ai ce să cauţi aici, unde sunt eu, sub sloganul #amfostacolo). Uluitor. Lui Irineu Darău i-a spus, nici mai mult, nici mai puţin, că este doar un IT-ist incapabil să înţeleagă mesajele politice, mai ales cele sofisticate care emană de la el, Dan Barna, sau de la echipa lui de sociopaţi. Să prezumăm însă că oamenii s-au obişnuit cu mitocăniile politicienilor şi deja nivelul de insensibilitate, într-o ţară dominată de şmecheri primitivi şi rapace e foarte ridicat. Ceea ce contează e să le demistificăm minciunile, mai ales când profilul profesional şi moral al competitorilor este net superior. Oricare dintre cei doi contracandidaţi ai lui Dan Barna ar fi nişte lideri mult mai capabili decât cel care se visează etern preşedinte şi, ca Florin Cîţu, se agaţă de putere şi de scaun cu o disperare demnă de o cauză mai bună. Dacian Cioloş are experienţa profesională necesară şi solidă politic, are decenţă şi empatie, are tact, ceea ce nu vedem la Dan Barna, care debordează de aroganţă, superioritate şi cunoaşterea faptului că şi-a cumpărat filiale întregi şi oameni; Irineu Darău, deşi foarte tânăr, înţelege foarte bine cu cine are de-a face, care sunt problemele partidului şi care sunt soluţiile, chiar dacă nu are resursele necesare să fie ales acum pentru o astfel de funcţie, dar şi el are decenţă, bun simţ, eleganţă, cam tot ce nu are Dan Barna. Sper ca membrii USR să fie atenţi la limbajul corporal şi la istoricul acestor candidaţi şi să aleagă matur, nu emoţional, pe vorbe şi promisiuni. Alegeţi un o m, nu un p i o n, lipsit de elementare calităţi umane.

Aşadar, să trecem puţin în revistă sofismele lui Dan Barna, această „speranţă” a românilor, care se visează – şi întrucât Sistemului îi plac marionetele servile, are şi şanse să reuşească, dacă îl lăsăm, mai ales în lipsa unui candidat mai sofisticat – preşedintele României în 2024, căruia păpuşarii din spatele lui i-au spus deja ce să facă şi pe cine să numească în fruntea instituţiilor cheie care trebuie acaparate de aşa-zişii „oameni noi” – SRI, SIE, parchete, ş.a.m.d.

USR e pe cai mari, nu a scăzut electoral, a crescut

În opinia lui Dan Barna, USR nu a pierdut electoral masiv, nu şi-a redus la jumătate, de la 22% la europarlamentare, la sub 15% cu el candidat la prezidenţiale, întrucât nu putem compara „chiftele cu cireşe” sau mere cu afine, sau avocado cu mango. În consecinţă, nu numai că USR nu a pierdut, dar a câştigat enorm. Serios? Ce anume a câştigat USR cu tine candidatul cel mai slab din cursa prezidenţială, cel care a spus că trebuie să facem înţelegeri cu China, în timp ce toată lumea pe glob spunea opusul? Cel care, ulterior, după ce i s-a explicat abecedarul politicii internaţionale, a întors declaraţia la 180 de grade, iar prietenul Cătălin Drulă a ieşit să anunţe că nu se vor face achiziţii pentru autostrăzi de la firme chineze? O clasică poziţionare barnistă, să fie bine, să nu fie rău. Ce anume a câştigat USR cu tine lider al partidului care spune, dezinvolt şi ignorant, că „nu este treaba USR să scoată ţara din criză”? Dar a cui? De ce mai eşti într-un partid, de ce eşti politician, dacă nu te preocupă soarta ţării şi crizele prin care trec românii? Crize provocate chiar de un politician avid de parvenire, mărire şi funcţii pe care nu le merită, ca tine? A cui este responsabilitatea pentru ruşinea absolută ca USR, un partid care s-a bucurat de o enormă susţinere a societăţii civile educate, a ajuns sub scorul electoral al AUR, la 12% intenţie de vot, un partid extremist, care se adresează exclusiv numitorului comun cel mai de jos, prin apel la ură, la tradiţii învechite şi prin dezinformare, cu scopul de a menţine românii în beznă şi înapoiere are deja peste 15%? Ce vină au românii că ai avut tu un prieten în guvernul Cioloş, care te-a sunat în Sibiu, pe tine, un ilustru necunoscut, şi aşa a început marea ta carieră de politician „matur”, „om nou”? Niciuna. Or fi fost şi alţii cu prieteni printre aşa-zişii tehnocraţi care totuşi nu au primit niciun telefon, pentru că nu prietenia contează, ci abilitatea de a fi dispus la orice, în gaşcă, n-am văzut printre politicieni oameni cu adevărat competenţi în ceea ce fac decât ca excepţie, iar recenta experienţă guvernamentală a miniştrilor USR a confirmat acest lucru.  Pe scurt: chiar dacă nu putem compara chiftele cu cireşe sau tocăniţa cu friptura este o realitate evidentă că eşti un candidat slab, eşti un preşedinte de partid aflat, de peste doi ani, sub nivelul partidului şi contestat intern şi extern, fără credibilitatea necesară care să te poată impune ca un potenţial lider şi candidat verosimil la prezidenţiale în 2024. Poţi fi, desigur, aşa cum ai fost şi în 2019, doar că vei fi neverosimil şi iarăşi trebuie să viralizez poze cu pisici, în lipsă de orice altceva. Şi chiar dacă se vor alinia astrele pe strada ta şi vei ajunge preşedinte nu vei fi primul ghiveci din fereastra Cotrocenilor.

Dan Barna e ”speranţa” României şi a românilor

Dan Barna se auto-defineşte ca fiind „speranţa” României şi a românilor, pentru că #afostacolo. Da, #aifostacolo, în echipa care a preluat ostil USR-ul, şi de la înălţimea acestei imposturi v-aţi permis orice, iar acum l-aţi învăţat şi pe Florin Cîţu să facă ca voi: să eliminaţi toţi oamenii adversarilor, să excludeţi abuziv, să minţiţi, să înscenaţi „festivale ale democraţiei” cu câştigători dinainte desemnaţi, să faceţi liste cu indezirabilii de care trebuie să scăpaţi – în general cei cu creier propriu şi fără teama de a critica -, să vă puneţi oamenii voştri în toate forurile interne de partid, în toate filialele, în toate funcţiile, astfel încât aşa-zisa comisie de integritate şi arbitraj a devenit o parodie, un fel de tribunal al lui Caiafa, care ştie dinainte, fără probe, cine e vinovat şi care e sentinţa, dictată chiar de voi. Abuzurile din Biroul Naţional, unde puneaţi pe ordinea de zi „cazurile” grave, cum a fost al meu, despre care minţi cu neruşinare pe toate drumurile, fără legitimitatea dată de statut şi fără să existe un echilibru între cei acuzaţi şi acuzatori, o şaradă kafkiană de un absurd grotesc, te-au menţinut preşedinte, deşi alegerile de anul trecut au fost profund contestate şi au existat nenumărate acuzaţii de-a lungul timpului de măsluire a voturilor, prin sistemul Zeus, şi prin alte metode. Acuzaţii care nu au fost niciodată investigate de voi, gaşca din Biroul Naţional. Cum poţi fi tu, tocmai tu, „speranţa” acestui electorat, când minţi fără să clipeşti şi distorsionezi fapte care pot fi uşor probate, de exemplu afirmaţia că aţi fi fost acuzaţi de „trafic de femei”, când există înregistrări în care referinţa este cu totul alta, şi anume că vă plasaţi asistentele şi amantele în funcţii publice, fără nicio competenţă profesională reală pentru acele funcţii, o aşa-zisă meritocraţie useristă. Critica s-a referit strict la tine şi metodele echipei tale, nicidecum la partid. Recent, Vlad Voiculescu a acuzat aceste practici şi el, de amante care devin brusc şefe de cabinet, apoi secretar de stat, apoi direct în consiliile de administraţie ale unor mari companii de stat, iar apoi drumul către minister e deschis, aşa a făcut şi PSD, şi PNL, de ce să nu facă şi ”oamenii noi” la fel? Tentaţia e prea mare, când fibra umană, profilul interior e de pesedist, adică de profitor dispus oricând la corupţie pentru sine şi pentru cei apropiaţi. Care e diferenţa între ce spune el şi ce au spus alţii, printre care şi eu? Propria ta lipsă de ruşine, chiar nu te avantajează să intre cineva în detalii, aşadar sofismul că tocmai tu ai putea fi „speranţa” României e amuzant. Nu am auzit niciun prieten, niciun român să spună: da, România e în criză, lucrurile merg greu, economia e praf, educaţia e la pământ, mă gândeam să emigrez, dar măcar îl avem pe Dan Barna, „speranţa” României, ce noroc! Nimeni, niciodată #amfostacolo.

USR este un partid „matur”

Doar dacă am analiza istoria recentă, a ultimelor luni, se degaja lejer concluzia că USR nu este deloc un partid matur, mă îndoiesc chiar profund că vreunul din echipa Barna ştie ce presupune maturitatea, când comportamentul este adesea cel de băieţi şmecheri care au dat de bani, funcţii şi alte beneficii colaterale. Propriile voastre declaraţii indică acest lucru, Cătălin Drulă vorbind despre sticle de vin, apoi impunându-l pe „zombi” Florin Cîţu premier în locul lui Ludovic Orban, pentru că vi s-a părut ”reformist” şi are studii în străinătate, iar acum faceţi moţiune de cenzură şi urlaţi isteric pe toate drumurile că nu îl mai vreţi pe Cîţu. Matur, nu? Păi să vedem cum ar trebui să funcţioneze maturitatea omului politic: când te uiţi, ca narcisistul, doar la ce „pare” cineva, arăţi cât eşti de superficial şi ridicol. Oamenii responsabili şi maturi se uită la ce a făcut omul respectiv în trecut, până în acest punct. Şi, dacă vă uitaţi aşa, matur, poate că aţi fi remarcat că Florin Cîţu nu a făcut nimic notabil, dimpotrivă, chiar a dat-o în bară şi prin alte părţi. E greu însă să te uiţi matur la altul când tu însuţi eşti doar un antreprenoraş (ştiu că nu există cuvântul în DEX, însă nu am găsit altul pentru cineva care se pretinde antreprenor exclusiv din afaceri cu statul şi contracte dubioase din fonduri europene) abonat la stat, investigat de DLAF şi DNA pentru modul în care ţi-ai pus sora şi pe tine însuţi în contracte, deşi era conflict de interese, la fel cum îţi numeşti acum asistentele secretari de stat. Poate nu ştiai, dar Angela Merkel, în cei şaisprezece ani cancelar, nu şi-a numit n i c i o d a t ă rudele, asistenţii sau prietenii în funcţii publice. Un om politic matur, credibil, vine cu un set de principii şi valori, pe care tu, atât prin ceea ce ai făcut înainte de a fi om politic – antreprenoraş cu statul, la mica ciupeală – cât şi prin ceea ce ai făcut ca preşedinte USR – pesedizarea partidului – nu te califici pentru a fi „speranţa” noastră şi nici lider de partid. Cei care ţi-au spus să faci un pas, bine meritat, în spate, au dreptate. E incredibilă lipsa ta totală de ruşine, dar nu e surprinzătoare. Vedem acelaşi profil uman şi moral la Florin Cîţu, acelaşi comportament, acelaşi tip de personalitate problematică. Lipsa totală de ruşine, de scrupule şi de remuşcări caracterizează doar un anumit profil uman, de care e bine să ne ferim, nicidecum să îi dăm pe mâini puteri enorme. Probabil Ludovic Orban v-a intuit foarte bine şi aţi înţeles că va fi greu să îl faceţi din vorbe, cum sunteţi obişnuiţi. Probabil că Florin Cîţu, lipsit de ruşine ca şi voi, v-a dat impresia că puteţi face înţelegeri uşor cu el. Iată că v-a păcălit. În concluzie, nu, USR nu este şi nu va fi niciodată un partid matur cu tine şi echipa ta la conducere. Dacă atunci când te referi la maturitate ai în vedere faptul că fosta opoziţie, mai exact câţiva arivişti înfometaţi de funcţii şi promisiuni de mărire au pactizat, într-un troc evident, caracteristic echipei tale, nu înseamnă maturitate, ci  bălteală etică, lipsă de principii şi valori, de respect de sine şi impostură cronică. E de notorietate faptul că Stelian Ion, cel mai slab ministru al USR, care s-a remarcat prin impostura morală a acceptării unei garsoniere prin acte contrafăcute, cu ajutorul unui membru al familiei, pentru ca ulterior să pozeze în erou al anticorupţiei cu megafon, iar acum să trădeze, fără ruşine şi el, speranţele celor din opoziţie, care îl vedeau lider alternativ, denotă doar că este consecvent sieşi. Nu se poate să asişti la încălcări brutale ale Statutului USR, ale minimei decenţe, ale bunului simţ, la preluări ostile de filiale, la excluderi abuzive, la punerea pe liste a unor nulităţi submisive echipei Barna şi să mai ai v r e o d a t ă tupeul să vorbeşti public despre domnia legii, reforme în justiţie şi meritocraţie. Stai în banca ta, unde te-ai pus singur, nimeni nu te-a obligat, ai ales. Asta nu e maturitate, este opusul ei, triumful imposturii, victoria celor care nu au o etică personală solidă, ci doar sunt buni actori pe scena vieţii şi a politicii, joacă un rol, pentru a convinge mulţimile că sunt ceea ce de fapt nu sunt, prin sofisme ieftine. #amfostacolo

USR va fi un partid matur dacă va alege un lider matur. Acesta nu poate fi decât Dacian Cioloş. Irineu Darău nu poate fi luat în calcul, fie şi numai pentru simplul motiv că, la fel ca alţii înaintea lui, arde etape: când nu ai experienţă de viaţă şi nici profesională suficientă, e bine să nu te arunci direct în vârful piramidei, stai întâi şi învaţă câte ceva. Dacian Cioloş a fost comisar european, a fost premier, este liderul celui de-al treilea grup parlamentar din Parlamentul european, are deja o experienţă europeană consistentă, care contează enorm în balcanismul mocirlos de aici, ar aduce un stil şi un suflu nou, #caafară, că tot ceream asta la toate protestele din ultimii ani. L-am ascultat cu foarte mare atenţie şi m-a frapat decenţa cu care vorbeşte, eleganţa cu care combate mitocăniile  -nenumărate - ale echipei Barna, claritatea cu care îşi expune ideile, planurile bune pe care le are, mesajul de unitate pe care îl dă privind o reală şi autentică fuziune între USR şi PLUS, umanitatea pe care o degajă atunci când răspunde unor întrebări dificile, capacitatea de a se pune în pantofii altora (excluşii, demisionarii), care lui Dan Barna îi lipseşte cu desăvârşire, excluşii sunt paria, demisionarii sunt slabi, opoziţia nu mai există, toţi îl adoră pe el, pe Dan, nu e altul ca el, nu s-a găsit. Ciudat. În contextul în care candidatul şi preşedintele partidului Dan Barna a tras deja suficient de mult USR în jos, nu doar în sondaje, ci în percepţia publică, prin propriile decizii şi prin propria prestaţie publică. Nu l-a obligat nimeni să facă execuţii politice publice, nu l-a obligat nimeni să pună doar oamenii lui, incompetenţi, în funcţii publice, nu l-a obligat nimeni să încalce orice regulă de bun simţ şi norme statutare pentru a-şi pune protejaţii pe liste, în dispreţul legii şi al bunului simţ, astfel cum a fost extrem de vizibil în cazul Vlad Teohari, un abuz abominabil, făcut de dragul unei mediocrităţi, acuzat şi el de hărţuire sexuală (ce coincidenţe ciudate!). A făcut-o pentru că aşa este el, cariera lui anterioară politicii îl defineşte: un antreprenoraş, un învârtitor, un livrator. Îţi dau, îmi dai.

Speranţa României nu stă în astfel de oameni, românii nu mai vor politicieni care livrează doar pentru ei şi gaşca lor, politicieni care se îmbogăţesc şi se chivernisesc în funcţii publice sau din contracte cu statul, după ce au fost şomeri sau cu zero experienţă profesională reală. Speranţa românilor sunt oamenii ca ei, care luptă pentru un mâine mai bun, cu empatie, cu viziune, competenţi pe meseria lor, capabili să înţeleagă prin ce trece o mamă singură, un copil abandonat de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, un om care luptă pentru nişte principii, o femeie care nu face compromisuri ca să obţină un loc la masa bărbaţilor, un specialist care refuză să dea opinii la comandă, pe placul politicienilor, românii vor politicieni care gândesc, care simt şi care se preocupă, în mod real şi autentic, palpabil, de binele comun. Dan Barna nu a făcut-o niciodată, nici în partid, nici înainte de cariera politică, nici acum, când insistă să ne livreze că este liderul potrivit şi viitorul preşedinte al României. Nu eşti, Dane, eşti un impostor colosal şi un pericol, dacă vei accesa mai multă putere. Sper ca foştii mei colegi din USR, precum şi cei din PLUS, să aibă înţelepciunea colectivă să aleagă un lider care chiar poate aduce o schimbare în bine în ADN-ul partidului, compromis şi corupt de pesedizarea impusă de echipa Barna, ceea ce face din USR un partid la fel ca toate celelalte, nicidecum altfel. Dacă Dan Barna va rămâne preşedinte, locul USR în istoria recentă a României va fi la capitolul fostă speranţă, ce deziluzie! USR va putea impune o schimbare României doar dacă va fi capabil să se reformeze intern, să impună o schimbare a unui sistem de gândire şi modus operandi absolut toxic, exclusiv în interesul unei găşti. USR va reuşi să fie un partid matur, doar dacă va alege înţelept şi cu mult curaj un adevărat lider, pentru oameni, nu pentru gaşca proprie. Realegerea lui Dan Barna înseamnă condamnarea USR la eşec politic şi distrugerea aşteptărilor a milioane de oameni care au votat schimbarea, speranţa şi partidul ”altfel”. Nu alegeţi să fiţi la fel celelalte partide, parte dintr-un sistem corupt, retrograd şi împotriva binelui comun. #amfostacolo

Actualizare: ca o dovadă în plus că aici prezint datele factual, desigur prin propria percepţie, mi se transmite astăzi că, din nou, sistemul de vot electronic al USR a dat rateuri, în consecinţă se anulează voturile deja exprimate astăzi, 15 septembrie şi reia votarea de mâine, cu prelungirea votului până pe 23 septembrie, ora 22.00. Cum bine remarca tot un fost userist, ”incompetenţa la Secretariatul General este direct proporţională cu slugărnicia”. Întâ,mplător îl cunosc pe IT-stul echipei Barna, o mediocritate stelară. Mesajul primit de membrii: ”Biroul Naţional decide în unanimitate reluarea procesului de vot prin vot electronic universal a Preşedintelui USRPLUS începând cu data de 16.09.2021, ora 10.00 şi mandatează Comisia electorală şi Secretariatul General să operaţionalizeze această decizie de urgenţă. Decizia a fost luată în urma sesizărilor adresate Comisiei Electorale privind situaţia unor membri care nu aveau drept de vot, dar este posibil să îşi fi exercitat acest drept de vot dintr-o eroare tehnică a platformei care a expediat link automat de vot”. Ergo. Să înceapă ”festivalul democraţiei” cu autobuze barniste. #amfostacolo

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite