SONDAJ Care sunt cele mai iubite şi cele mai detestate ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de Regele Spaniei, în iulie 2015 FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de Regele Spaniei, în iulie 2015 FOTO presidency.ro

Deşi de multe ori o critică, cei mai mulţi dintre români (85,4%) au sentimente mai degrabă pozitive pentru ţara lor, arată Barometrul INSCOP Research.

De o simpatie ridicată, apropiată de cea a României, se bucură şi statele care reprezintă principalele destinaţii pentru imigraţia românească. Astfel, 83,5% din respondenţi au sentimente mai degrabă pozitive pentru Italia, 83% pentru Spania şi 82,3% pentru Marea Britanie.

Urmează Olanda şi Franţa, care se bucură de sentimente mai degrabă pozitive din partea a 78,7% dintre respondenţi, respectiv 78%. 77,8% dintre români declară că au sentimente mai degrabă pozitive pentru SUA. Japonia este asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 77,3% din populaţie, Grecia de 76,4%, Polonia de 74,5%, Germania de 73,7%, Austria de 72,6% şi Belgia de 72,1%.

Aşa cum era de aşteptat, având în vedere legăturile istorice, Republica Moldova este cea mai simpatizată ţară dintre statele vecine României,  71,7% din români având sentimente mai degrabă pozitive. Urmează Israelul, cu 53,5% sentimente mai degrabă pozitive, China (53,2%), Bulgaria (51,1%), Turcia (51%) şi  Serbia (cu 50,6%). 39,3% dintre români au sentimente mai degrabă pozitive faţă de Ucraina, respectiv 38,5% faţă de Ungaria. Deloc surprinzător, dată fiind istoria relaţiilor cu vecinul de la Răsărit, doar 27,9% din respondenţi declară că au sentimente mai degrabă pozitive faţă de  Rusia.

SUA, principalul aliat

Ţările pe care românii le privesc însă cu cea mai puţină simpatie sunt Siria (cu 17,5% sentimente mai degrabă pozitive) şi Iranul (cu 16,5% sentimente mai degrabă pozitive).

Aproape jumătate dintre români (49,7%) consideră Statele Unite ale Americii drept principalul aliat al României în cazul unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Alegerea românilor este firească în contextul în care ţara noastră are încheiat cu SUA un parteneriat strategic, iar Washingtonul şi-a întărit prezenţa militară în regiune după izbucnirea crizei din Ucraina.

La o distanţă apreciabilă se află Germania (9,2%), Franţa (4,5%), Republica Moldova (3,5%), Marea Britanie (2,4%), Italia (1,7%), China (0,9%), Polonia (0,3%) şi Spania (0,2%). 27,5% din populaţie nu ştie sau nu răspunde la această întrebare.

sondaj

Citeşte şi:

SONDAJ PSD şi PNL intră umăr la umăr în alegerile locale

Doar 1,7 puncte procentuale despart PSD de PNL în ceea ce priveşte votul politic (consilii locale şi judeţene) la alegerile locale din vara acestui an, arată Barometrul INSCOP Research, realizat la comanda ziarului ”Adevărul”.

SONDAJ Cât de mult a fost tras în jos Klaus Iohannis de „scandalul Antena 3“

Şeful statului a pierdut aproape nouă procente la capitolul încredere din luna noiembrie până acum, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda „Adevărul“. Asta după ce Klaus Iohannis a luat partea trustului Intact în disputa cu ANAF.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite