INFOGRAFIE Sondaj: ACL a început să crească în preferinţele electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BAROMETRU Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 31,5% din români ar vota ACL, potrivit ultimei cercetări INSCOP Research realizată la comanda ziarului „Adevărul“.

În luna iulie, la scurt timp după ce PNL şi PDL şi-au anunţat intenţia de a fuziona, un sondaj INSCOP Research a relevat că 29,8% din români ar vota un partid format din fuziunea celor două formaţiuni. Ultimul barometru INSCOP Research, realizat în perioada  30 august - 4 septembrie, a arătat că 31,5% din cei chestionaţi ar vota ACL, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. 

ACL se situează pe poziţia a doua, după Alianţa PSD-UNPR-PC, cu o creştere uşoară în numai câteva săptămâni. Pe primul loc, în preferinţele electoratului, se află alianţa PSD-UNPR-PC, care ar fi votată de 42,6%. Urmează, în ordine, Partidul Mişcarea Populară (7,1%), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (5,8%), Partidul Liberal Reformator (4,4%), Partidul Poporului Dan Diaconescu (3,4%), Partidul România Mare (3,3%), Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (0,8%). Cifrele au fost calculate prin raportare la cei care au formulat o opţiune. 

Raportat la totalul populaţiei, 20,8% declară că nu s-au hotărât, 6% că nu merg la vot, iar 3,2% că nu ştiu/nu răspund. 

Potrivit INSCOP Research, datele confirmă distribuirea voturilor pentru alegerile prezidenţiale întărind concluzia celor două bazine mari surprinse de cercetările sociologice (din jurul PSD-UNPR-PC cotat între 40% şi 45%, respectiv din jurul PNL-PDL cotat în jurul cifrei de 30%). 

Deşi au existat voci care au susţinut că noua alianţă este creată din pripă, întrucât nu există timp suficient pentru a fi popularizată, ACL a ajuns la un nivel confortabil de notorietate.

Potrivit INSCOP Research, 61,9% din respondenţi afirmă că au auzit de această alianţă politică, 33,6% că nu au auzit, iar 4,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. 

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite