Sondaj: În ce condiţii ar câştiga Nicuşor Dan Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan este candidatul cel mai bine cotat în afara marilor partide FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan este candidatul cel mai bine cotat în afara marilor partide FOTO Eduard Enea

Liderul USB, Nicuşor Dan, ar putea să învingă coaliţia PSD-ALDE în lupta pentru Primăria Capitalei, numai dacă va fi susţinut de partidele de pe partea dreaptă a eşichierului politic, arată un sondaj realizat la comanda PSD de SOCIOPOL, institut condus de Mirel Palada,  fostul purtător de cuvânt al premierului Victor Ponta.

În cazul votul politic pentru Consiliul General, 37% dintre respondenţi ar opta pentru PSD, în timp ce doar doar 30% pentr liberali. Pe locul trei, la mare distanţă, stau cei de la ALDE, cu 8%, parteneri ai PSD-ului. Formaţiunea condusă de Traian Băsescu, PMP, are o intenţie de vot de 7%, în timp ce UNPR, formaţiune aflată în proces de dezintegrare ar obţine numai 1%.

În ceea ce priveşte lupta pentru Capitală, dintre variantele testate de social-democraţi, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ar avea cele mai mari şanse de a câştiga. În cazul în care în luptă ar fi înscrişi mulţi candidaţi anti-PSD, Tăriceanu ar avea o intenţie de vot de 35%, iar în cazul unui număr mai mic de candidaţi, preşedintele Senatului ar strânge 47%. 

Din rândul membrilor de partid înscrişi în PSD, Gabriela Firea este candidatul care stă cel mai bine în sondaj.  44% din voturi ar strânge aceasta în condiţiile unei drepte unite şi doar 30% în care pe partea dreaptă a eşichierului politic vor exista mai mulţi candidaţi.

În funcţie de numele puse de social-democraţi pe lista posibilului candidat PSD la Capitală, Ludovic Orban, candidatul PNL pentru Primăria generală, ar avea o intenţie de vot care variază între 15% şi 19% dacă liebralii merg singuri, şi între 37% şi 42% dacă ar fi susţinut de mai multe formaţiuni de dreapta.

O supriză mare este reprezentată de intenţia mare de vot de care se bucură liderul USD, Nicuşor Dan. Acesta e cotat la 18%-19% în intenţie de vot în condiţiile în care se vor prezenta în alegeri mulţi candidaţi. Însă, în cazul în care partidele de dreapta ar renunţa la orgoliişi l-ar susţine pe Nicuşor Dan, liderul USB ar putea să învingă candidaţii PSD. Nicuşor Dan ar strânge peste 40% din intenţia de vot într-o cursă cu Gabriela Firea, însă doar în condiţiile în care ar fi sprijinit şi de PNL. De asemenea, liderul USB ar avea o şansă şi în faţa lui Eugen Teodorovici, tot cu spijinul liberalilor

Sondajul a fost făcut în perioada 10-15 martie 2016 prin metoda CATI, pe un eşantion de 1.214 respondenţi, fiind acceptată o eroarea maximă de eşantionare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite