SONDAJ În ce mai cred românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării INSCOP Research, majoritatea instituţiilor măsurate suferă pierderi de încredere sau stagnează, cu excepţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Jandarmeriei, care cresc uşor.

Românii sunt tot mai puţin tentaţi să acorde credit instituţiilor politice, relevă sondajul realizat de INSCOP Research între 27 februarie şi 4 martie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României.

Fenomenul se produce pe fondul tensiunilor politice prilejuite de ruperea USL, scandal care a amplificat nemulţumirile populaţiei faţă de spaţiul public-politic.

Instituţiile politice, în ceva mai mică măsură Consiliile judeţene şi primăriile, îşi continuă trendul descendent. Instituţii care suferă pierderi sunt cele tipic politice – Guvernul, Parlamentul, partidele, dar şi Curtea Constituţională. E important de precizat că ultima zi de culegere a datelor pentru această cercetare a fost 4 martie, înainte de depunerea jurământului de către miniştrii Guvernului Ponta 3. Prin urmare, sondajul nu surprinde eventualele efecte ale acestui moment asupra credibilităţii Guvernului, dar şi a instituţiilor asociate.

Partidele, pe ultimul loc

Ierarhiile de încredere rămân aproximativ aceleaşi din ultimele luni. Consiliile judeţene şi primăriile sunt cele mai stabile instituţii politice, pentru că nu au fost foarte expuse în criza guvernamentală. „Partidele politice continuă să se afle în zona de jos a clasamentului încrederii în instituţii politice, dar şi a clasamentului general al încrederii în instituţii de orice tip“, observă Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP. „Criza din interiorul USL nu le-a ajutat nici ea. Tripleta politică guvern-parlament-partide, aflată în centrul episodului, a avut categoric de suferit“, mai spune Cristea.

Ierarhia instituţiilor executive nu înregistrează modificări majore faţă de lunile trecute, cu excepţia unui schimb de locuri între DNA – care creşte la capitolul încredere – şi SIE.

Topul încrederii în instituţiile sociale sau private din luna martie este dominat în continuare de Biserică (62,3% încredere multă şi foarte multă), faţă de 62% în februarie.

image

Citeşte şi:

SONDAJ Cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii Raed Arafat e considerat de 84,1% din români drept cel mai potrivit să conducă domeniul sănătăţii. Pentru zona administraţiei publice, 58% din români îl preferă pe Klaus Iohannis.

SONDAJ Topul încrederii: Iohannis i-a luat faţa lui Ponta Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research, 37,1% din români au multă şi foarte multă încredere în primarul Sibiului. El este urmat în clasament de Victor Ponta (36,4%) şi de Sorin Oprescu (32,3%)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite